Wilma politie Zeeland

Rechercheur Cyberteam

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Dat doe ik als rechercheur bij het Cyberteam van politie Zeeland. Ik bekijk alle aangiftes die binnenkomen op het gebied van gedigitaliseerde criminaliteit, alles dat via de computer gaat. Waarbij het vroeger 1 op 1 ging, gaat alles nu vooral via internet. Welke zaken we in behandeling nemen is mede afhankelijk van de regels van het Openbare Ministerie en opsporingsindicatie.
Zo selecteren we zaken die we binnen Zeeland kunnen oppakken. In Zeeland zijn we hierin vrij vooruitstrevend.
Helaas is de algemene gedachtegang: “Ik doe geen aangifte, want ze doen er niks mee”. Hier in Zeeland dus zeker wel!  Het kost alleen iets meer tijd dan vroeger. Toen kon je iemand in theorie herkennen aan de manier van inbreken en bleven ze dichter bij huis. Met het digitale zijn een hoop grenzen vervaagd.

Waarom ik dit werk doe?
Daar ben ik vrijwel ingerold. Vroeger via een jeugdbanenplan ben ik bij de politie gekomen. Dat was natuurlijk wel spannend. Toen deed ik administratief werk. Na het plan heb ik nog even in het bedrijfsleven gewerkt, maar dat was niks voor mij. Toen ben ik in Goes bij de politie gaan werken. Vanuit daar mezelf verder ontwikkeld. Ik had daar meer dan genoeg motivatie voor. Het Cyberteam werd gecreëerd en ze vroegen me of ik daar onderdeel van wilde zijn. Nieuw en uitdagend, dat leek me wel wat! De motivatie is voor mij de energie die ik krijg van de mensen helpen. Zeker als ik de verhalen en emotie erachter hoor in het contact wat ik heb met de slachtoffers.

Wat mensen kunnen doen tegen pinpasfraude?
Er zijn mensen niet durven te vertellen of aangifte te doen uit schaamte. Dus mijn tip is: doe dat wel! Je bent er niet alleen in en we helpen graag. De criminelen zijn listig en leggen druk door te zeggen dat het snel moet zijn, omdat anders het geld weg is. Terwijl zij dat zelf gaan doen! Verschrikkelijk natuurlijk. Belangrijk om te weten is:

  • De echte bank zal nóóit om je pincode vragen.
  • Pinpas versturen hoeft ook nóóit
  • Twijfel je? Hang op, zoek zelf het juiste nummer op of bel je eigen bank!

Let ook goed op met wat je zegt. Tijdens een gesprek ontfutselen criminelen info. Dit gebruiken ze later waardoor het lijkt of ze veel van je weten. Dat wekt vertrouwen. Trap daar niet in!

Mijn tip voor een veiliger Zeeland?
Ga in gesprek met ouders of opa en oma die onder de groep van senioren vallen. Deze zijn het vaakst slachtoffer van dit soort fraude. Als je rond een pinautomaat iemand rond ziet hangen die zich verdacht gedraagt, die lang en soms met meerdere passen staat te pinnen of zijn gezicht helemaal onzichtbaar maakt,   laat het ons weten! Zie je dit soort personen vertrekken in een voertuig? Schrijf het kentekennummer op en geef die aan ons door. Daar zijn we ook erg blij mee. Blijf veilig!