Leo de Jonge

Coördinator Brandveilig Leven

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Heel simpel eigenlijk, door brandveiligheid bespreekbaar te maken. Daar bedoel ik mee mensen bewust maken van de gevaren in en om huis. Dat doe ik bijvoorbeeld door vragen van de Zeeuwen te beantwoorden. Een mooi voorbeeld daarbij is een student die een scriptie aan het schrijven is. Die nam recent contact op met een simpele vraag waar je niet meteen over nadenkt: Waar haalt de brandweer eigenlijk zijn bluswater vandaan? Niet alleen uit de waterleidingen, maar de brandweer heeft ook waterwagens. Daarnaast halen we het uit kanalen en watergangen. Fabrieken en grote bedrijven zijn zelf verplicht om een eigen watervoorraad te hebben. Naast deze unieke vragen krijg ik vaak de vraag waar je een rookmelder ophangt. Het doet me echt goed als mensen dit vragen. Naast deze vragen beantwoorden ga ik ook met onze Brandveilig/Zeelandveilig bus naar evenementen en buurthuizen. De bus zit vol met spullen om te laten zien aan mensen waarom het zo belangrijk is om stil te staan bij wat bij een brand komt kijken en hoe je dit kan voorkomen.

Waarom ik dit doe?
Het was voor mij echt een roeping, een kinderdroom. Ik had geen familie die bij de brandweer zat en toch wist ik al vrij snel dat ik bij de brandweer wilde werken. Zodra het kon ging ik bij de jeugdbrandweer. Dit was in de jaren 70. Via een bedrijfsbrandweer ben ik bij de vrijwillige brandweer gestart in 1976 bij brandweer in Middelburg. In totaal 44 jaar brandweervrijwilliger en beroeps geweest met daarnaast een piketfunctie als adviseur gevaarlijke stoffen. Nu dus meer de preventie en voorlichting kant. Het op pad zijn en met mensen praten vind ik geweldig.

Hoe je brandveilig je huis oranje versiert?
Wat is oranje goed bezig! Daarvoor ga je,  je huis natuurlijk extra oranje maken. Er zijn genoeg brandveilige versieringen op de markt. Die staat gelukkig op de verpakking. Kijk bijvoorbeeld naar het KEMA-keurmerk. Let daarnaast op wáár je het ophangt. Hang de versiering minimaal 50 centimeter van spotjes of andere warmtebronnen. Dan loop je ook geen risico dat vlaggetjes door de hitte gaan branden. En natuurlijk niet te laag zodat niemand verstrikt raakt tijdens het juichen ? Voor versiering op straat is het vooral belangrijk om op de openbare weg goed op te letten. Hiervoor zijn er een aantal eenvoudige regels. Hang het op minimaal 4,2 meter hoog en de weg moet over 3,5 meter breedte voldoende vrijgehouden worden. Zo kunnen hulpdiensten, zoals brandweer of ambulance, makkelijk door de straat als het nodig is. Op naar de finale!

Mijn tip voor een veiliger Zeeland:
Bedenk een vluchtplan met huisgenoten. Weet je waar je naar buiten kan in welke situatie?  Materiaal is te vervangen, maar huisgenoten natuurlijk niet. Die staan op nummer 1. Probeer écht alleen als het kan waardevolle spullen te pakken, maar hou het beperkt. Zorg dat je iedereen wordt gewaarschuwd (door plaatsen van rookmelders) in je omgeving en vlucht veilig naar buiten. De brandweer is creatief genoeg voor de juiste ondersteuning en zijn goed opgeleid!