Zeeland Veilig Zone laat kinderen gevaren ervaren én oplossen

Zeeland Veilig Zone 2023

Met open mond luisterden de kinderen van groep 8 van de Koelmanschool uit Goes naar brandweerman Ronald. Deze vertelde waarom je telefoon beter niet onder je kussen kan liggen tijdens het opladen, wat je wel en niet moet doen als de vlam in de pan slaat en waarom je altijd de deur achter je dicht moet doen.

Ronald en zijn collega’s van de brandweer nemen deze maand elf scholen mee in hun verhalen over brandveiligheid. Dat doen ze in het Veiligheidspark van de ZLM in Goes, dat voor deze gelegenheid is omgedoopt in de Zeeland Veilig Zone. De leerlingen komen hier langs om van dichtbij de gevaren in en om het huis te zien en vooral te beleven.

,,De kinderen leren het beste als ze het ervaren’’, weet Patrick Simpelaar. Hij werkt bij Veiligheidsregio Zeeland en is één van de aanjagers van de Zeeland Veilig Zone. ,,,We laten daarom scenario’s zien die in hun omgeving echt kunnen gebeuren. En nog belangrijker: samen kijken ze dan wat ze kunnen doen om zichzelf en anderen in veiligheid te brengen.’’

Stekker, kacheltje en oplader

In een hoek van het gebouw waren drie kamers nagebouwd: een huiskamer, slaapkamer en keuken. In elke ruimte gingen de kinderen op zoek naar brandgevaarlijke situaties. Dat kon een strijkijzer zijn, een losse stekker, een kacheltje, een telefoon aan een oplader, een pan op het vuur, en nog veel meer dingen die heel gewoon maar stiekem toch gevaarlijk kunnen zijn.

Hoe dan? Dat liet Ronald de kinderen beleven in de keuken. Hij liet de vlam in de frituurpan slaan. Hoe blus je dat? Met water? Ronald liet zien wat er dan gebeurt… Een steekvlam met een keiharde knal volgde. De kinderen deinsden achteruit en hielden de handen tegen oren. ,,Blus een vlam in de pan dus nooit met water, maar doe zo snel mogelijk het deksel op de pan.’’

En als het toch mis gaat, bel dan 112. Hoe dat moet, ook dat konden de kinderen ervaren in de Zeeland Veilig Zone. Samen met brandweerman Robin belden ze 112. Daarbij leerden ze hoe belangrijk het is dat je precies vertelt wie je nodig hebt (brandweer, politie of ambulance), wat er aan de hand is en waar je bent. Die informatie heeft 112 nodig om de juiste hulp te sturen.

Hamster Binkie

Zo konden de leerlingen in groepjes van alles over veiligheid in en rond het huis beleven. In een rookhuisje werd duidelijk hoe rook zich in een huis verspreidt, in een online game hielpen de kinderen de familie Bos (inclusief hamster Binkie) ontsnappen uit hun brandende huis en ze konden buiten ervaren hoe de brandweer blust.

,,De Zeeland Veilig Zone is nu vooral gericht op brandveiligheid’’, aldus Patrick Simpelaar. ,,We willen het graag uitbreiden met andere thema’s rondom veiligheid. Je kunt daarbij denken aan verkeersveiligheid, gezondheid en politiezaken. Dan wordt het meer een zogenaamde Risk Factory, die op andere plaatsen in Nederland al bestaan.’’

Beloond met een goodie bag gingen de kinderen van de Koelmanschool aan het einde van de ochtend voldaan terug naar school. Thuis konden ze later vertellen dat je je telefoon het beste op een niet brandbare ondergrond kunt opladen, dat het deksel op de pan moet als de vlam in de pan slaat en dat gesloten deuren ervoor zorgen dat rook zich minder snel verspreidt.

Klik hier voor meer informatie over veiligheid in en om het huis.

Andere publicaties over de Zeeland Veilig Zone:

Omroep Zeeland: Kinderen leren over brandveiligheid, maar moeten kennis wel doorgeven aan ouders

PZC: Wat te doen bij vlam in de pan? Kinderen in Goes schrikken als brandweerman er water over gooit

HV Zeeland: Kinderen leren over risico's in en om het huis