Samen ontruimen op de 10de van de 10de om 10 uur

ontruimingsoefening Kortgene

Tientallen kinderhoofdjes kijken verschrikt op van hun schriftje. Een scherp geluid klinkt door de klas. Is het al pauze? Nee, dat kan niet. Het is nog maar 10 uur. Het is het alarm, zegt de juf rustig. Ze vertelt haar leerlingen dat ze kunnen opstaan en naar de buitendeur van de klas kunnen lopen.

Het is de 10de van de 10de om 10 uur ’s ochtends. Achttien basisscholen van de Albero Scholengroep, verspreid over Noord- en Zuid-Beveland, houden een ontruimingsoefening. Zo’n oefening wordt gehouden om de veiligheid van bedrijven en organisaties te testen.

Sowieso één oefening

IKC De Zuidvliet in Kortgene doet vandaag mee aan de oefening. ,,We doen sowieso één keer per jaar zo’n oefening’’, vertelt directeur Linda van den Boogaard. ,,Soms ook wel twee keer per jaar. Dan gaat het om een geplande en een ongeplande oefening.’’

Lees hier meer over de Zeeuwse Week van de Veiligheid.

Nu gaat het om een geplande oefening. De buitendeuren van de klassen gaan even na tienen open. De juf wandelt samen met de leerlingen naar buiten. Een sirene klinkt! Twee brandweerauto’s komen aanrijden. Spannend. De kinderen blijven netjes samen lopen, richting het plein.

Van den Boogaard: ,,Met een ontruiming hebben we het relatief makkelijk, want elke klas heeft een eigen deur waardoor je meteen buiten staat. De kinderen en leerkrachten hoeven dus niet eerst door een gang te lopen die mogelijk vol rook staat.’’

Oranje hesje

Op het plein stellen de kinderen zich elk in een hoek op. Daarbij worden ze begeleid door de leerkrachten en BHV’ers die herkenbaar zijn aan hun oranje hesje. Het gaat in alle rust. Ook als twee brandweermannen het plein oplopen en de school binnenstappen. De redders in nood.

,,Het is heel fijn dat de brandweer ons ondersteunt bij zo’n oefening. Het maakt de situatie nog realistischer. We hebben de oefening vooraf samen doorgesproken. We hebben ook omwonenden en bijvoorbeeld de huisarts verteld dat we deze oefening gingen houden.’’

Fijne afsluiting

Na een klein kwartier geeft de brandweer aan dat het veilig is. De leerlingen mogen terug de klas in. Maar niet voordat ze nog een kijkje hebben genomen bij de brandweerauto’s. Een fijne afsluiting vindt Linda van den Boogaard.

,,We gaan deze oefening natuurlijk evalueren. Het was een geslaagde oefening, maar je loopt toch altijd weer tegen dingetjes aan. Je moet bijvoorbeeld goed opletten of de binnendeuren toch wel dicht zijn als je de klas verlaat, waar zit het sleutelkastje voor de brandweer, zulke dingen.’’

Behalve in Kortgene werden ook de basisscholen in Kapelle en Yerseke in de oefening bijgestaan door de plaatselijke brandweerposten. De andere Albero-scholen, van Goes tot Krabbendijke en van Biezelinge tot Colijnsplaat, ontruimden zelfstandig op deze 10de van de 10de om 10 uur.

ontruimingsoefening Kortgene