Zeeuwse maatregelen coronavirus

Laatst bijgewerkt 6-04-2020
donderdag, 12 maart 2020 om 21:43:18

Tijdens de coronacrisis gelden landelijke en regionale maatregelen. Meer informatie op het liveblog van Zeeland Veilig. Op www.zeelandveilig.nl/coronavirus staan antwoorden op veel gestelde vragen. Tot 28 april geldt: blijf zoveel mogelijk thuis! Geniet van de zon in je eigen tuin of balkon.  Mit Informationen auf Deutsch / With Information in English

zondag 05 april 10:58:48 - Vanavond extra Jeugdjournaal over corona

NPO 3 zendt vanavond om 19.00 uur een extra Jeugdjournaal uit over corona. Daarin wordt verteld hoe het ervoor staat met het coronavirus en beantwoordt virus-deskundige Annemiek van der Eijk vragen die over het coronavirus worden gesteld. 

zaterdag 04 april 18:39:49 - Zeeuwen hebben zich goed aan maatregelen gehouden

Zeeuwen hebben zich vandaag goed aan de maatregelen gehouden. Dat is de conclusie van de voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland, Jan Lonink.

Hij hoopt dat ook morgen, wanneer het nog mooier weer wordt, mensen toch ook weer zoveel mogelijk thuisblijven.

Als mensen dan toch een frisse neus willen halen, vraagt hij om afstand te houden en drukke plekken en groepsvorming te vermijden. 

Mocht het op bepaalde locaties toch te druk worden, dan kunnen gemeenten ingrijpen en bijvoorbeeld parkeerplaatsen of stranden afsluiten.

De politie houdt toezicht met drones en ook boa’s en toezichthouders worden ingezet om mensen aan te spreken als ze zich niet aan regels houden.

Als mensen ook na een goed gesprek zich niet willen houden aan de maatregelen, dan kan een bekeuring worden uitgedeeld. Lonink hoopt dat dat niet nodig zal zijn.

zaterdag 04 april 13:56:41 - Update aanpak coronacrisis bij GO RTV

Jan Lonink, voorzitter van de Veiligheidsregio, gaf vandaag weer een update aan GO RTV over de aanpak van de coronacrisis in Zeeland. Hij besteedt onder meer aandacht aan:
•    Mensen houden zich goed aan de regels.
•    Piek in Zeeland moet nog komen.
•    Zorgcapaciteit in Zeeland wordt uitgebreid.
•    Het treft niet alleen oudere en kwetsbare mensen.
•    Productie mondkapjes en beademingsapparatuur in de regio.
•    Cijfers aantal bevestigde besmettingen zegt niets over de werkelijke verspreiding.
•    IC-bedden in Zeeland/Nederland ten opzichte van België en Duitsland.
•    We moeten het samen langere tijd volhouden om het virus uit te laten doven.

Kijk en luister hier het interview met Jan Lonink.

 

vrijdag 03 april 19:48:59 - Update veelgestelde vragen

We hebben onze lijst met veelgestelde vragen en antwoorden aangevuld. Kijk op https://www.zeelandveilig.nl/veelgestelde-vragen voor de laatste stand van zaken. 
Er zijn onder andere nieuwe aanvullingen gemaakt over: 

 • Het krijgen van toestemming van beheerder of eigenaar van een accommodatie (camping of vakantiepark) als je ergens heen wilt voor recreatief dagverblijf.
 • Het gebuik van sauna's. 
 • Hoe het zit het met sanitaire voorzieningen. 
 • Het nemen van een taxi of reizen met het openbaar vervoer.
vrijdag 03 april 15:26:17 - Belgische brandweercollega’s schenken handgel

Vrijdag 3 april werd de brandweer van de Veiligheidsregio Zeeland blij verrast door de collega’s van brandweerzone Centrum uit het Belgische Gent en omgeving. Naar aanleiding van onze oproep om zoveel beschermingsmiddelen in te leveren, kwamen de Belgische brandweerlieden langs en schonken maar liefst 200 liter desinfecterende handgel.

Onze zuiderburen hebben zelf een forse hoeveelheid handgel geproduceerd. Een deel daarvan hebben ze dus aan de Veiligheidsregio Zeeland beschikbaar gesteld. De handgel zal worden verdeeld over de Zeeuwse brandweerposten en uiteraard de Zeeuwse zorginstellingen.

We zijn ontzettend blij en dankbaar met dit waardevolle geschenk uit België!

 

Sirenes_test_ZeelandVeilig
vrijdag 03 april 15:13:20 - Maandag 6 april testen we de sirenes

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien alle sirenes in Nederland. Ook tijdens deze coronacrisis zullen de sirenes loeien op maandag 6 april om 12.00 uur.

De sirenes loeien op iedere eerste maandag van de maand, zodat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het loeien van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. Mensen moeten dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van regionale calamiteitenzenders wordt meer informatie gegeven.

Sirenes loeien niet op nationale herdenkings- of feestdagen
In mei en juni zullen de sirenes niet loeien omdat de eerste maandag van de maand op Dodenherdenking en Tweede Pinksterdag valt.

BluufTuus_ZeelandVeilig
vrijdag 03 april 09:16:00 - Ook bij mooi weer geldt, blijf zoveel mogelijk thuis!

De komende dagen wordt er prachtig weer verwacht. Normaal gesproken trekken we er dan allemaal op uit. We snappen dat de verleiding groot is om dat de komende dagen ook te doen.

Maar ook bij mooi weer geldt: blijf zo veel mogelijk thuis!

Wilt u toch van het mooie weer genieten? Doe dit dan in uw eigen tuin of op uw balkon. En moet u toch naar buiten? Houd dan minimaal 1,5 meter afstand en mijd plaatsen waar veel mensen komen.

 

woensdag 01 april 16:48:48 - Recreatief verblijf toegestaan tussen 7 en 19 uur

Veiligheidsregio Zeeland kreeg de afgelopen dagen veel vragen binnen over het recreatief nachtverblijf. Mag je nou wel of niet overdag verblijven op een plek waar nachtrecreatie mogelijk is? Dat mag, maar alleen tussen 7 uur ’s ochtends en 19 uur ’s avonds. Handhaving op recreatief nachtverblijf vindt alleen plaats tussen 19 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends.

Veiligheidsregio Zeeland vraagt met klem aan de inwoners om de geldende maatregelen op te volgen en zoveel mogelijk thuis te blijven. Alleen zo houden we de druk op de zorg laag.

woensdag 01 april 16:02:23 - Update veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen zijn zojuist weer geüpdatet naar aanleiding van de vragen die we begin deze week hebben ontvangen. Je kunt de veelgestelde vragen hier bekijken: www.zeelandveilig.nl/veelgestelde-vragen

Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan eerst contact op met je eigen gemeente en stuur indien nodig een mail naar zeelandveilig@vrzeeland.nl

woensdag 01 april 15:44:46 - Waterschap plaatst voorlopig geen voorzieningen rondom Veerse Meer

Waterschap Scheldestromen zou half april recreatievoorzieningen zoals toiletunits, afvalbakken en –containers plaatsen rondom het Veerse Meer en op de eilanden. Deze worden tot nader orde niet geplaatst. Dit besluit volgt uit de noodverordening van de Veiligheidsregio Zeeland. Het komt ook overeen met de afspraak met de Zeeuwse strandgemeenten om voorlopig geen voorbereidingen te treffen om de stranden gereed te maken voor het seizoen. Kijk voor meer informatie op de website van Waterschap Scheldestromen.

woensdag 01 april 13:58:26 - Inzamelingspunt beschermingsmiddelen

De Veiligheidsregio Zeeland heeft een inzamelingspunt geopend voor bedrijven en particulieren om beschermingsmiddelen te schenken. Om de zorg uit te breiden is ook extra materiaal nodig. Bedrijven en particulieren die materiaal willen schenken kunnen dat doen bij de brandweerkazernes in Goes, Middelburg, Nieuwdorp en Terneuzen.

Het gaat dan om bijvoorbeeld maskers, veiligheidsbrillen, mondkapjes, handschoenen en desinfectiemiddelen die bedrijven gebruiken maar waarvan ze een deel kunnen missen. De zorgsector kan extra beschermingsmiddelen goed gebruiken. Onder de North Sea Port- bedrijven is eerder een oproep gedaan om beschermingsmiddelen te  schenken. Dit heeft heel veel opgeleverd, daar heeft de VRZ veel zorginstellingen mee kunnen bedienen. Maar als het aantal Zeeuwse zorgplekken verder uitgebreid wordt, zijn er ook meer beschermingsmiddelen nodig. Om dat te vergemakkelijken heeft de VRZ een inzamelingspunt geopend en roept ze bedrijven en particulieren op om te kijken of ze beschermingsmiddelen beschikbaar willen stellen voor de Zeeuwse zorg.

Zeeuwen in Zeeland behandelen
Het is onduidelijk hoe de verspreiding van het coronavirus zal verlopen in Zeeland. Wel is duidelijk dat de Zeeuwse zorg tijdens de piek onder druk zal komen te staan. Zeeland is een regio met relatief veel ouderen, die vatbaarder zijn voor het virus. Zij doen ook vaker een beroep op de reguliere gezondheidszorg.

Door de zorgcapaciteit uit te breiden kunnen ook bij een piek in het aantal patiënten, Zeeuwen toch in Zeeland behandeld worden. Ook andere regio’s verhogen de ziekenhuiscapaciteit om zoveel mogelijk patiënten in de eigen regio op te vangen. Bij uitbreiding van de zorg, hoort ook uitbreiding van de beschermingsmiddelen, vandaar deze actie.

Samen tegen Corona
Ook inwoners kunnen een bijdrage leveren om de zorg te ontlasten. De VRZ vraagt met klem aan de inwoners om de geldende maatregelen op te volgen. Alleen zo kunnen we voorkomen dat te veel mensen ziek worden en het virus verder verspreiden. Daarom nam de VRZ eerder ook maatregelen om toeristen uit Zeeland te weren.

De adressen van de brandweerkazernes zijn:

 • Stromenweg 7, Middelburg
 • Koegorsstraat 4, Terneuzen
 • Oranjeweg 100, Goes
 • Hertenweg 65, Nieuwdorp 

De kazernes zijn geopend tussen 9 en 17 uur.

woensdag 01 april 10:27:59 - Eerste locaties gecontroleerd op nachtrecreatie

Begin deze week is gestart met de handhaving op de toeristische maatregelen die vrijdag 27 maart bekend zijn gemaakt. De komende tijd volgen ook andere plaatsen die nachtrecreatie aanbieden. De locaties worden vooraf niet bekend gemaakt. PZC ging gisteren op pad met de handhavers: www.pzc.nl/video/controle-zijn-campings-en-hotels-ook-echt-leeg~p138227 

dinsdag 31 maart 21:42:51 - Algemene maatregelen t/m 28 april; Zeeuws verbod toerisme zo lang als nodig is

De Veiligheidsregio Zeeland steunt de verlenging van de maatregelen die het kabinet vandaag heeft afgekondigd. Hoewel we er rekening mee hielden, beseffen we de consequenties hiervan. Dit raakt iedereen in Zeeland, en dit raakt iedereen langer dat hij of zij zou willen. Maar dit is de enige manier om de effecten van het coronavirus tegen te gaan. Bedankt voor de manier waarop iedereen hier mee omgaat in Zeeland en de bijdrage die iedereen levert. Zoals onze premier zegt: ”Houd vol, samen zijn we sterk tegen corona.”

