Zwaailicht en Sirene

Wat doe jij als er een voorrangsvoertuig aan komt?

In het verkeer kan je plots verrast worden door een hulpdienst met zwaailicht en sirene die met hoge snelheid nadert. Uit onderzoek blijkt dat veel weggebruikers niet weten hoe ze moeten handelen. Met gevaarlijke situaties en soms aanrijdingen als gevolg. Hoe kan je de hulpdiensten en andere weggebruikers zo veilig mogelijk helpen? Wij zetten de belangrijkste do’s en dont’s voor je op een rij:

 • Blijf kalm en rustig
  Als je een hulpdienst opmerkt blijf dan de weg met de toegestane snelheid vervolgen, totdat je op een veilige manier ruimte kunt maken. Geef richting aan als je ruimte maakt.
 • Rijd zoveel mogelijk rechts
  Nadert de hulpdienst je van achter, hou je snelheid vast en blijf dan zoveel mogelijk rechts rijden. Zo kan de hulpdienst je veilig passeren. Let op; er 
  kunnen meerdere hulpdiensten achter elkaar rijden.
 • Laat een rijstrook vrij
  Als er een rijstrook vrij is, laat deze dan ook vrij.
   
 • Blijf de rotonde volgen
  Als een hulpdienst achter je rijdt en je nadert een rotonde, blijf de rotonde volgen totdat de hulpdienst een afslag heeft genomen. Vervolg daarna veilig je weg.
 • Maak ruimte bij een verkeerslicht
  Nadert je of staat je voor een rood verkeerslicht, wacht dan tot het verkeerslicht groen is. Houd je aan de verkeersregels. De hulpdiensten zoeken hun eigen weg.

Je kunt alle tips gemakkelijk terugkijken op de film rechts. Ook kan je een flyer downloaden.

Wat je vooral NIET moet doen als een hulpdienst je nadert:

 • In paniek raken
  Chauffeurs van voorrangsvoertuigen zijn getraind om door het verkeer heen te manoeuvreren. Dat lukt het best wanneer je normaal rijgedrag laat zien.
 • Breng uzelf of anderen niet in gevaar bij uitwijken.
  Als je uitwijkt naar de berm of plots van rijstrook wisselt ontstaan er gevaarlijke situaties. Blijf op de weg en geef richting aan voordat je van rijstrook wisselt.
 • Plotseling remmen
  Een plotselinge rem-actie is gevaarlijk wanneer een hulpdienst met grote snelheid nadert. Ook veroorzaakt dit een schrikreactie bij andere weggebruikers
 • Overtreed geen verkeersregels
  Rijd dus niet door een rood verkeerslicht een kruispunt op. Door het overtreden van de verkeersregels breng je jezelf en anderen onnodig in gevaar. En je riskeert een verkeersboete.
 • Ga niet te dicht achter uw voorganger stilstaan.
  Sta je stil, zorg dan dat je de achterbanden van je voorganger nog kunt zien. Zo blijft er ruimte om te manoeuvreren om hulpdiensten voor te laten gaan.

Maak het hulpdiensten makkelijker
Met kleine aanpassingen kunnen we het de hulpdiensten een stuk makkelijker maken in het verkeer. Deze campagne is een samenwerking van het ROVZ, Zeeland Veilig en ZLM Verzekeringen 

Inhalen met zwaailicht