Wie helpt jou als je op 15 meter hoogte vastzit?

De Zeeuwse Week van de Veiligheid is begonnen. Elke dag wordt deze week op verschillende manieren en door verschillende organisaties aandacht besteed aan het thema veiligheid. Dat gaat van een dagelijkse tv-serie tot een demonstratie, van een webinar tot een collecte. Laat je verrassen door wat er allemaal staat te gebeuren.

De dagelijkse serie op Omroep Zeeland TV is een aanrader. Elke avond na het reguliere journaal wordt een Zeeuws team dat bijdraagt aan jouw veiligheid geportretteerd met dynamische beelden. De titel ‘In touw voor jou’ vertelt al waarover het gaat. Wie helpt je als je met je auto in het water belandt of als je 15 meter hoog vast komt te zitten? Aan het eind van de week weet je het.

Kijk hier voor het programma van de Zeeuwse Week van de Veiligheid.

Op de radio bij Omroep Zeeland trapt het ADRZ maandagochtend af. Dagelijks houdt het ziekenhuis een veiligheidsquiz om medewerkers op een speelse manier te testen op hun kennis over gevaren. Enig idee wat Host Nation Support is? Luister dan maandagmiddag om 12.30 uur naar Omroep Zeeland radio. Eric Veldhuizen en Jacco Francke van Defensie vertellen je waarom er binnenkort tientallen legerhelikopters boven de provincie vliegen en ander legermaterieel op de weg te zien is.

Ook andere partners zetten in deze week hun beste beentje voor. De Politie Zeeland-West-Brabant houdt ’s avonds op woensdag 11 oktober een webinar over cyber crime. Een van de gasten is crime fighter Kees van der Spek. Op dezelfde dag houdt Dow Chemical overdag verschillende tours op het terrein in Terneuzen. Waterschap Scheldestromen zet een aantal werknemers in de picture. Dat gaan de Covra en Zeeland Refinery ook doen, in catchy filmpjes.

Verzekeraar ZLM zet in de Zeeuwse Week van de Veiligheid weer vol in op verkeersveiligheid. Voor de jongeren (15-17 jaar) worden zogenaamde GRIP junior-trainingen gegeven, waarbij de rol van de passagier in de auto centraal staat. Voor de ouderen wordt een verkeerspraktijkdag gehouden, waarbij 65+’ers hun rijvaardigheden kunnen opfrissen en aanscherpen. 

Demonstratie in Goes

In het hart van de week, op woensdag 11 oktober, is de Grote Markt in Goes the place to be. De politie, het Witte Kruis en de brandweer geven ’s middags verschillende demonstraties over hun werk. Drie dagen later gebeurt iets soortgelijks op de markt in Oostburg. Ook daar slaan de hulpdiensten de handen ineen voor een stoere middag. Blok deze middagen in je agenda.

Ook leuk om in de agenda te zetten: de open dag van de brandweerpost in Goes (zaterdag 14 oktober). Tijdens de week zullen ook andere brandweerposten de deuren openen tijdens hun oefenavonden. En wat te denken van de openbare oefening op zaterdag 14 oktober van het duikteam bij de Loskade in Middelburg? Spektakel verzekerd.

De Zeeuwse Week van de Veiligheid is ervoor om inwoners bewust te maken van gevaren in Zeeland, om zich ertegen te laten wapenen en te laten weten wat ze kunnen doen als het toch misgaat. Op het platform Zeeland Veilig vind je die informatie op de website en social media-kanalen het hele jaar door. Deze week dragen we het nog breder uit, met andere partijen uit de Zeeuwse veiligheidsketen.