Informatie over NL-Alert

Wat is een NL-Alert en wanneer wordt het uitgezonden?

NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand met veel rook, een terroristische aanslag, een gaslekkage of bijvoorbeeld extreem weer. Het inzetten van een NL-Alert gebeurt door de meldkamer Brandweer, in opdracht van de hoogst leidinggevende bij een incident. NL-Alert op je mobiele telefoon werkt via een techniek waarmee de overheid tekstberichten kan uitzenden via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Je ontvangt hierdoor het Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Je naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend. Op de meeste mobiele telefoons die in Nederland worden verkocht, is NL-Alert al ingesteld. Met het landelijke NL-Alert controlebericht dat de overheid ieder jaar in juni en december verzendt, kun jij checken of jouw mobiel goed is ingesteld. 

Information in English 

Telefoon instellen voor NL-Alert

Ontving je geen controlebericht van NL-Alert? Dan is je telefoon waarschijnlijk niet goed ingesteld. Via de website van NL-Alert zie je hoe je dit moet doen.

Hoe werkt een NL Alert?

Wil jij weten hoe een NL Alert precies werkt? Bekijk dan deze korte animatievideo:

Hoe kan het dat ik geen NL-Alert ontving, maar wel in de buurt was?

Stel je was dichtbij een incident, maar kreeg geen NL-Alert. Dit filmpje legt uit hoe dat kan:

Ik ontving NL-Alert, maar mijn partner niet. Hoe kan dat?

Dat is gek. Je zit naast elkaar, maar één van jullie ontvangt geen NL-Alert. Deze animatie legt uit hoe dat kan: 

Waarom kreeg ik mijn NL-Alert later?

Je loopt in de omgeving van een incident. Geen NL-Alert... Maar dan een paar minuten later toch wel! Bekijk hier hoe dat zit:

Ik ben niet in de buurt, maar krijg toch een NL alert. Hoe kan dat?

De straal van een NL alert kan best ver gaan. Het kan voorkomen dat je hier net doorheen rijdt of loopt. Kijk maar eens naar deze video:

Hoe weet ik zeker dat het bericht van NL-Alert is?

Twijfel je of een bericht van NL-Alert is? Deze animatie legt uit hoe je dit kan herkennen:

Alles over NL-Alert om te lezen

Geen zin om de filmpjes te bekijken? Lees dan alle info die je nodig hebt via over hoe NL-Alert werkt! Of bekijk de lijst met veelgestelde vragen en antwoorden van de Rijksoverheid. 

NL Alert