Informatie over de landelijke maatregelen: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/31/coronamaatregelen-verlengd-tot-en-met-dinsdag-28-april

In Zeeland meer nodig dan landelijke maatregelen
In Zeeland hebben wij met elkaar alle landelijke maatregelen hard nodig om het coronavirus tegen te gaan. Maar wij hebben in onze regio daarnaast nog meer nodig. Want onze zorgssector is kwetsbaar en vanwege het coronavirus neemt de druk enorm toe. We verwachten zo’n  sterke toename, dat wij voorlopig genoodzaakt blijven om recreatief nachtverblijf te verbieden. Want wij kunnen het risico niet lopen dat de zorgcontinuïteit in gevaar komt. Ook nachtverblijf van inwoners van Zeeland op een Zeeuws vakantieadres is verboden, omdat we daarmee aansluiten bij het landelijke advies om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Nachttoerismeverbod niet gekoppeld aan 28 april
Het verbod op recreatief nachtverblijf blijft ook na vandaag gelden voor Zeeland. Ook enkele andere regio’s hebben vanwege hun specifieke profiel voor extra maatregelen gekozen. Het kabinet maakt deze verschillen voor Veiligheidsregio’s mogelijk met een landelijke model noodverordening. Zo kunnen regio’s maatregelen nemen passend bij eigen risico’s.

Geen dag langer dan nodig
We zullen de maatregel voor toerisme geen dag langer laten duren dan voor onze zorgcapaciteit noodzakelijk is.  Dit is afhankelijk van hoe het coronavirus zich verspreidt. We bekijken dit steeds. In ieder geval moet uiterlijk op 10 mei een herbeoordeling plaatsvinden. De genomen maatregelen kunnen ook eerder aangepast worden of vervallen.

Handhaving
Gisteren en vandaag zijn de eerste controles bij recreatiebedrijven uitgevoerd. Onze dank en waardering voor het begrip en het meewerken aan deze ingrijpende maatregel. Want het is natuurlijk ontzettend zwaar voor ondernemers, en ook toeristen en inwoners ondervinden er veel hinder van.

dinsdag 31 maart 19:19:18 - Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

Kijk voor meer informatie op de website van de rijksoverheid.

dinsdag 31 maart 10:32:48 - Verhoging zorgcapaciteit Zeeland

Zeeuwse zorgorganisaties bereiden zich voor op het verhogen van de zorgcapaciteit om de continuïteit te waarborgen. Dat gebeurt om de verwachte piek aan coronapatiënten zo goed mogelijk op te kunnen vangen in de regio.
Lees het volledige persbericht op onze website.

maandag 30 maart 19:21:28 - Handhaving toeristische maatregelen

Omdat we iedereen zo goed mogelijk zorg willen blijven bieden in Zeeland en de zorgcapaciteit in Zeeland een beperkte omvang heeft, heeft de Veiligheidsregio Zeeland vrijdag 27 maart besloten dat al het recreatief nachtverblijf in Zeeland verboden is vanaf maandag 30 maart 12.00 uur. Het gaat hierbij om recreatieparken, kampeerterreinen, minicampings, kamperen bij de boer, kamerverhuur, B&B, pensions, jachthavens en camperplaatsen. Dit besluit zorgt ervoor dat er ook gehandhaafd moet worden. De politie en handhaving van de 13 gemeenten (BOA’s) pakken dit samen op de komende tijd.

Wij gaan ervanuit dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen en begrip hebben voor de situatie. Dat zien we op veel plaatsen terug en dat waarderen we ook. Waar dat niet zo is, spreken we mensen hierop aan. Het is niet het doel om meteen boetes uit te delen, maar mensen in eerste instantie aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Immers, samen doen we ons best om de effecten van het coronavirus in Zeeland tegen te gaan. Natuurlijk zal per situatie wel bekeken worden hoe op te treden conform de maatregelen die zijn afgekondigd.

Vandaag al wordt gestart met handhaving op logische plekken zoals recreatieparken. Daarna volgen de komende tijd ook andere plaatsen die nachtrecreatie aanbieden. De locaties worden vooraf niet bekend gemaakt.

We begrijpen de impact van de maatregelen voor deze belangrijke pijler van de Zeeuwse economie. Hoe eerder we ons houden aan alle maatregelen, des te beter gaan we de effecten van het coronavirus tegen. 

maandag 30 maart 17:29:34 - Beantwoording van vragen

We hebben via de e-mail opnieuw veel vragen ontvangen over de maatregelen in Zeeland. Een groot deel hiervan is inmiddels beantwoord. We doen ons best om de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden. Voor een aantal specifieke vragen worden op dit moment de juiste antwoorden gezocht. We vragen je begrip wanneer je niet direct antwoord van ons ontvangt. 

Ook hebben we een groot deel van de vragen opgenomen in onze veelgestelde vragen. Kijk eerst of jouw vraag hier tussen staat alvorens je contact opneemt met je eigen gemeente of Veiligheidsregio Zeeland. Bel de hulpdiensten ALLEEN bij noodgevallen!

maandag 30 maart 16:40:42 - Thuisblijven. Als buiten: niet in groep en afstand houden

Voor iedereen geldt op dit moment: blijf zoveel mogelijk thuis. Het voorkomen van verdere verspreiding van het virus is ons doel. Werk thuis als dit kan. Ga alleen naar buiten voor noodzakelijke boodschappen, om zorg te verlenen aan een ander of om een frisse neus te halen. Houd daarbij altijd 1,5 meter afstand en vermijd groepsvorming.

Verbod op groepsvorming
Groepen van maximaal twee mensen zijn toegestaan, maar iedereen moet 1,5 meter afstand houden. Mensen die samen een huishouden vormen, zoals gezinnen, en kinderen tot 12 jaar zijn uitgezonderd. Vanaf vrijdag 27 maart geldt dat gemeenten, toezichthouders en politie, kunnen optreden als mensen de richtlijn van ‘houd minimaal 1,5 meter afstand tot anderen’ niet naleven. Maar laat het zo ver niet komen. Doe het voor jezelf en voor anderen!

70-plus/verminderde weerstand
Bent u 70-plusser of heeft u een verminderde weerstand? Blijf thuis en ontvang zo min mogelijk bezoek. Vraag of anderen voor u boodschappen kunnen doen. En probeer eens moderne communicatievormen zoals videobellen.

Boodschappen doen
Gaat u boodschappen doen? Dat kan. Ga alleen, vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand tot andere mensen.

Dagelijks leven
Wat als u…

 • wilt hardlopen of fietsen met vrienden? Ga liever alleen. Wilt u toch afspreken, houd altijd 1,5 meter afstand.
 • eten wilt bestellen? Dat is mogelijk. De bezorgdienst zal het eten contactloos aan huis bezorgen.
 • eten wilt afhalen in een afhaalrestaurant of snackbar? Dat kan, als u drukte uit de weg gaat en zorgt dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat.
 • kopje koffie wilt drinken bij een vriend of vriendin? Dat kan, maar houd ook dan 1,5 meter afstand. Ga zo min mogelijk op bezoek bij ouderen en mensen met verminderde weerstand. Zij vormen een risicogroep. Zoek liever op andere manieren contact, zoals telefonisch, via videobellen of schrijf eens een brief.

Wanneer sowieso thuisblijven?
Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.

maandag 30 maart 13:33:45 - Nieuwe update veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen zijn zojuist weer aangevuld naar aanleiding van de vele vragen die we hebben ontvangen over de noodverordening. Bekijk de veelgestelde vragen en antwoorden hier: www.zeelandveilig.nl/veelgestelde-vragen 

Heb je een vraag die niet tussen de veelgestelde vragen staat? Neem dan eerst contact op met je eigen gemeente en stuur eventueel een mail aan zeelandveilig@vrzeeland.nl. We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.  

maandag 30 maart 09:24:38 - Vragen over de toeristische maatregelen?

Afgelopen vrijdag (27 maart 2020) heeft Veiligheidsregio Zeeland aangescherpte maatregelen genomen naar aanleiding van het coronavirus. De maatregelen zijn met name gericht op het toerisme in Zeeland. Heb jij vragen over deze nieuwe maatregelen? 

1. Kijk eerst bij de veel gestelde vragen
2. Kun je hier geen antwoord vinden op je vraag, bel dan eerst je eigen gemeente
3. Stuur eventueel een mail aan zeelandveilig@vrzeeland.nl
4. Bel de hulpdiensten ALLEEN bij noodgevallen!

zondag 29 maart 18:36:57 - Update veelgestelde vragen

We hebben het afgelopen weekend veel vragen gekregen naar aanleiding van de noodverordening afgelopen vrijdag. Veel vragen die we binnenkregen hebben we inmiddels verwerkt op onze veelgestelde vragen pagina.
Bekijk de veelgestelde vragen en antwoorden hier: https://www.zeelandveilig.nl/veelgestelde-vragen

zondag 29 maart 14:17:02 - Veel vragen over de maatregelen in Zeeland

Vrijdag heeft Veiligheidsregio Zeeland aangescherpte maatregelen genomen naar aanleiding van het coronavirus. De maatregelen zijn met name gericht op het toerisme in Zeeland. Heb je vragen over deze nieuwe maatregelen? Kijk dan eerst hier: https://www.zeelandveilig.nl/veelgestelde-vragen

Het centrale toeristisch loket heeft zaterdag ruim 320 telefoontjes beantwoord. We hebben via de email op dit moment zo’n 500 vragen ontvangen vooral over de maatregelen rondom toerisme, zowel van inwoners van Zeeland als daarbuiten. Een fors deel van de vragen is inmiddels beantwoord, andere antwoorden volgen vandaag of maandag. Voor een aantal specifieke vragen worden op dit moment de juiste antwoorden gezocht. Het betreft dan onder andere vragen over de geldende uitzonderingen die genoemd staan in de noodverordening. We vragen je begrip als je niet direct antwoord hebt ontvangen.

Zondagavond zal om uiterlijk 20 uur een geactualiseerde lijst veelgestelde vragen online staan op https://www.zeelandveilig.nl/veelgestelde-vragen

Als je vragen hebt rondom de Zeeuwse noodverordening en de maatregelen daarin en het heeft betrekking op je eigen situatie;

 1. Kijk eerst bij veel gestelde vragen
 2. Kun je hier geen antwoord op je vraag vinden, bel dan maandag 30 maart je gemeente
 3. Stuur eventueel een mail aan zeelandveilig@vrzeeland.nl
 4. Bel de hulpdiensten ALLEEN bij noodgevallen!
zaterdag 28 maart 15:31:26

Burgemeester Jan Lonink, voorzitter van de Veiligheidsregio, gaf vandaag weer een update over de aanpak van de coronacrisis in Zeeland.

Hij besteedt onder meer aandacht aan:

* Toeristen nu even niet welkom in Zeeland (verbod op toeristisch/recreatief nachtverblijf).
* De verplaatsing van Brabantse patienten naar Terneuzen.
* Brief aan burgemeesters grensgemeenten om begrip over te brengen voor de maatregelen die in België zijn genomen en ingaan op de bijzondere situatie in ons Vlaams/Zeeuws-Vlaamse grensgebied.
* Doorkijkje naar komende week.

