Marco Jobse

Schipper KNRM Veere

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Ik ben vrijwilliger bij KNRM reddingstation Veere. In de functie van plaatsvervangend schipper heb ik de leiding over de bemanning van de reddingboot tijdens een reddingsactie. Ons werkgebied is het Veerse Meer. Daar redden en helpen wij belangeloos mensen en dieren in nood. In Zeeland zijn er 6 reddingstations van de KNRM die samen met andere hulpverleners zorgen voor de veiligheid op en rond het water. Samen met ZeelandVeilig zijn we een samenwerking aangegaan. Zo willen we in de vakantieperiode Zeeuwen en toeristen extra attenderen op de gevaren van het water. Vrijdag 23 juli lanceerde we samen met ZeelandVeilig daarvoor de pagina www.zeelandveilig.nl/veiligaanzee. Hier vind je per station de specifieke gevaren en tips voor op of aan het water. Zo ga je veilig en voorbereid het water op. Via de sociale kanalen en website van ZeelandVeilig zal je daarnaast interviews lezen van een schipper of opstapper van elk station!

Waarom ik dit werk ben gaan doen?
Vroeger wilde ik als kleine jongen stuurman op de reddingboot worden, toen onwetend dat het vrijwilligerswerk is en dat er ook brood op de plank dient te komen. Ik ging vroeger met mijn moeder bootjes kijken in het Kanaal door Walcheren en op mijn 12e ben ik in de vakantie mee geweest met een binnenvaartschip en toen was ik verkocht. Inmiddels heb ik een nautische achtergrond (binnenvaart) en toen ik aan de wal ging werken heb ik mijzelf aangemeld bij de KNRM. De dankbaarheid van mensen die je redt of helpt zorgt dat je in weer en wind, bij nacht en ontij, 24/7 geheel vrijwillig klaarstaat om je medemens te helpen. Juist omdat de KNRM enkel met vrijwilligers werkt, uitgezonderd kantoorpersoneel en enkele beroepsschippers, leeft er binnen de organisatie zoveel passie en zelfopoffering, daar wil je deel van uit maken!

Waar je op moeten letten bij varen op het Veerse meer?
Het Veerse Meer is een divers vaargebied. Er zijn waterdieptes van 0,30 meter tot 25 meter. Plaatselijk is het vaarwater smal met ondiepten dicht langs de betonning. Blijf dus altijd binnen de aangegeven vaargeul! Op tal van plaatsen zijn er obstakels onder water zoals kribben of strekdammetjes. Tevens komen er messcherpe Japanse oesters onder water voor waaraan je jezelf lelijk kunt verwonden. Bij aanraking van de Japanse kruiskwal ontstaat jeuk, prikkeling en een rode huid. Als je gestoken bent door een kruiskwal is het belangrijk om niet over de beet te wrijven of te krabben. Dat maakt het erger. Spoel na met zeewater giftige deeltjes weg te spoelen. Een handwarm kompres of jeukstillende creme kan verlichten bij aanhoudende klachten. Bij hevige jeuk of zwelling naar de huisarts. Heftige allergische reactie? Dan bel je 112 of roep via VHF 16 de Nederlandse kustwacht.

Mijn tip voor een veiliger Zeeland:
Zorg voor een goede reisvoorbereiding en check de plaatselijke weerberichten. Draag een zwemvest! Wil je gaan zwemmen, zorg dat je goed zichtbaar bent met een drijver en zorg voor iemand die je in de gaten houdt, vanaf de wal of een volgbootje.