De Bee Gees kunnen een leven redden

Wat is het derde deurtje bij de brandweer? Wat is het grootste wapen van de politie? En wat hebben de Bee Gees met de ambulance te maken? Op deze en heel veel andere vragen van kinderen en andere bezoekers gaven de hulpdiensten woensdag antwoord in Goes. Op de Grote Markt gaven ze de hele middag demonstraties, alleen èn samen.

Honderden belangstellenden namen woensdag een kijkje op de Grote Markt. Ze zagen de brandweer auto’s openknippen met een joekel van een schaar. Ze zagen de ambulance met een automatisch reanimatie-apparaat genaamd Lucas werken. En ze werden in de boeien geslagen door de politie; alleen als ze dat natuurlijk zelf wilden.

Wheelie

De hulpverleners vertelden tegelijkertijd stuk voor stuk over hun werk en beantwoordden elke vraag die ze voorgeschoteld kregen van presentator Nick of van het publiek. Van brandweerman Kees wilden ze weten wat er zo mooi aan zijn werk is. ,,Vooral dat ik mensen kan helpen.’’ Van politie-agent Edwin wilde ze weten of hij een wheelie op de politiefiets kon maken. ,,Eigenlijk niet.’’

Lees hier wat er elke dag is gebeurd in de Zeeuwse Week van de Veiligheid.

En aan Marissa van de ambulance vroeg een slimmerd of ze het liedje kende dat levens kan redden. Nou, dat kende ze wel. ,,Stayin’ alive van de Bee Gees. Op het ritme van dat liedje kun je 120 keer per minuut reanimeren. Dat is de frequentie waarmee we dat moeten doen. En nee, ik ga het niet zingen’’, zei ze met een glimlach.

Grootste wapen

Van politie-agent Edwin wilden kinderen ook weten wat er allemaal aan zijn gordel hing. Hij liet zijn wapenstok zien, een zaklamp, handboeien en zijn vuurwapen. ,,Ik heb één keertje iemand neergeschoten. Dat wil je natuurlijk nooit. Maar weet je wat ons grootste wapen is? Onze mond. We proberen de meeste incidenten met woorden op te lossen. En dat lukt gelukkig heel vaak.’’

De brandweer zette de schaar deze middag in drie autowrakken. Met verschillende gereedschappen lieten ze zien hoe ze personen kunnen bevrijden die klem zitten bij bijvoorbeeld een auto-ongeval. Daar hebben ze soms ‘een derde deurtje’ voor nodig. ,,Als je iemand uit een tweedeurs-auto wilt bevrijden, moet je er soms zelf een derde deur in knippen om ruimte te maken’’, aldus Kees.

Praktische les

Zo leerden jong en oud heel veel bij over wat de hulpdiensten allemaal doen. Iedereen wilde het van dichtbij zien. Soms zelfs zó dichtbij dat politie-agent Edwin ze bij de gezamenlijke demonstratie een stukje naar achteren moest wijzen. ,,Er kan bijvoorbeeld altijd materiaal losschieten.’’ Misschien was dat wel de meest praktische les van de middag: Geef hulpdiensten de ruimte!

multidemo Goes
multidemo Goes