Ziektegolf en pandemie

Als in korte tijd veel mensen ziek worden, spreken we van een ziektegolf of epidemie. Meestal gaat het om een vorm van griep. Virussen, bacteriën, parasieten of schimmels brengen ziekten over. Sommige infectieziekten, zoals verkoudheid en griep, zijn onschuldig. Ze komen vaak voor en genezen snel. Maar er zijn ook uitbraken van infectieziekten die grote gevolgen kunnen hebben voor het dagelijks leven. En waarbij vooral kwetsbare groepen zoals ouderen, kinderen en zwangere vrouwen extra risico lopen.

Is er een wereldwijde epidemie, dan noemen we dat een pandemie. In dat geval kunnen er verstrekkende overheidsmaatregelen worden getroffen om het aantal besmettingen (en gevolgen daarvan) zo beperkt mogelijk te houden.

Kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ziek te worden door griep, komen in aanmerking voor een griepprik. Lees hierover meer op de website van het RIVM.

Wat moet ik doen tijdens een ziektegolf?

Een ziektegolf voorkomen kan je niet. Helpen een besmetting zoveel mogelijk te voorkomen, kan wel:

  • Was regelmatig je handen: vóór het eten, na toiletgebruik en na hoesten, niezen of snuiten. Droog je handen daarna goed af.
  • Houd een zakdoek of hand voor je mond bij niezen of hoesten of hoest in je elleboogplooi.
  • Gebruik het liefst papieren zakdoeken en gooi deze weg na gebruik. Gebruik een zakdoek maar één keer.
  • Zorg voor voldoende ventilatie in je woon- en slaapruimten.

Ben je hulpbehoevend? Bespreek dan met familie, vrienden, buren of huisgenoten hoe ze je hierbij kunnen helpen.