Kijk hier naar het interview.

zaterdag 28 maart 15:26:05 - Vragen over de nieuwe maatregelen?

Gisteren heeft Veiligheidsregio Zeeland aangescherpte maatregelen genomen naar aanleiding van het coronavirus. De maatregelen zijn met name gericht op het toerisme in Zeeland. Heb jij vragen over deze nieuwe maatregelen? Kijk hier: https://www.zeelandveilig.nl/veelgestelde-vragen

Zit jouw vraag en antwoord hier niet tussen? 

We krijgen heel veel vragen binnen, zowel van inwoners van Zeeland als daarbuiten. Die proberen wij ook nu voor te beantwoorden.

We zijn er.

Maar we vragen je begrip als je niet direct antwoord krijgt.

1. Kijk eerst bij veel gestelde vragen.

2. Als het even kan wachten, bel vanaf maandag 30 maart je eigen gemeente, als je in Zeeland woont.

3. Bel de hulpdiensten ALLEEN bij noodgevallen!

 

vrijdag 27 maart 21:47:33

Vragen over de nieuwe maatregelen in Zeeland? Kijk dan eerst in de lijst van veel gestelde vragen. Staat uw vraag en antwoord er niet bij? Dan kunt u zaterdag 28 maart van 10.00 - 14.00 uur bellen met een centraal toeristisch loket via het telefoonnummer 14 0115 (vanuit het buitenland belt u met +31 115 455000). Vanaf maandag 30 maart kunt u bij de eigen gemeente terecht. 

vrijdag 27 maart 21:29:56 - Nadere toelichting op maatregelen Zeeland

Een nieuwe noodverordening, waarom?
Gezien de beperkte omvang van de zorgcapaciteit in Zeeland en het al langer bestaande nijpende tekort aan bijvoorbeeld huisartsenzorg is het niet gewenst dat grote groepen toeristen naar Zeeland komen. Dit omdat hiermee de kans bestaat dat het zorgsysteem in Zeeland overbelast raakt en daarmee de zorgcontinuïteit in Zeeland ernstig in gevaar dreigt te komen. Via communicatie wordt toerisme en recreatie ontmoedigd om in Zeeland te recreëren gedurende deze uitbraak van het coronavirus, maar dit blijkt niet voldoende.

Ingang en duur noodverordening
Deze noodverordening, zie ZeelandVeilig/Coronavirus is sinds 27 maart 2020 van kracht, behalve de maatregelen 2.5.a. en 2.5b. Deze maatregelen gaan in per 30 maart 2020, om 12:00uur.

Het kabinet heeft aangekondigd dat de maatregelen die zijn opgenomen in deze verordening in beginsel gelden tot en met maandag 6 april 2020. Het verbod op evenementen geldt tot 1 juni 2020.

Ingang en duur maatregelen toerisme in noodverordening
De maatregelen die gericht zijn op het weren van toerisme/verbod recreatief nachtverblijf in Zeeland zijn langer van kracht. Ze worden uiterlijk 10 mei 2020 door de voorzitter van de Veiligheidsregio herbeoordeeld op noodzaak en eventuele verlenging. De voorzitter kan de maatregelen ook eerder dan 10 mei intrekken als ze niet meer nodig zijn om de zorgcontinuïteit te borgen.

Toeristisch/recreatief nachtverblijf
Onder toeristisch/recreatief nachtverblijf wordt verstaan nachtelijk verblijf door (groepen van) personen voor ontspanning in de vrije tijd die hun hoofdverblijfplaats elders hebben. Het gaat dus om personen die niet hun hoofdverblijf hebben in de locatie waar ze recreëren. Ze zijn in de locatie puur om te recreëren, dus voor allerlei vormen van vrijetijdsbesteding. Het centrum van sociale en maatschappelijke activiteiten vindt zich plaats in en om hun hoofdverblijf, dus elders.

Onder bedoelde locaties en gebieden dient in ieder geval te worden verstaan (niet limitatief) recreatieparken, hotels (recreatief nachtverblijf), vakantieparken, kampeerterreinen, (mini)campings, kamperen bij de boer, kamerverhuur, B&B, pensions, jachthavens, strandslaaphuisjes en camperplaatsen. Ook de genoemde locaties uit eerdere verordeningen gelden nog steeds.

Het is ook verboden om een bouwwerk van tijdelijke aard in de vorm van een slaaphuisje of strandhuisje op of aan een strand te bouwen.

Uitzondering
Deze aanwijzing heeft geen betrekking op:

a.            Locaties en gebieden waar toeristisch/recreatief nachtverblijf wordt aangeboden aan en gebruikt door arbeidsmigranten/seizoenarbeiders;

b.            Tijdelijke bewoning anders dan ten behoeve van toeristisch/recreatief verblijf;

c.            Dagtoerisme (mits de hiervoor geldende bestaande landelijke maatregelen worden gevolgd).

Handhaving
Handelen in strijd met de aanwijzingen in dit besluit op grond van de Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Zeeland van 27 maart 2020 is strafbaar gesteld in artikel 443 van het Wetboek van Strafrecht. Dit wordt bestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of een geldboete van de tweede categorie. Ook kan de voorzitter van de veiligheidsregio een last onder bestuursdwang of dwangsom opleggen (artikelen 125 van de Gemeentewet jo. artikel 39 van de Wet veiligheidsregio’s).

vrijdag 27 maart 20:51:16 - Duidelijkheid over termijn van nieuwe maatregelen toerisme

De maatregelen die gericht zijn op het weren van toerisme/verbod recreatief nachtverblijf in Zeeland worden uiterlijk 10 mei 2020 door de voorzitter van de Veiligheidsregio herbeoordeeld op noodzaak en eventuele verlenging. De voorzitter kan de maatregelen ook eerder dan 10 mei intrekken als ze niet meer nodig zijn om de zorgcontinuïteit te borgen.

Deze noodverordening is sinds 27 maart 2020 van kracht, behalve de maatregelen 2.5.a. en 2.5b. Deze maatregelen gaan in per 30 maart 2020, om 12:00uur.  Het kabinet heeft aangekondigd dat de maatregelen die zijn opgenomen in deze verordening in beginsel gelden tot en met maandag 6 april 2020. Het verbod op evenementen geldt tot 1 juni 2020.

vrijdag 27 maart 19:00:21 - Aangescherpte maatregelen in Zeeland met betrekking tot bestrijding coronavirus

Vandaag 27 maart 2020, heeft Veiligheidsregio Zeeland aangescherpte maatregelen genomen naar aanleiding van het coronavirus. De maatregelen gelden tot nader order.

Geen vakantietijd, maar crisistijd

De maand april is standaard in Zeeland de start van het toeristisch seizoen. Dit jaar is dit echter heel anders, het is namelijk geen vakantietijd maar crisistijd. De toename van een dergelijk groot aantal toeristen, bezoekers van onze provincie in combinatie met de druk op de zorg baart grote zorgen.

Op dit moment staat de hele zorgketen, ook in Zeeland, onder grote druk door het coronavirus. Dit betreft niet alleen de ziekenhuizen en de intensive-care-afdelingen, maar zeker ook de huisartsen en het ambulancevervoer. Een toestroom van een groot aantal bezoekers betekent dat deze druk onverantwoord groot wordt. Het risico op een tekort aan deze zorgcapaciteit is niet acceptabel en zou ook een risico vormen voor die bezoekers. Immers hebben wij voor iedereen in Zeeland een verantwoordelijkheid, óók voor de toeristen die naar Zeeland komen.

De maatregelen die Veiligheidsregio Zeeland vandaag neemt zijn dan ook aanvullend op de bestaande maatregelen en richten zich op het toerisme.

Maatregelen in Zeeland

De maatregelen die sinds 23 maart jl. landelijk zijn afgekondigd blijven van kracht en zijn aangescherpt/uitbreid met maatregelen gericht op:

 • Verbod op recreatief nachtverblijf (in diverse typen accommocaties, zie FAQ);
 • Verbod sanitaire voorzieningen recreatie;
 • Verbod opbouwen en gebruik van slaap- en strandhuisjes.

Het verbod op recreatief nachtverblijf gaat in op 30 maart 2020, 12:00uur We willen met nadruk de aanwezig toeristen niet overvallen, maar gelegenheid bieden om op rustige wijze te vertrekken.

Het verbod op sanitaire voorzieningen recreatie gaat in op 30 maart 2020, 12:00uur en betreft alle voorzieningen op bijvoorbeeld vakantieparken, campings, kampeerterreinen etc.  ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus.

Het verbod op slaap- en strandhuisjes gaat per direct in. Deze voorzieningen hebben een grote aantrekkingskracht op mensen, waardoor de kans groter zou worden dat grote aantallen mensen naar het strand trekken. Hiermee voorkomen we dat.

In de toelichting en publicatie van de noodverordening wordt nader uitleg gegeven over de maatregelen, zie ZeelandVeilig/Coronavirus. Ook in onze veelgestelde vragen op www.zeelandveilig.nl vindt u meer toelichting.

Impact

De maatregelen grijpen zwaar in voor de toeristische sector en alle betrokken ondernemers. We begrijpen dat deze maatregelen in Zeeland pijn doen, echter economische schade is te herstellen, gezondheidsschade is onherstelbaar.

We merken dat er soms onbegrip is onder de Zeeuwse bevolking richting aanwezige toeristen. We willen de Zeeuwse gastvrijheid benadrukken. In een normale situatie zijn alle toeristen van harte welkom, deze situatie vraagt echter om een andere benadering. We vragen zowel toeristen als inwoners van Zeeland hiervoor begrip te tonen en elkaar met vriendelijkheid te blijven behandelen.

Veel gestelde vragen en antwoorden over deze nieuwe maatregelen staan op deze pagina.

----Stricter measures in the province of Zeeland to combat the coronavirus

On Friday 27th of March the Veiligheidsregio Zeeland has taken stricter measures in regards to the coronavirus. 

No start of the tourist season due to current crisis
The month of April is usually the start of the tourist season in Zeeland. Due to the current corona crisis, the situation is quite different. This literally means that we are currently in a crisis and can’t welcome any tourists as we usually would this time of year.

A great amount of tourists would more than likely lead to too much pressure on our health care system and facilities. This is cause for great concern. The coronavirus is already weighing down on our local healthcare. This is not only regarding our hospitals and intensive care units. Our general practitioners and ambulances are also working around the clock. 

Too many visitors and tourists will amount to a disproportionate strain on our medical services. We simply cannot allow this to happen. The risks for our residents, our healthcare and also our guests and tourists, are just too great. And we are responsible for the well-being of everyone in Zeeland.

The Veiligheidsregio Zeeland, responsible for the safety of everyone in province of Zeeland, has therefore taken additional measures in regards to tourism.

Additional measures in Zeeland
The measures taken on the 23rd of March still apply and are extended with the following measures in regards to tourism:

•    It is prohibited to stay overnight recreationally;
•    It is prohibited to use recreational sanitary facilities on all camping’s and holiday parks;
•    It is prohibited to build or use beach houses- and cabins.

The measure regarding the beach houses will be effective immediately. The other measures will be in effect  on Monday March 30 th, 12:00 o’clock midday. We would like to give tourists and visitors enough time to leave Zeeland in a calm manner.  

On our website www.zeelandveilig.nl you will more information and answers for frequently asked questions. 

