Als de sirene gaat

Als de sirene gaat, dreigt er acuut gevaar. Bijvoorbeeld door het vrijkomen van gevaarlijke stoffen. De sirene waarschuwt uitsluitend mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meerdere gemeenten zijn, maar ook alleen in een woonwijk.

Sirenetest

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur testen alle gemeenten of de sirene werkt. Alleen op nationale en religieuze feest- en herdenkingsdagen wordt de sirene niet getest. Bij deze maandelijkse test hoef je niets te doen. Hoor je de sirene niet tijdens de test bij jou in de buurt? Meld dit dan bij je gemeente.

In België is de sirenetest op de eerste donderdag van het kwartaal tussen 11.45 en 13.15 uur.

Wat moet ik doen als de sirene gaat?

Gaat de sirene op een ander tijdstip dan op de testmomenten, dan dreigt er gevaar in je omgeving. Weet wat je dan moet doen. Lees in de onderstaande paragrafen de tips.

Altijd belangrijk:

  • Zet de radio of televisie aan en stem af op de calamiteitenzender. Kijk ook op www.zeelandveilig.nl, X en Facebook. Volg de adviezen op.
  • Als kinderen op school zijn worden ze opgevangen door de schoolleiding.
  • Als je ziet dat andere mensen de sirene niet opmerken, waarschuw ze dan. Geef anderen de gelegenheid om bij jou te schuilen.

Als je buiten bent:

  • Ga zo snel mogelijk naar binnen. Binnen is de kans op gevaar namelijk het kleinst. Ben je niet in de buurt van je huis? Ga dan het dichtstbijzijnde gebouw in.
  • Zit je in de auto? Parkeer die dan en ga zo snel mogelijk een gebouw in. Kan dat niet, blijf dan in de auto. Zet motor en ventilatie uit en houd de ramen en portieren gesloten.

Als je binnen bent: 

  • Sluit alle ramen, deuren en roosters. Zet (mechanische) ventilatie uit. Plak de ventilatieafvoer en andere openingen af met bijvoorbeeld kranten of vuilniszakken.

Weet wanneer het buiten weer veilig is:

  • De situatie is pas veilig als je van de hulpdiensten of (via) de calamiteitenzender hebt gehoord dat het gevaar is geweken. Dus als de sirene stopt, is de situatie niet per definitie weer veilig. 
  • Houd er rekening mee dat de situatie enige tijd kan duren. Zorg daarom voor een noodpakket in huis.