Sirenes in Zeeland hersteld

Tijdens de maandelijkse sirenetest op maandag 5 maart 2018 om 12.00 uur bleek ongeveer de helft van de sirenes niet te werken. Al snel werd duidelijk dat dit probleem zich in meerdere veiligheidsregio's voordeed en is een breed onderzoek ingesteld. De oorzaak bleek te liggen in een storing van de digitale klokken op de palen, als gevolg van een Europese probleem met de elektriciteitsfrequentie.

De voorbijgaande dagen heeft de landelijk beheerder (IFV) samen met onderaannemers diverse oplossingen onderzocht en getest. Gelukkig is er een oplossing gevonden om alle sirenes op afstand in werking te stellen. Vrijdagochtend 9 maart is deze oplossing in Zeeland, als eerste regio, getest en doorgevoerd. Hierdoor was er in heel Zeeland kortstondig een testsignaal te horen.

De werkzaamheden zijn nu afgerond en alle sirenes in Zeeland werken weer naar behoren. Ook zijn er maatregelen getroffen om herhaling van deze problemen in de toekomst te voorkomen. Naast de maandelijkse hoorbare test, wordt nu tweemaal per week een stille test uitgevoerd. De komende dagen wordt extra nauwlettend de werking van de sirenes gecontroleerd. Op de website van het IFV staat meer informatie over de reden van de storing.

De volgende maandelijkse hoorbare test, zou plaats vinden op 2 april Tweede Paasdag. Op feestdagen wordt de sirene echter niet getest. Hiermee is rekening gehouden in de planning van de stille testen die wel gewoon worden uitgevoerd. De volgende hoorbare is op 7 mei.

Wil je weten op welke andere manieren je gewaarschuwd kunt worden bij grote incidenten? Kijk dan hier of volg onze Facebook-pagina ZeelandVeilig.