Great impact 
We are aware of the fact that these measures will have a great impact on our local tourist businesses.
But keep in mind that economical damage can mostly be restored, but our health often times not. 
We ask you kindly to understand and follow the measures that are taken.

----

Ab Montag sind alle Übernachtungen zu touristischen Zwecken in Zeeland verboten

Ab 30. März, 12 Uhr, sind alle Übernachtungen zu touristischen Zwecken in Zeeland verboten. Die Sicherheitsberhörden haben diese Maβnahme angekündigt um das Gesundheitssystem in der Provinz nicht zu überlasten. Das bedeutet konkret, daβ Touristen, nicht mehr in der (eigenen)
Ferienwohnung, im Wohnwagen oder auf einer Jacht übernachten dürfen. 
Es bedeutet auch, daβ sanitäre Einrichtungen die touristischen Zwecken dienen, geschlossen werden. 

In den gesamten Niederlanden gelten Kontaktverbote und Ausgangsbeschränkungen. 

Natürlich lasten die Maβnahmen schwer auf unserer Provinz. Die Verordnung gilt daher erst ab Montag, 12 Uhr. Wir bitten um Ihr Verständnis, aber die Gesundheit der Menschen geht jetzt vor.

 

vrijdag 27 maart 15:10:23 - Informatienummer tot 22.00 uur bereikbaar

Heeft u vragen over het coronavirus? U kunt terecht bij het publieksinformatienummer 0800 - 1351. Vanaf volgende week is dit nummer zelfs dagelijks tot 22:00 uur bereikbaar. U kunt dit nummer vanaf 8.00 uur bellen.

vrijdag 27 maart 13:08:26 - Borden: Houd 1,5 meter afstand

Vandaag hebben de voorzitter van de VRZ, Jan Lonink, en de directeur van de VRZ, Edith van der Reijden, een 'houd anderhalve meter afstand bord' ontvangen uit handen van Joke Gaemers, directeur van de GGD. De borden worden gebruikt op het kantoor van de Veiligheidsregio in Middelburg maar komen ook op plekken in  openbare ruimten waar nog veel mensen bij elkaar komen.

vrijdag 27 maart 12:24:13 - Zeeuwse maatregelen landelijke noodverordening

Vandaag bepalen we hoe de landelijke noodverordening wordt doorvertaald naar de Zeeuwse situatie. Er kunnen verschillende besluiten uit voort vloeien bijvoorbeeld voor het toerisme in Zeeland. We verwachten hier eind van de middag of begin van de avond meer duidelijkheid over te kunnen geven.

donderdag 26 maart 19:07:55 - Unieke Zeeuwse situatie aan de orde geweest in Veiligheidsberaad

Vandaag is het Veiligheidsberaad bijeen gekomen om de afgelopen maandag afgekondigde maatregelen te bespreken. Het Veiligheidsberaad bestaat uit alle voorzitters van de veiligheidsregio’s in Nederland en de minister van Justitie en Veiligheid.

De voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, de heer Lonink heeft wederom expliciet aandacht gevraagd voor de situatie in Zeeland met betrekking tot het toerisme. Ook de Commissaris van de Koning, de heer Polman, heeft bij de minister hier extra aandacht voor gevraagd.

Vrijdag wordt het antwoord van de minister verwacht. Veiligheidsregio Zeeland zal dan met een aangescherpte noodverordening voor Zeeland komen. Deze noodverordening en de daarbij behorende maatregelen worden daarna, naar verwachting eind van de middag bekend gemaakt.

 

donderdag 26 maart 17:11:38 - Brief van Zeeuws-Vlaamse burgemeesters aan Vlaamse burgemeesters in verband met de aanpak van de coronacrisis

De burgemeesters van de gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis hebben een open brief gestuurd aan de Vlaamse burgemeesters. Met deze brief willen de Zeeuws-Vlaamse burgemeesters begrip overbrengen voor de maatregelen die in België zijn genomen. Ze willen ingaan op de bijzondere situatie in ons Vlaams/Zeeuws-Vlaamse grensgebied. En ze willen vragen om vooral grensoverschrijdend in contact te blijven. De volledige inhoud van de brief kunt u lezen op de website van de gemeente Terneuzen.

donderdag 26 maart 15:35:38 - Gemeenten en Veiligheidsregio krijgen veel vragen

De Zeeuwse gemeenten en de Veiligheidregio Zeeland krijgen veel vragen, zowel via mail als via de social-media kanalen. We begrijpen dat er in deze moeilijke tijden veel vragen leven, en stel ze ook beslist.

We vragen wel uw begrip als er niet direct een antwoord volgt. We zijn met zijn allen druk om alle vragen te beantwoorden, maar dat kan soms wel eens wat langer duren. Helaas kan het door de grote hoeveelheid vragen ook weleens voorkomen dat een vraag onbeantwoord blijft.

Heeft u vragen? Kijk dan eerst eens bij de “Veel gestelde vragen” van de verschillende organisaties.

donderdag 26 maart 15:04:39 - Anderhalve meter met Zeeuwse twist

We kunnen niet vaak genoeg zeggen dat we ons echt moeten houden aan de anderhalve meter afstand. Met deze banner doen we dat nu met een kleine Zeeuwse twist.

donderdag 26 maart 09:02:52 - Informatie over reizen via Belgisch grondgebied

Afgezien van een aantal uitzonderingen is het verboden om via Belgisch grondgebied een verplaatsing te maken vanuit Nederland naar een Nederlandse bestemming. Dat maakt de situatie in het Zeeuwse grensgebied extra uitzonderlijk. Soms is de route via Belgisch grond gebied een stuk korter dan via Nederland.

Voor personen in vitale sectoren en met cruciale beroepen die een werk gerelateerde reisbeweging maken en in het bezit zijn van een vignet, wordt echter een uitzondering gemaakt. Voor diegenen blijft het mogelijk om via België naar een Nederlandse bestemming te reizen. Uw werkgever kan een vignet aanvragen. Op de website van de Rijksoverheid kunt u meer lezen over deze maatregelen. Ook op de website crisiscentrum.be en bij de 'Veel gestelde vragen' van Zeeland Veilig kunt u meer informatie over dit onderwerp lezen.

Vanuit de Nederlandse Rijksoverheid wordt geadviseerd om sociale contacten zoveel mogelijk te mijden en indien mogelijk thuis te werken. We begrijpen dat de strenge maatregelen rondom het coronavirus, zeker in het grensgebied, soms kunnen leiden tot vervelende situaties. Daarom is er nauw contact met Nederlandse en Belgische autoriteiten en we houden de actualiteit in de gaten.

donderdag 26 maart 08:07:17 - Borden houden iedereen scherp: houd afstand, binnen en buiten

Niet alleen online waarschuwen we via Zeelandveilig over waar iedereen op moet letten vanwege het coronavirus. Zeeuwse gemeenten zetten daar ook buiten communicatiemiddelen voor in. “Onze buitendienst zet nu een honderdtal borden bij speeltuinen met waarschuwingen om afstand te bewaren,” zegt Gerrit Krijger van gemeentelijke buitendienst in Terneuzen vandaag in de PZC.
Want, iedereen zal het herkennen: je kent de maatregelen wel, maar je moet er continu aan blijven denken. Daarom ook buiten op veel plekken nu een extra waarschuwing.

woensdag 25 maart 20:09:48 - Voorbereiding in Zeeland op toename patiënten

Op dit moment hebben de Zeeuwse ziekenhuizen voldoende capaciteit om patiënten die intensieve zorg nodig hebben op te nemen. Om die reden zijn ook patiënten uit andere regio’s overgeplaatst naar Zeeland. Deze patiëntenspreiding wordt landelijk gecoordineerd.

De verwachting is dat het aantal Zeeuwse patiënten wel gaat toenemen. Om die reden kijkt Veiligheidsregio Zeeland samen met de ziekenhuizen en andere zorgorganisaties hoe de toename van patiënten in Zeeland kan worden opgevangen. Het gezamenlijk uitgangspunt is alle Zeeuwen zorg te bieden dichtbij huis.

woensdag 25 maart 16:57:51 - Bel 112 NIET voor melden van groepen met meer dan 2 personen

De meldkamer 112 wordt overspoeld met telefoontjes over meldingen van groepen met meer dan 2 personen. We willen je graag verzoeken hiervoor niet 112 te bellen. Aan de handhaving van de maatregelen wordt gewerkt. Probeer elkaar aan te spreken waar dit kan. Denk aan de anderhalve meter afstand. Volg de maatregelen en gebruik je gezond verstand. We moeten dit samen doen.

woensdag 25 maart 16:24:04 - Campagne gestart om toeristen te weren

Vandaag is er een campagne gestart gericht op Duitse toeristen. De boodschap is om niet naar Zeeland te komen omdat anders het gevaar bestaat dat ons zorgstelsel overbelast raakt. Om de toeristen te bereiken is een gesponsord Facebook bericht uitgedaan. Ook zijn populaire Duitse kranten aangeschreven. Je moet dan denk aan Bild, Die Welt en Der Spiegel.

Ook op de website van VVVZeeland staat nu een banner naar Zeeland Veilig.

dinsdag 24 maart 18:39:19

Patiënten die intensieve ziekenhuiszorg (intensive care) nodig hebben en niet terecht kunnen in een ziekenhuis in hun regio, worden overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio’s. Inmiddels is bepaald dat de coördinatie hiervan landelijk gaat plaatsvinden. Het kan dus zijn dat er patiënten uit andere ziekenhuizen worden overgebracht naar Zeeuwse ziekenhuizen. Op dit moment is er nog voldoende ruimte in Zeeuwse ziekenhuizen.  

dinsdag 24 maart 17:38:05 - Vragen over campings en vakantieparken in Zeeland

Er leven veel vragen over het al dan niet sluiten van campings en vakantieparken in Zeeland.

Om dit moment zijn we druk bezig om voor het toerisme een Zeeuws besluit te nemen. Helaas kunnen we hier op korte termijn nog niets over zeggen omdat dit een zeer zorgvuldige juridische afweging vergt over wat wel en niet is toegestaan. Daarnaast hebben wij ook nieuwe landelijke kaders nodig bij de nieuwe maatregelen die dan worden genomen. Een landelijk overleg vindt deze week plaats.

We hopen dat we nog deze week met betrekking tot het toerisme nadere besluiten kunnen nemen. Er zijn veel bezorgde vragen en opmerkingen binnen gekomen over de komst van toeristen naar Zeeland. Dit zorgt voor een druk op de zorg die onhoudbaar is. Aan de andere kant zijn wij ons ook bewust van het feit dat de toeristische sector een van de belangrijkste economische pijlers is van de Zeeuwse economie en dat het een enorme omvang heeft.

