Stormjager Paul: Probeer de wolken eens zelf te lezen

Deze week was het een jaar geleden dat een windhoos Zierikzee trof. Boswachter Paul Begijn was aan het werk toen hij op de radarbeelden zag dat deze bui om het type supercell ging. Toen kwam de stormjager in hem boven.

Wat voor werk doe je?

Ik werk als boswachter communicatie en beleven voor Natuurmonumenten. In mijn vrije tijd houd ik me graag bezig met stormjagen, ook wel storm chasen genoemd. Een jaar geleden was ik aan het werk in Kwadendamme. Al snel kreeg ik een melding van een hoos, mogelijk tornado. Omdat tornado's in Nederland zeldzaam zijn en kortdurend, weet je al snel dat je achter de feiten aanrijdt. Ik ben de bui nog gevolgd tot buiten Zeeland.  Ik zag aan de oostkant van Schouwen opnieuw een poging tot hoosvorming onder de bui. Waarschijnlijk heeft deze windhoos geen contact gemaakt met de grond waardoor hij niet doorzette.

Waarom ben je dit werk gaan doen?

Bij mij was er vroeger als kind al interesse voor onweer. Eerst vanuit angst. Ik was echt een buitenspeelkind en keek met verwondering naar het opbollen van de wolken (dat is overigens een teken van onstabiliteit). Tot de wolken doorgroeiden tot een onweersbui en er gerommel volgde. Dan wist ik niet hoe snel ik binnen moest komen. Eenmaal binnen ging ik wel voor het raam zitten om naar het onweer te kijken. En zo sloeg de angst langzaam om naar fascinatie. Onweer bleef iets magisch voor me hebben. Toen fotografie op mijn pad kwam, ben ik het onweer gaan vastleggen op beeld. Vervolgens in een community terechtgekomen van andere storm chasers die met hetzelfde virus zijn besmet.

Wat kan iemand zelf doen bij naderende onweersbuien?

Het is belangrijk om de gevaren te kennen, het weer kan plotseling omslaan. Staar je niet blind op de buienradar. Buien leven vaak niet langer dan een half uur en kunnen op andere plekken plotseling weer ontwikkelen. Tegen het eind van de zomer is de kans op onweer in Zeeland overigens het grootst. Buien pakken gemakkelijk energie op boven het relatief warme zeewater.

Wat is jouw gouden veiligheidstip?

Probeer de wolken eens zelf te lezen. Wolken vertellen een verhaal en laten soms uren vooraf al zien dat er een omslag aan komt. Hoe gedragen ze zich? Bollen de wolken op (bloemkolen), dan weet je dat er veel energie in de lucht is om een bui te ontwikkelen. Hoe hoger de wolken doorschieten, hoe groter de kans op onweer. Zorg dat je altijd kan schuilen in de buurt, mocht je er op een dag als vorige week (code oranje) toch op uit gaan.

Weet jij wat je moet doen bij extreme weersomstandigheden? Kijk dan op www.zeelandveilig.nl/wat-kan-er-gebeuren/extreem-weer.

foto van Paul Begijn
Hoe bereid ik me voor op onweer?