Afsluiten gas, water & elektra

Elektriciteit

Heb je een storing in een van je elektrische apparaten? Schakel het apparaat eerst uit en haal de stekker uit het stopcontact. Zorg dat je weet waar de groepsschakelaar en aardlekschakelaar zitten in je meterkast. Schakel na de storing de groepsschakelaar of aardlekschakelaar weer in. Heb je zekeringen in je meterkast, zorg dan dat je een voorraad in huis hebt en dat je weet hoe je zekeringen vervangt.

Gas

Ruik je een gaslucht in huis? Dan is er een gaslek en moet je de hoofdkraan meteen afsluiten. Zorg dat je weet waar de hoofdgaskraan zit. Die zit meestal in de meterruimte. Het kan ook voorkomen dat er een gasstoring in de buurt is. Ook dan moet je het gas afsluiten via de hoofdgaskraan.

Als de storing is verholpen, kan het zijn dat er lucht in de gasleiding zit. Dit kan tot gevolg hebben dat even iets koken op het gasfornuis uitdraait op een explosie. Wacht na een gasstoring op een medewerker van Enduris, die langskomt om de gastoevoer te herstellen. Enduris is de netbeheerder in Zeeland.

Water

Heb je een waterstoring? Draai alle kranen dicht. Hiermee voorkom je dat water uit de kranen stroomt als de watertoevoer hersteld is. Draai zo nodig de hoofdkraan dicht. Zorg dat je weet waar die kraan zit. Soms in de meterkast, soms onder de vloer achter de voordeur, soms in een put in de tuin.

Woon je in hoogbouw? Houd er dan rekening mee dat water omhoog wordt gepompt. Deze pomp (hydrofoor) kan zijn uitgevallen nadat de watertoevoer is onderbroken of als de waterdruk te laag was. De gebouwbeheerder kan de hydrofoor resetten. Zorg dat je weet hoe je de beheerder kan bereiken.

Ventilatie

Bij een brand in de buurt met veel rook, adviseren hulpdiensten om ramen en deuren te sluiten en de (mechanische) ventilatie af te sluiten. Dit voorkomt dat ongezonde stoffen je huis binnendringen.

Komen er in je omgeving andere gevaarlijke stoffen vrij? Sluit dan ook alle ramen, deuren en ventilatieroosters. Schakel de mechanische ventilatie uit. Dit is het systeem dat de binnenlucht met een ventilator continu naar buiten afvoert. Vaak zit de stekker in de meterkast of dichtbij de verwarmingsketel. Sluit ook de ontluchtingskanalen af, zoals ventilatieroosters in de wc en douche. Vergeet de afzuigkap niet. Zit je in de auto vast in het verkeer, schakel dan ook de motor en ventilatie uit.