Om helderheid voor alle betrokkenen te krijgen, van toerist tot ondernemer, worden de maatregelen de komende dagen nader uitgewerkt en met jullie gedeeld.

dinsdag 24 maart 12:02:59 - Geen centrale examens dit jaar

De centrale examens gaan dit schooljaar niet door. Dat heeft minister Slob (onderwijs) besloten samen met de onderwijsorganisaties. Scholen krijgen door dit besluit meer tijd om de schoolexamens af te ronden. De resultaten van de schoolexamens vormen de basis voor het behalen van het diploma dit schooljaar. Kijk voor meer informatie over de schoolexamens op de website van de Rijksoverheid

dinsdag 24 maart 11:46:54 - Coronavirus: communicatiemiddelen preventie en publieksvragen (anderstalig)

Wonen er in uw buurt arbeidsmigranten die de Nederlandse, Duitse of Engelse taal niet machtig zijn? Help elkaar zoveel mogelijk! U kunt de middelen van de Rijksoverheid gebruiken om hen te informeren over maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. En over het telefoonnummer en de website waar mensen terecht kunnen voor vragen over het virus. Talen: Engels, Spaans, Arabisch, Papiamento, Papiamentu, Pools en Turks.

maandag 23 maart 19:37:43 - Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst. Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni i.p.v. 6 april, winkels en het openbaar vervoer worden verplicht maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is en burgemeesters krijgen de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller te kunnen handhaven. Meer informatie over de aangeschepte maatregelen vind je op de website van de Rijksoverheid.

maandag 23 maart 18:17:50

Jan Lonink, voorzitter Veiligheidsregio Zeeland: “De grote toestroom van toeristen die bijvoorbeeld met Pasen verwacht wordt, die kunnen we er niet bij hebben gezien de zorgcapaciteit. De omvang van de capaciteit van huisartsen en van ziekenhuizen is beperkt. Zeeland is al wat dun bezaaid met zorgcapaciteit, als daar het toerisme bij komt dan verwachten we echt problemen. De zorg staat onder zware druk. Vanavond praten we over het geheel van maatregelen die noodzakelijk zijn om de komende weken het aantal mensen in Zeeland beperkt te houden.”

De koepel van brancheorganisaties Toeristisch Ondernemend Zeeland roept toeristen op thuis te blijven. In navolging van hen start VVV Zeeland vandaag de campagne: ‘Wees wijs!’.

maandag 23 maart 14:03:54 - Neppe berichtgeving coronavirus

We zien dat er steeds vaker neppe berichten rondgaan over het coronavirus, die zorgen voor verwarring. Alle officiële berichten van de overheid worden door de Veiligheidsregio Zeeland gedeeld op onze website en sociale media. Houd deze pagina's in de gaten voor de meest actuele informatie.

maandag 23 maart 06:04:15 - Vignet voor grensarbeiders met cruciale beroepen

Grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciale beroepen kunnen vanaf 22 maart een vignet gebruiken om sneller de grens tussen België en Nederland te passeren. Het vignet dient om te voorkomen dat grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciale beroepen worden opgehouden bij de grens en kan enkel door hen worden gebruikt. Zie bericht van Rijksoverheid.

 Het vignet is aan te vragen op de website van het Nationaal Crisiscentrum.

 

zondag 22 maart 13:04:40 - Directeur GGD Zeeland: “Houd afstand. Ons gedrag is cruciaal bij verspreiding virus”

Directeur Publieke Gezondheid Joke Gaemers roept vandaag iedereen in Zeeland op om zich aan de corona-adviezen te houden. Ook het minimaal 1,5 meter afstand houden moet iedereen echt opvolgen. Dit gebeurt al, maar nog steeds te weinig. Gaemers benadrukt dat dat zeer belangrijk is. 

Zorg borgen voor kwetsbaren

“Ons gedrag is cruciaal voor verdere verspreiding van het virus. Dit betekent dat we ons moeten houden aan de afspraken, daarmee kunnen we zorg borgen voor de kwetsbaren in onze samenleving.” Gaemers snapt dat iedereen met dit mooie weer naar buiten wil, maar neem je verantwoordelijkheid. “De verspreiding van het virus kunnen we beïnvloeden door ons eigen gedrag.”

Joke Gaemers gaf vandaag en toelichting in een radiointerview op Omroep Zeeland. In dat gesprek ging ze ook in op de oproep om via landelijke maatregelen toerisme in te perken of te reguleren. Hierover werd vanuit de Veiligheidsregio een brief aan het Rijk gestuurd.

Luister het interview hier: www.omroepzeeland.nl/nieuws/118890/GGD-wil-dat-toeristen-geweerd-worden

zondag 22 maart 11:56:51 - NL-ALert: houd afstand van elkaar!

Door het Rijk is een NL-Alert verstuurd met het dringend advies om afstand tot elkaar te houden:
- Houd anderhalve meter afstand
- Ziek of verkouden? Blijf thuis!
- Bescherm uzelf en de mensen om u heen 

Laten we ons met z'n allen aan dit advies houden! Via Omroep Zeeland wordt dit bericht van harte ondersteund door Joke Gaemers, Directeur Publieke Gezondheid in Zeeland.

Meer informatie over het ontvangen van NL-ALERTS vind je hier,

#houdafstand #flattenthecurve #coronavirus 

zaterdag 21 maart 18:13:09

De afgelopen dagen waren er veel vragen rondom het reizen van Zeeuws-Vlaanderen via België naar bijvoorbeeld Breda. Wij hebben het rijk (NL) hierover om opheldering gevraagd. Zij melden het volgende:

“Het uiteenlopende reisbeleid van Nederland en België vanwege het coronavirus leidt tot onduidelijkheden aan de grens. Het Nederlandse kabinetsbeleid is dat alle niet-essentiële reizen van en naar het buitenland worden afgeraden, maar niet worden verboden. België heeft op dit moment alle niet-essentiële reizen van en naar het buitenland, waaronder Nederland, juist wel verboden en controleert op de handhaving van dit verbod. Navraag bij de Belgische autoriteiten leert dat in beginsel alleen reizen die voor werk worden gemaakt als essentieel worden beschouwd. De Belgische autoriteiten staan niet toe om het Belgische grondgebied te gebruiken voor een reis vanuit Nederland naar een andere bestemming in Nederland vanwege de kortere route.

België heeft de passage van al het goederen- en dienstenverkeer gegarandeerd. Nederland en België werken voor grensarbeiders in vitale sectoren en cruciale beroepen op zeer korte termijn een regeling uit om vertragingen bij het passeren van de grens tot het minimum te beperken.”

Bekijk onze veelgestelde vragen voor meer informatie.

zaterdag 21 maart 14:36:01 - Kom als (dag)toerist niet naar Zeeland; stel bezoek uit

Toeristen die een bezoek aan Zeeland hebben gepland, worden gevraagd dit uit te stellen. Dit geldt voor toeristen uit binnen- en buitenland. Het dringende advies van de Veiligheidsregio Zeeland is om Zeeland alleen nog te bezoeken als dat echt noodzakelijk is. We hechten waarde aan het toerisme in Zeeland, maar op dit moment is onze eerste prioriteit de volksgezondheid. We willen voorkomen dat door de komst van toeristen de verspreiding van het coronavirus onnodig wordt vergroot en onze zorg nog meer wordt overbelast. Neem daarom contact op met uw verhuurder en overleg hoe u een reservering kan uitstellen of aanpassen. We hopen op uw begrip en medewerking en ontvangen u graag op een later moment in ons mooie Zeeland.

Bent u op dit moment nog op vakantie in Zeeland? Neem ook als toerist uw verantwoordelijkheid en volg de maatregelen tegen het coronavirus op. Help besmetting te voorkomen:

 • Was regelmatig uw handen: vóór het eten, na toiletgebruik en na hoesten, niezen of snuiten. Droog je handen daarna goed af.
 • Houd een zakdoek voor je mond bij niezen/hoesten of hoest in je elleboogplooi. Gebruik het liefst papieren zakdoeken en gooi deze weg na gebruik. Gebruik een zakdoek maar één keer.
 • Zorg voor voldoende ventilatie in je woon- en slaapruimten.
 • Geef geen handen
 • Houd minimaal anderhalve meter afstand van elkaar.

---

Both Dutch and non-Dutch tourists planning to visit Zeeland are asked to postpone their trips. Veiligheidsregio Zeeland urgently advises everyone not to visit Zeeland unless it is absolutely necessary. We value the tourism in Zeeland, but our main priority at the moment is the public health. We need to prevent the unnecessary spread of coronavirus and prevent additional pressure on our healthcare system. That’s why we ask you to contact your landlord or host and discuss the possibility of changing or rescheduling your reservation. We hope that we can count on your understanding and cooperation and would love to welcome you to our beautiful Zeeland at a later time.

Are you already on a vacation in Zeeland? We urge tourists to be responsible, and follow government measures taken against coronavirus. Help prevent the spread of the virus:

 • Wash your hands regularly: Before you eat, after you use the bathroom or cough, sneeze or blow your nose. Dry your hands well.
 • Hold a handkerchief or tissue in front of your mouth when you sneeze or cough or cough into your elbow. Paper tissues are preferable, which can be disposed after use. Make sure you use a handkerchief only once.
 • Make sure there’s enough ventilation in your living and sleeping areas
 • Don’t shake hands.
 • Keep at least one and a half meters distance from others.

---

Toeristen die einen Urlaub nach Zeeland geplant haben, bitten wir, diesen aufzuschieben. Das gilt sowohl für Gäste aus dem Ausland wie auch aus den Niederlanden. Der dringende Rat der  Sicherheitsbehörde unserer Provinz ist, Zeeland nur zu besuchen wenn das absolut notwendig ist. Der Toersimus ist für Zeeland sehr wichtig, aber im Moment steht die Gesundheit der Menschen an erster Stelle. Wir wollen eine weitere Ausbreitung des Coronavirus verhindern und sicherstellen, daβ unsere  Krankenversorgung nicht überbelastet wird.

Bitte nehmen Sie Kontakt mit Ihrem Reiseveranstalter auf oder, falls Sie direkt gebucht haben, melden Sie sich dort umgehend und fragen Sie, wie Sie Ihren Urlaub aufschieben oder anpassen können. Wir hoffen auf Ihr Verständnis und wünschen uns, Sie zu einem anderen Zeitpunkt begrüβen zu dürfen.

Wenn Sie zur Zeit in Zeeland im Urlaub sind, dann fordern wir Sie auf an Ihren Gemeinschaftssinn zu denken und sich an die von der Regierung vorgeschriebenen Maβnahmen zu halten. Hier sind alle Menschen gefordert:

 • Waschen Sie oft und regelmässig Ihre Hände: vor dem Essen, nach dem Toilettenbesuch, nach dem Niesen, Husten oder Schnäuzen;
 • Halten Sie beim Niesen oder Husten ein Taschentuch vor den Mund oder niesen/husten Sie in die Armbeuge; nutzen Sie bitte nur Papiertaschentücher und werfen Sie diese nach dem Gebrauch direkt weg;
 • Lüften Sie Ihre Wohn- und Schlafzimmer;
 • Schütteln Sie keine Hände!
 • Halten Sie mindestens 1,50 m Abstand von andern Menschen
zaterdag 21 maart 09:10:24

We krijgen veel vragen over of je kunt reizen van Zeeuws-Vlaanderen via Belgie naar bijvoorbeeld Breda. De PZC meldt een reactie van de minister dat dit toegestaan is zonder verklaring bij u te hebben. Wij kunnen dit nog niet formeel bevestigen; het strookt niet met onze eerdere informatie van de Belgische overheid. Wij hebben het ministerie daarom om opheldering gevraagd. Zodra we antwoord hebben van het ministerie passen we onze Vragen en antwoorden op de website aan.

