Veilig op de computer, hoe doe je dat?

Stefan Berk is ICT-medewerker bij Veiligheidsregio Zeeland. Hij is de hele dag bezig met computers en andere apparaten. Beveiliging is daarbij heel belangrijk. Stefan vertelt er hier meer over.

 

Hoe beveilig je je computer en laptop optimaal?

Gebruik sterke, unieke wachtwoorden. Vermijd het gebruik van eenvoudig te raden wachtwoorden, zoals geboortedata of woorden uit het woordenboek. Zorg ervoor dat alle software, inclusief besturingssystemen, antivirusprogramma's en andere applicaties, up-to-date zijn.

Regelmatige back-ups van belangrijke bestanden zijn essentieel. Zorg ervoor dat back-ups worden gemaakt op externe opslagmedia en dat deze offline worden bewaard om bescherming te bieden tegen externe aanvallen.

Wat is jouw gouden veiligheidstip?

Gebruik een wachtwoordenmanager of wachtwoordenkluis. Dit is een uitstekende manier om wachtwoorden veilig op te slaan. Een wachtwoordkluis is een beveiligde digitale kluis waarin al je wachtwoorden kunt opslaan.

Schakel ook een tweefactor authenticatie in indien mogelijk. Dit kun je instellen op bepaalde systemen en applicaties, zoals je privé e-mail. Zie het als een kluisdeur met meerdere sloten. Eerst een pincode en daarna bijvoorbeeld een vingerafdruk. Of eerst een inlogcode en daarna een pincode die je via een ander apparaat ontvangt.

Wat houdt jouw werk precies in?

Ik zorg ervoor dat storingen worden verholpen en verzoeken worden doorgestuurd naar de juiste partijen. Dit geldt voor de gehele veiligheidsregio, inclusief de crisis- en brandweerorganisatie.

Een van mijn verantwoordelijkheden is het onderhouden en monitoren van de ICT-systemen op de brandweerposten. Het is essentieel dat zij kunnen vertrouwen op betrouwbare en goed functionerende systemen, vooral in situaties waarin elke seconde telt.

Daarnaast ben ik ook Piket ICT-medewerker. Dat betekent dat ik buiten kantooruren en 24/7 beschikbaar ben om de brandweer en crisisorganisatie te ondersteunen waar nodig.

Waarom ben je dit werk gaan doen?

De techniek bij de Veiligheidsregio is zeer divers en uitgebreid. Daarnaast is het werk echt iedere dag anders. Dit is iets wat ik bij vorige werkgevers wel eens gemist heb.

 

Tijdens de Zeeuwse Week van de Veiligheid was er uitgebreid aandacht voor beveiliging van je apparaten. In een webinar van de politie werd een uur lang gesproken over cyber crime, onder leiding van crime fighter Kees van der Spek. Dat kun je hier terugkijken.

Stefan Berk