Oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne zorgt voor ongerustheid. Behalve medeleven met de inwoners van Oekraïne en andere betrokkenen zien we ook dat de situatie vragen oproept bij inwoners. Wat kan dit voor Nederland betekenen? Waarop moeten we ons voorbereiden? Hebben we jodiumtabletten nodig?

De situatie in de Oekraïne geeft geen aanleiding voor het aanschaffen van jodiumtabletten. Jodiumtabletten zijn in Nederland beschikbaar voor mensen die in de omgeving van een kerncentrale wonen en binnen een bepaalde leeftijdscategorie vallen, omdat de tabletten bescherming kunnen bieden bij een ongeval bij een kerncentrale.

Invloed op Nederland
Op deze pagina van Rijksoverheid.nl staat informatie over veiligheid in Nederland in de huidige situatie, met onder meer informatie over bescherming bij straling. Voor meer algemene informatie over de oorlog in Oekraïne, kijk op deze pagina van Rijksoverheid.nl. Of lees 'De oorlog in Oekraïne en onze nationale veiligheid' op de website van de NCTV. Voor meer informatie over de situatie bij de kerncentrales in Oekraïne, kijk op de website van de ANVS

De Veiligheidsregio's in Nederland zijn oplettend als het gaat om afwijkende situaties en mogelijke storingen vanwege de oorlog in Oekraïne. Denk bijvoorbeeld aan een digitale aanval, langdurige stroomuitval of problemen met gastoevoer. Al zijn er geen signalen dat we deze problemen nu kunnen verwachten, toch is het goed om altijd voorbereid te zijn. Wil je weten hoe je je als inwoner kan voorbereiden op eventuele problemen, lees dan de tips op deze pagina

Vluchtelingenopvang
Door de inval in Oekraïne vluchten heel veel mensen het land uit. De meeste vluchtelingen worden opgevangen in de buurlanden van Oekraïne. Maar er gaan ook grote aantallen vluchtelingen naar andere landen, waaronder Nederland. Daarom is aan alle Veiligheidsregio’s gevraagd om in samenwerking met de gemeenten vooralsnog 2000 opvangplekken per regio te realiseren.

Deze webpagina geeft inzicht in de actuele cijfers van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, de opvang van asielzoekers en geplaatste statushouders in Zeeland. 
Heb je zelf woonruimte beschikbaar? Meld dit dan bij je gemeente. Op de websites van de gemeenten staat meer informatie over de wijze waarop de gemeente vluchtelingen opvangt. Wil je iets anders betekenen voor vluchtelingen uit Oekraïne? Kijk dan eens op de speciale pagina van de Rijksoverheid

WhatsApp-hulplijn Oekraïens en Engels
De mensen die Oekraïne ontvlucht zijn, hebben bij aankomst in Nederland vaak geen idee waar zij terecht kunnen voor hulp. Zij spreken de taal niet en kennen de weg niet. Het Rode Kruis heeft daarom een WhatsApp-hulplijn geopend. Hier kunnen mensen vragen stellen in het Oekraïens en Engels. Vrijwilligers beantwoorden die vragen in de taal waarin de vragen binnenkomen. Waar het Rode Kruis zelf niet kan helpen, worden mensen doorverwezen naar gespecialiseerde instanties. Voor vragen in het Oekraïens en Engels kunnen mensen terecht op 06 48 15 80 53.

Informatielijn Oekraïne voor Nederlandstaligen
Mensen die in het Nederlands hulp willen vragen of bieden, kunnen terecht bij de Nederlandstalige ‘Informatielijn Oekraïne’. Ze kunnen bijvoorbeeld contact opnemen met vragen over hoe ze tijdelijke huisvesting kunnen aanbieden.
De Informatielijn Oekraïne is op werkdagen tussen 9.00 en 21.00 uur bereikbaar via 070 44 55 888.