Lees hier de informatie op de website van de Rijksoverheid over reizen van en naar Belgie.
Er op 20 maart een Kamerbrief verschenen over de grensproblematiek.

vrijdag 20 maart 18:15:11

Werkgevers voor essentiële/cruciale sectoren in de grensregio zijn afhankelijk zijn van werknemers die woonachtig zijn aan de andere kant van de grens. Wegvallen van deze werknemers onaanvaardbare gevolgen heeft voor vitale processen in die sectoren. Op ons portaal is een voorbeeld van een attest geplaatst dat werkgevers en werknemers kunnen gebruiken, zie Voorbeeld Attest Tewerkstelling.

Afhankelijk van de actualiteit van de maatregelen in België en/of Nederland kan de situatie wijzigen. Er kunnen daarom geen rechten worden ontleend aan dit voorbeeld.

vrijdag 20 maart 16:24:45 - Grensverschillen – alleen reizen naar België bij noodzaak en met verklaring

“Respecteer de verschillen in maatregelen en hou je eraan!”

Er zitten verschillen in aanpak van de coronacrisis tussen België en Nederland. Door die verschillen ontstaat er onduidelijkheid en verwarring tussen onze inwoners die in de buurt van de grens met België wonen. Om wat duidelijkheid te geven hebben we een aantal vragen hierover in de veelgestelde vragen opgenomen.

Waar het in het algemeen op neerkomt is dat Belgen alleen nog naar buiten mogen komen voor volgende zaken:

• Gaan werken (als dat echt niet thuis kan)

• Een verplaatsing in het kader van je werk

• Naar de winkel gaan

• Naar de bankautomaat gaan

• Naar de dokter gaan

• Hulp bieden aan kwetsbare personen

Nederlanders die de grens over willen, moeten een verklaring hebben van werkgever of andere instantie zoals het ziekenhuis. Kijk in de veelgestelde vragen voor meer informatie.

Respecteer de verschillen

Voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, Jan Lonink benadrukt dat het van belang is dat we de verschillen in aanpak tussen Nederland en België respecteren: “We zijn er aan gewend dat er geen grenscontroles meer zijn, maar nu ervaren we wel weer ineens die belemmeringen. Ik begrijp dat dat lastig en soms ook verwarrend is. Besef daarbij dat er altijd meer manieren zijn om iets aan te pakken. Wij moeten samen de crisis bestrijden maar vragen van iedereen begrip en respect voor het verschil in regels. Iedereen doet zijn best om deze crisis op een zo goed mogelijke manier het hoofd te bieden.”

vrijdag 20 maart 14:18:00 - Kom als (dag)toerist niet naar Zeeland; stel bezoek uit

De Veiligheidsregio Zeeland vraagt om Zeeland alleen nog te bezoeken als dat echt nodig is. Zowel dagtoerisme als langer verblijf door mensen van buiten de provincie wordt afgeraden. Door de verspreiding van het coronavirus geldt sinds gisteren voor de hele wereld code oranje. Dit betekent dat je alleen naar het buitenland moet reizen als dit strikt noodzakelijk is. De Veiligheidsregio Zeeland vertaalt dit advies nu ook naar de provincieschaal.

Wij hebben samen met de toeristische sector en de provincie Zeeland dringend om een landelijk besluit gevraagd voor eenduidige maatregelen voor toerisme. Wij hopen nog steeds op een landelijke lijn. In afwachting hiervan geven wij als Veiligheidsregio Zeeland nu dit advies. Want onze eerste prioriteit is de volksgezondheid. We moeten de (ziekenhuis)zorg namelijk optimaal voorbereiden op een grote coronazorgvraag. Verder willen we voorkomen dat door de komst van toeristen de verspreiding van het virus onnodig wordt vergroot.

Voorzitter Veiligheidsregio Zeeland, Jan Lonink: “Kom als toerist voor verblijf of dagbezoek - gedurende de strenge coronamaatregelen - alleen naar Zeeland als het echt nodig is. We zitten met heel de wereld in een crisissituatie. Neem als toerist daarom contact op met uw verhuurder. En overleg hoe u een reservering uit kan stellen of aan kan passen. We realiseren ons dat deze crisissituatie bij ondernemers hard aankomt. Maar veiligheid in Zeeland staat nu voorop. Ook naar toeristen hebben wij de verantwoordelijkheid om duidelijk te zijn.”

Het wereldwijde reisadvies leest u na op: http://www.nederlandwereldwijd.nl

vrijdag 20 maart 11:55:23 - Uitzonderlijke economische maatregelen vanwege coronavirus

Het kabinet liet van de week al weten uitzonderlijke economische maatregelen te nemen vanwege het coronavirus. Doel is om naast onze gezondheid, ook onze banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp'ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen.
We brengen deze maatregelen graag nogmaals onder de aandacht. Ga hiervoor naar de website van de rijksoverheid.

vrijdag 20 maart 11:38:25 - Vraag en aanbod extra zorgpersoneel bij elkaar gebracht

Ben of ken je iemand die in de zorg werkt of heeft gewerkt? En wil je een steentje bijdragen nu er overuren gemaakt worden in de zorg? Meld je zelf dan snel aan via https://www.extrahandenvoordezorg.nl/

Ziekenhuizen, zorg- en welzijnsorganisaties staan door de coronacrisis soms te springen om extra medewerkers. Gepensioneerde of andere professionals die niet meer in de zorg werken, kunnen zich aanmelden als ze tijdelijk terug zouden willen keren.

De verschillende initiatieven die de afgelopen dagen zijn gelanceerd om extra zorgpersoneel te werven, bundelen hun krachten en worden via een gezamenlijke database gekoppeld aan de vraag van zorgorganisaties. Dit geldt uiteraard ook voor Zeeland. Ga voor meer informatie naar de landelijke website.

 

 

vrijdag 20 maart 11:23:53 - Maatregelen in België

Er zijn momenteel veel vragen over de situatie in de grensstreek. Dit naar aanleiding van de aangepaste coronamaatregelen in België.
We begrijpen dat de verschillende regels in beide landen voor verwarring zorgen. Om op de hoogte te blijven van de maatregelen in België, verwijzen we je naar de website https://www.info-coronavirus.be
Voor actueel nieuws over het coronavirus in Nederland en de maatregelen, kijk je het best op de website van het RIVM.
Tussen Nederland en België gelden verschillende maatregelen. Van beide landen dienen de regels gerespecteerd te worden.

donderdag 19 maart 21:34:18

Vanavond heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nieuwe maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus.

Alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg sluiten de deuren voor bezoekers. De nieuwe maatregel moet de kwetsbare groep ouderen beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

donderdag 19 maart 14:23:46 - 1500 mondkapjes voor de Zeeuwse zorg

Dow Benelux doneert 1.500 mondkapjes aan de Zeeuwse zorg. Hoe mooi is dat!

donderdag 19 maart 13:49:08 - Voorzitter VRZ reageert op uitspraken burgemeester Knokke

In een interview met Omroep Zeeland regeert voorzitter Lonink verbijsterd op de reactie van de burgemeester Lippens van Knokke (België). Lippens zei eerder vandaag dat Nederlanders niet welkom waren in het ziekenhuis in Knokke. Lonink geeft aan dat er contact is geweest met de directeur van het ziekenhuis. Hij is opgelucht te horen dat Nederlanders zeker nog welkom zijn in het ziekenhuis. Natuurlijk gelden daar ook de strengere regels voor iedereen. 
Lonink: “Ook met de burgemeester van Knokke wil ik samen de schouders eronder zetten zodat we zo goed mogelijk de maatregelen van verschillende landen vormgeven. Onze grenzen zijn nog open. We kunnen nog heen en weer, alleen vanuit toeristische oogpunt wordt heen en weer reizen zeker afgeraden.”
 

donderdag 19 maart 11:19:06 - Reisadviezen: code oranje

Voor de hele wereld geldt inmiddels code oranje. Dit betekent dat je alleen naar het buitenland moet reizen als dit strikt noodzakelijk is. Vrachtvervoer en overig professioneel transport geldt wel als ‘noodzakelijk verkeer’. Vakantiereizen naar het buitenland worden dus afgeraden. Wat dit voor u betekent, kunt u nalezen op Nederland Wereldwijd

donderdag 19 maart 10:10:17 - Inzameling van beschermingsmiddelen

We zijn heel blij met de actie van North Sea Port waarin ze bedrijven in de haven oproepen mondmaskers en beschermingsmiddelen aan artsen en hulpverleners te geven. Meer informatie lees je op hun site

woensdag 18 maart 17:14:49 - Wat wordt bedoeld met groepsimmuniteit?

Bij de bestrijding van het coronavirus is het van belang dat in Nederland gecontroleerd een 'groepsimmuniteit' wordt opgebouwd. "Het virus is onder ons en zal voorlopig onder ons blijven”, zei premier Mark Rutte in zijn toespraak maandag. Wat houdt deze aanpak precies in?

Wie COVID-19 heeft gehad, is daarna meestal immuun voor dit virus. Dat betekent dat deze persoon niet meer ziek kan worden van dit virus. Hoe meer mensen immuun zijn voor het virus, hoe minder het virus kans heeft om zich te verspreiden. Daarmee wordt de kans ook kleiner dat het virus kwetsbare personen bereikt. Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om kwetsbare personen. 

Hoe bereiken we groepsimmuniteit?
Om immuniteit op te bouwen, moeten meerdere mensen het virus hebben gehad. Het doel van de aanpak in Nederland is om het aantal besmettingen te spreiden over een langere periode, waarin de meeste mensen alleen lichte klachten krijgen. Op deze manier wordt immuniteit opgebouwd. Belangrijk effect is dat er zo geen piek komt in het aantal besmettingen en de ziekenhuizen niet overbelast raken. 

woensdag 18 maart 16:39:55 - Volg ontwikkelingen rondom coronavirus in Zeeland via www.zeelandveilig.nl/coronavirus

Op de website www.zeelandveilig.nl/coronavirus vind je vanaf nu alle voor Zeeland relevante informatie rondom het coronavirus (COVID-19).

Op de website staat een liveblog met het laatste nieuws. Ook vind je er maatregelen voor inwoners, onderwijs en ondernemingen. Daarnaast lees je er de antwoorden op veelgestelde vragen. Ook geeft de website een overzicht van alle van belang zijnde websites en informatienummers.

Blijf op de hoogte
Deze website is speciaal ingericht om het nieuws rondom het coronavirus zo overzichtelijk mogelijk te houden. Dus om op de hoogte te blijven van de Zeeuwse aanpak van het coronavirus, kijk je vanaf nu op www.zeelandveilig.nl/coronavirus

woensdag 18 maart 13:29:46 - Versterkte maatregelen afgekondigd voor België

Woensdagavond 17 maart 2020 heeft de Eerste Minister van België, Sophie Wilmès versterkte maatregelen afgekondigd voor België. De maatregelen zijn woensdag 18 maart om 12.00 uur ingegaan en worden gehandhaafd tot en met 5 april 2020.

Alle burgers in België zijn verplicht om thuis te blijven en om zoveel mogelijk contacten buiten hun gezin te vermijden. Ook geldt voor hen dat reizen buiten België die niet als noodzakelijk worden beschouwd, tot en met 5 april worden verboden.

Het verbod geldt niet voor reizen naar het werk. Werknemers die in Nederland werken en in België wonen mogen om die reden ook reizen. Dit geldt ook andersom dus voor werknemers die in België werken en in Nederland wonen.

Zie voor de op 17 maart 2020 afgekondigde maatregelen in België de website van hun Nationaal Crisiscentrum.

woensdag 18 maart 12:48:34 - Kabinet neemt uitzonderlijke economische maatregelen vanwege coronavirus

Het kabinet heeft besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Doel is om naast onze gezondheid, ook onze banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp'ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen.
Bekijk het overzicht van de maatregelen.

woensdag 18 maart 12:33:00 - Sabewa Zeeland gaat coulant om met invordering van gemeentelijke- en waterschapsbelastingen

Door de situatie rondom het coronavirus heeft Nederland vergaande maatregelen moeten nemen. Deze maatregelen hebben gevolgen voor ondernemers, maar ook voor burgers. Om die reden heeft Sabewa Zeeland besloten coulant om te gaan met de invordering van de gemeentelijke- en waterschapsbelastingen.
Meer informatie hierover, leest u op de website van Sabewa Zeeland.

woensdag 18 maart 12:28:41 - Brief burgemeesters aan Rijk om zorgen toestroom toeristen

Door de ernstige zorgen om de toestroom van toeristen in onze kustprovincie, hebben de burgemeesters een brief naar het Rijk gestuurd.

Geachte Ministers,

Wij maken ons ernstige zorgen om de toestroom van toeristen in onze kustprovincie. Het toeristisch seizoen start in heel Nederland begin april. Daarnaast ontvangen we wekelijks grote aantallen dagtoeristen. Wij kunnen in deze unieke situatie het aantal en het gedrag van onze bezoekers niet voorspellen. Een ding is zeker: een grote toeloop zorgt voor grote problemen. Sociale contacten zijn daarbij vrijwel niet in te perken en onze zorg kan heel snel overvraagd worden. Wij vinden dat een nationaal vraagstuk. Wij vragen u daarom dringend en snel om landelijke maatregelen, richtlijnen of adviezen waarmee ongewenste toeloop van toeristen beperkt of gereguleerd kan worden.

Benieuwd naar wat er verder in de brief staat? U leest de gehele brief op https://www.zeelandveilig.nl/coronavirus

woensdag 18 maart 12:26:05 - Hoe gaan we om met de toestroom van toeristen in Zeeland?

Jan Lonink van Terneuzen namens alle burgemeesters: "Het gaat er niet om dat toeristen niet welkom zijn, maar we moeten wel realistisch kijken wat onze zorg aankan."
Lees het interview terug op Omroep Zeeland

 

dinsdag 17 maart 14:11:27 - Joke Gaemers: “Kijk wat je zelf kan doen”

Joke Gaemers, directeur van GGD Zeeland, zei afgelopen weekend. “Onze grootste zorg is dat er ook in Zeeland een piek van patiënten ontstaat die we niet aankunnen. En juist dat kan dan grote gevolgen hebben voor iedereen. Daarom is het in het belang van ons allemaal om de adviezen zorgvuldig op te volgen. En meer dan dat. Kijk steeds weer wat je zelf kan doen of juist niet moet doen om het virus tegen te gaan. Iedere dag en ieder uur. Voor jezelf maar vooral ook voor anderen die kwetsbaarder zijn.”

Er wordt uit allerlei hoeken hulp aangeboden. Het Rode Kruis is een voorbeeld. Daar zijn we heel blij mee. Let altijd goed op of de aangeboden hulp te vertrouwen is. 

dinsdag 17 maart 12:19:43 - Wat betekent ‘afstand houden vanwege het coronavirus’?

Wat betekent ‘afstand houden vanwege het coronavirus’?
We hebben iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. Je kunt naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in groepen waar mogelijk 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar. Wat betekent dit in de praktijk?

dinsdag 17 maart 10:14:11 - Veiligheidsregio voorziet Zeeuwen van informatie

De voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland laat op Omroep Zeeland weten dat er continu een team aan de slag is om de Zeeuwen van de laatste informatie te voorzien. Daarnaast controleren gemeenten of iedereen zich aan de opgelegde maatregelen houdt. De Veiligheidsregio heeft een coördinerende rol.

dinsdag 17 maart 09:17:25 - Rode Kruis biedt hulplijn voor kwetsbare groepen

Het Rode Kruis biedt bellers een luisterend oor, advies of extra hulp voor ouderen in quarantaine of thuisisolatie. Bel (070-4455 888) of kijk op de website voor meer informatie. Ook via Facebook zijn er groepen die hulp bieden. Zo zijn er studenten van de HZ die graag willen oppassen, boodschappen halen of de hond willen uitlaten. Zorg er wel voor dat het betrouwbaar is.

maandag 16 maart 22:33:42 - Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Zeeland 16 maart 2020

De voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland heeft op 16 maart 2020 besloten tot een nieuwe Noodverordening. Dit naar aanleiding van de aanvullende maatregelen die het kabinet op zondag 15 maart jongstleden heeft bekend gemaakt. Zie de tekst Noodverordening 16-03-2020.

maandag 16 maart 20:42:25 - Bezorgen en afhalen mogelijk

Eind van de middag werd bekend gemaakt dat er een kleine wijziging is m.b.t. sluiting restaurants. Bezorgen en afhalen blijft namelijk mogelijk. Maar vermijd drukte, zorg dat je niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem je consumptie mee naar huis (niet ter plaatse opeten).Ook coffeeshops kunnen open blijven voor bestellingen die afgehaald worden. 

Alle informatie staat op www.rijksoverheid.nl/coronavirus. De informatie wordt steeds actueel gehouden.

maandag 16 maart 17:56:00 - Twee nieuwe besmettingen in Zeeland

Er zijn twee nieuwe besmettingen geconstateerd in Zeeland. Een persoon ligt in het ziekenhuis en een persoon is in thuisisolatie. Hiermee komt het totaal in Zeeland op 21.

GGD Zeeland volgt richtlijnen RIVM

Niet iedereen wordt nog getest op het coronavirus. Het RIVM heeft het testbeleid veranderd om vooral kwetsbare mensen beter te kunnen vinden en op tijd te kunnen behandelen. Onder de groep kwetsbare mensen vallen: mensen van 70 jaar en ouder en mensen met onderliggend lijden. De (huis)arts bepaalt of iemand met klachten getest moet worden. Personen die niet getest worden maar meer dan 38 graden koorts en hoesten en benauwd zijn moeten thuis blijven, totdat ze 24 uur klachtenvrij zijn.

maandag 16 maart 15:05:33 - "Aantal bekende besmettingen topje van de ijsberg"

Burgemeester Jan Lonink, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, laat via Omroep Zeeland weten dat het aantal bekende besmettingen topje van de ijsberg is. Lees hier het artikel https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/118758/Aantal-bekende-besmettingen-topje-van-de-ijsberg

maandag 16 maart 12:11:15 - Veelgestelde vragen over maatregelen in Zeeland

Heb je vragen over het coronavirus kijk dan eerst op de website Rijksoverheid/coronavirus

Naar aanleiding van vragen die ons in Zeeland bereiken via gemeenten en dergelijke hebben we een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden opgesteld, zie Veelgestelde vragen

Vind je hier geen antwoord op je vraag, bel dan naar het publieksinformatienummer 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur en op zondat tot 22.00 uur). Overige vragen kun je mailen aan ZeelandVeilig@vrzeeland.nl.

Op de website van GGD Zeeland staat informatie over de uitbraak van het virus en het aantal besmettingen. 

Heb je zelf verkoudheidsklachten, koorts (meer dan 38 graden Celsius) en moet je hoesten of ben je benauwd? Bel dan met de huisarts. 

 

zondag 15 maart 21:44:35 - Scherpere Corona-maatregelen en uitvoering daarvan in Zeeland

Ook in Zeeland gelden vanaf zondag 15 maart verscherpte maatregelen in de aanpak van het Coronavirus. Dit zijn vergaande maatregelen. Om de maatregelen in Zeeland te coördineren is door de Veiligheidsregio GRIP 4 afgekondigd. Dit betekent dat Zeeuwse overheden en hulpdiensten gezamenlijk optrekken.

Via onderstaande blog wordt de specifieke informatie voor en in onze regio vermeld.

 

Wat kun je doen?

Zorg voor jezelf en voor elkaar, denk aan je buren, onze ouderen en anderen die hulp kunnen gebruiken. Houd afstand, wees alert en kijk hoe je anderen kunt helpen en steunen. Denk aan alleenstaanden en kwetsbaren. Ook hier geldt: vermijd onnodig contact. Zet boodschappen bijvoorbeeld voor de deur en communiceer via de telefoon of digitaal.  

Wat doen wij?

We volgen de ontwikkelingen op de voet. We blijven updates geven met relevante informatie voor Zeeland. We werken aan een effectieve uitvoering van de maatregelen. Dit betekent onder andere dat we maandag 16 maart overleg hebben met alle Veiligheidsregio’s en de minister Justitie & Veiligheid. We hebben morgen onder andere ook contact met de toeristische sector in Zeeland.

We verwachten dat maandag weer aanvullende informatie kunnen geven die meer duidelijkheid geven over de maatregelen in Zeeland.

 

Meer info

Heb je vragen over het coronavirus kijk dan eerst op de website Rijksoverheid/coronavirus. Vind je hier geen antwoord op je vraag, bel dan naar het publieksinformatienummer 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur).

Op de website van GGD Zeeland staat informatie over de uitbraak van het virus en het aantal besmettingen. 

Heb je zelf verkoudheidsklachten, koorts (meer dan 38 graden Celsius) en moet je hoesten of ben je benauwd? Bel dan met de huisarts. 

 

zondag 15 maart 20:00:17 - eet- en drinkgelegenheden/ sportclubs/ sexclubs/ sauna’s en coffeeshops

Wat zijn de nieuwe maatregelen voor eet- en drinkgelegenheden/sportclubs/sexclubs/sauna’s en coffeeshops?

zondag 15 maart 19:28:00 - Kinderopvang en onderwijs

- Wat zijn de nieuwe maatregelen voor scholen en kinderopvang?
 

- Wil je weten wat cruciale beroepsgroepen zijn? Kijk dan hier: https://rijksoverheid.nl/beroepen

zondag 15 maart 19:07:13 - Publieksnummer voor vragen langer open

Bij vragen over je gezondheid kun je terecht bij je eigen huisarts. Als je algemene vragen over het virus wilt stellen, bel dan: 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur). Echter vandaag, 15-03, is dit nummer tot 22.00 uur bereikbaar.

zondag 15 maart 18:04:44 - Aanvullende maatregelen kabinet coronavirus

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs.

Minister Bruins (Medische Zorg) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst. De maatregelen zijn:

 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

zondag 15 maart 17:40:11 - Bericht Veiligheidsregio Zeeland over nieuwe landelijke maatregelen Corona COVID19

Reactie voorzitter Veiligheidsregio Zeeland (Jan Lonink);

Wij steunen de nieuwe maatregelen die zojuist landelijk zijn afgekondigd. Want dit is hard nodig. We moeten voorkomen dat het virus zich snel verder verspreidt. Daarom moeten we persoonlijke contacten minimaliseren. Dat is de enige manier om de pandemie zo kort mogelijk te laten duren. Daar past bij dat nu scholen, horeca en sportclubs dichtgaan. Voor ons grensgebied voorkomen we met deze maatregelen nu ook de verschillen met België.

 

Help elkaar

De maatregelen zullen voor iedereen in Zeeland persoonlijk merkbaar zijn. Hoewel we deze in goede banen proberen te leiden, betekent dit een maximale inspanning om samen deze nieuwe stap te zetten in de beheersing van deze crisis. Volg deze maatregelen van de overheid op. Help elkaar en zeker de kwetsbaren in deze crisisperiode.

Ingrijpend voor Zeeland

Wij begrijpen natuurlijk dat dit ontzettend zwaar ingrijpt op de Zeeuwse samenleving en de Zeeuwse economie. Het is ingrijpend voor iedereen. En in het bijzonder voor de horeca en onze grote toeristische sector. Wij voelen mee met iedereen die hierdoor gedupeerd wordt. We gaan in overleg met partners en brancheorganisaties om de gevolgen van deze nieuwe maatregelen in kaart te brengen.

 

Over de uitwerking van de maatregelen voor Zeeland informeren we u zo spoedig mogelijk.

 

 

zondag 15 maart 15:06:27 - Blijf het nieuws volgen over nieuwe maatregelen

De voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland heeft nauw contact met andere Veiligheidsregio's over de actuele situatie en de te nemen maatregelen. Wij vertrouwen erop dat het kabinet vandaag nieuwe maatregelen aankondigt die ook in Zeeland zullen gelden. Wij vragen iedereen daarom het nieuws hierover vanmiddag te blijven volgen.

zondag 15 maart 14:35:34 - Update over besmettingen in Zeeland

Er zijn op 16 maart 21 bevestigde besmettingen met het coronavirus (COVID-19) in Zeeland. Zie voor meer info de website van GGD Zeeland.

 Zie ook de veelgestelde vragen op website Rijksoverheid.

zondag 15 maart 12:52:39 - Mediavragen over maatregelen Corona in Zeeland

Veiligheidsregio Zeeland coördineert de maatregelen rondom Corona in Zeeland. Voor vragen over de maatregelen rondom Corona in Zeeland kan de media contact opnemen met het bekende piketnummer van de Veiligheidsregio Zeeland. 

 

zaterdag 14 maart 21:48:39 - Noodverordening voor verbod op evenementen en bijeenkomsten van meer dan 100 personen

Vandaag is een noodverordening vastgesteld waardoor er vanaf nu geen evenementen of andere activiteiten meer plaats mogen vinden in Zeeland waar meer dan 100 mensen aanwezig kunnen zijn. Dit verbod maakt handhaving mogelijk: het is nu strafbaar en er kan een geldboete worden opgelegd. De minister-president heeft aanvullende maatregelen aangekondigd om verdere verspreiding van het Coronavirus (COVID-19) in het hele land tegen te gaan. Een van deze maatregelen betreft het verbieden van evenementen en bijeenkomsten van 100 personen en meer. Deze maatregel is afgekondigd van 13 tot en met 31 maart 2020 en geldt ook voor publieke locaties als musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

Hoewel we zien dat veel organisatoren en bezoekers direct gehoor geven aan deze maatregelen door het aflasten of verzetten van hun evenementen of bijeenkomsten, hebben de ministers van zowel Medische Zorg en Sport als van Justitie en Veiligheid de Veiligheidsregio’s de opdracht gegeven om toe te zien op de uitvoering van de afgelastingen. Om dit toezicht uit te kunnen voeren, heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland een zogeheten noodverordening afgekondigd. Dit betekent dat activiteiten die in strijd zijn met de aangekondigde maatregel en plaatsvinden vanaf 14 maart strafbaar zijn. De Noodverordening Coronavirus Veiligheidsregio Zeeland maart 2020 betekent kortweg dat het verboden is om bijeenkomsten te hebben of te organiseren waar meer dan 100 mensen gelijktijdig samenkomen. Dit geldt voor verenigingen, kerken, clubs, horecagelegenheden, festivals etc.  Het maakt daarbij niet uit of de bijeenkomst binnen of buiten wordt gehouden. Ook wordt geen verschil gemaakt tussen bijvoorbeeld  bezoekers van een festival of het bedienend personeel: 100 personen is het maximum.

-Noodverordening artikelen 39 Wet veiligheidsregio en 176 Gemeentewet. 

Aanvullend worden lokaal in gemeenten maatregelen getroffen om invulling te geven aan bovenstaande. Gemeente Sluis heeft in aanvulling op bovengenoemde noodverordering ook alle parkeerterreinen (zowel gemeentelijk als particulier) in Sluis, Cadzand-Bad en Breskens zondag 15 maart gesloten om een grote hoeveelheid mensen te minimaliseren. Noodverordening inclusief parkeerplaatsen gemeente Sluis

zaterdag 14 maart 21:11:02 - Persstatement Corona in Zeeland van Veiligheidsregio Zeeland

Voorzitter Veiligheidsregio Zeeland: elkaar hard nodig bij bestrijding Corona

Vanwege het Coronavirus gelden ook in Zeeland strenge maatregelen. “Wat we nu vooral nodig hebben is elkaar”, zegt Jan Lonink, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland. “Iedereen kan écht persoonlijk een verschil maken. En zo verdere verspreiding van dit virus tegengaan. Wij vragen daarom nadrukkelijk in heel Zeeland ieders hulp daarbij.”

“Wij begrijpen uiteraard dat deze unieke situatie veel effect heeft op iedereen. Het is een ongekende periode en het beheerst ook de alledaagse gang van zaken in Zeeland. Activiteiten gaan niet door, bedrijven kunnen hun werk niet doen en heel veel mensen maken zich zorgen. We voelen mee met alle mensen die ziek zijn, met iedereen die hard door moet werken en ook diegenen die door de maatregelen getroffen worden. We weten dat van iedereen nu veel wordt gevraagd.”

 

Kijk wat je zelf kan doen

“Wij hebben vertrouwen in de hulp voor wie ziek wordt”, zegt Joke Gaemers, directeur van GGD Zeeland. “Onze grootste zorg is dat er ook in Zeeland een piek van patiënten ontstaat die we niet aankunnen. En juist dat kan dan grote gevolgen hebben voor iedereen. Daarom is het in het belang van ons allemaal om de adviezen zorgvuldig op te volgen. En meer dan dat. Kijk steeds weer wat je zelf kan doen of juist niet moet doen om het virus tegen te gaan. Iedere dag en ieder uur. Voor jezelf maar vooral ook voor anderen die kwetsbaarder zijn.”

 

Steeds afwegen wat je doet

Jan Lonink: “Weeg steeds af wat het beste is. Besef dat we samen in een unieke situatie zitten en elkaar daarbij nodig hebben. Denk bijvoorbeeld na over het doorgaan van ontmoetingen of bijeenkomsten, ook al zijn het veel kleinere groepen dan honderd. En blijf zoveel mogelijk thuis als je verkouden of grieperig bent.”

 

Ontwikkelingen en noodverordening

“Vanuit de GGD en Veiligheidsregio Zeeland wordt de situatie in samenwerking met de gemeenten nauwlettend gevolgd en waar nodig worden maatregelen genomen. Vandaag is een noodverordening vastgesteld waardoor er vanaf nu geen evenementen of andere activiteiten meer plaats mogen vinden in Zeeland waar meer dan 100 mensen aanwezig kunnen zijn. Dit verbod maakt handhaving mogelijk: het is nu strafbaar en er kan een geldboete worden opgelegd. We volgen verder de ontwikkelingen op de voet. Zo zagen we vandaag in het grensgebied drukte door Belgische bezoekers. Hier hebben we bij de Vlaamse overheid en media nadrukkelijk aandacht voor gevraagd. Verder brengen we bijvoorbeeld de zorgen en vragen vanuit het onderwijs landelijk onder de aandacht.”

 

zaterdag 14 maart 19:26:51 - Update over besmettingen in Zeeland

In Zeeland zijn nu 14 personen met een positief testresultaat (t/m 14 maart). Het aantal feitelijke besmettingen zal meer zijn. Zie voor meer info de website van GGD Zeeland.

 

Zie ook de veelgestelde vragen op website Rijksoverheid.

 

 

vrijdag 13 maart 17:36:38 - Het coronavirus leidt tot veel vragen, uiteraard ook in onze regio.

Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen in onze regio. Samen met onze inwoners willen we besmettingen zoveel mogelijk voorkomen. Er zijn belangrijke maatregelen die je zelf kan treffen om de verdere verspreiding van het virus te helpen voorkomen. We zien dat de inwoners in Zeeland ook volop gehoor geven aan de oproep van de Rijksoverheid. Zo worden onder andere evenementen en bijeenkomsten afgelast.

Heb je vragen over het coronavirus kijk dan eerst op de website Rijksoverheid/coronavirus. Vind je hier geen antwoord op je vraag, bel dan naar het publieksinformatienummer 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur).

Heb je zelf verkoudheidsklachten, koorts (meer dan 38 graden Celsius) en moet je hoesten of ben je benauwd? Bel dan met de huisarts. 

Op de website van GGD Zeeland staat informatie over de uitbraak van het virus en het aantal besmettingen. 

Heb je vragen over bijvoorbeeld activiteiten of evenementen, neem dan contact op met de organisator of de gemeente waar dit evenement plaatsvindt.

donderdag 12 maart 21:44:00 - Maatregelen die landelijk zijn afgekondigd
 • Blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
 • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en de kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.
 • De maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart.

Kijk voor alle informatie over de uitbraak van het coronavirus en over maatregelen die gelden op http://www.rijksoverheid.nl/coronavirus. Deze informatie wordt regelmatig aangevuld. Ook is er een publieksinformatienummer: 0800-1351.

 

Veelgestelde vragen

Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden over het coronavirus. Op deze pagina staat een overzicht van Zeeuwse vragen en antwoorden. 

 

Terug naar meldingen
Information in English / Informationen auf Deutsch

Both Dutch and non-Dutch tourists planning to visit Zeeland are asked to postpone their trips. Veiligheidsregio Zeeland urges tourists not to visit Zeeland for the time being. Read more 

Touristen die einen Urlaub nach Zeeland geplant haben, bitten wir, diesen aufzuschieben. Der dringende Rat der Sicherheitsbehörde unserer Provinz ist, Zeeland nur zu besuchen. Weitere Informationen

Stel bezoek aan Zeeland uit

In Zeeland hechten we waarde aan onze toeristen, maar de veiligheid in Zeeland staat nu voorop. Vanwege de coronacrisis willen we voorkomen dat door de komst van toeristen de druk op ons zorgsysteem wordt overbelast en de verspreiding van het virus onnodig wordt vergroot. Mede hierom is recreatief nachtverblijf verboden. We vragen u uw bezoek aan Zeeland uit te stellen. Overleg met uw verhuurder wat de mogelijkheden zijn. (update 29 maart)

Voorkom besmetting
 • Help besmetting te voorkomen:
 • Was regelmatig je handen: vóór het eten, na toiletgebruik en na hoesten, niezen of snuiten. Droog je handen daarna goed af.
 • Houd een zakdoek voor je mond of hoest/nies in je elleboogplooi. Gebruik liefst papieren zakdoeken en gooi deze weg na gebruik. Gebruik een zakdoek maar 1 keer.
 • Geef geen handen.
 • Houdt minimaal anderhalve meter afstand van elkaar
Handenwassen