Willem van Dort

?????? ?? ??? ???? ????
Ik ben altijd erg betrokken geweest bij de natuur. Bomen zijn de basis voor een gezonde leefomgeving. Ze zijn de dragers van de natuur en daarmee ontzettend belangrijk voor ons als mens. Dat bomen gezond zijn is belangrijk. Daar moeten we veilig van kunnen genieten.

??? ?? ??????? ?????? ?????
Dat doe ik als coördinator van een gedeelte buitendienst van de gemeente Vlissingen. Dit is onder andere de bomendienst. In Vlissingen, waar we hardere wind hebben dan in de rest van Nederland, is het belangrijk dat de bomen niet omwaaien. Elke 3 jaar voeren we met ons team een controle uit aan alle bomen in de gemeente. Bomen waarvan we inschatten dat het risico groter is controleren we jaarlijks. Een medewerker met kennis van zaken voert een visuele controle uit. Hij bekijkt de boom op rotting, spechtgaten of bijvoorbeeld dood hout. Geen verhoogd risico? Dan kijken we de boom over 3 jaar weer na. Bij verhoogd risico verwijderen we de boom of volgt er onderzoek. Ondanks al deze maatregelen komt het voor dat bomen omwaaien, dat is helaas overmacht. Die garantie kunnen wij ook niet geven, hoe hard we ook ons best doen. Kijk maar naar de storm van vorige week. Er is vaak toch wel een boom die de wind helaas niet aan kan.

?????? ?????? ??? ????? ?????? ????????? ?????????? ???
Dat is natuurlijk om meer schade te voorkomen. Helaas is het niet altijd makkelijk om in te schatten hoe ernstig de storm zal zijn op een boom. Het is buigen of barsten. Het is normaal dat een boom meewaait en de takken zwiepen. En het is normaal dat hout kraakt. Maar het is beangstigend als je dit naast je huis hoort, vooral bij een flinke boom.

Tijdens normale werkdagen kun je rechtstreeks de gemeente bellen. Bij spoed of acuut gevaar bel je 112. Geen spoed of acuut gevaar maar wel brandweer nodig? Dan bel je 0900-0904.

???? ??? ???? ??? ???????? ???????
Wees verstandig bij harde wind en storm, ga dan zeker niet wandelen in een bos. Dan is de kans dat er iets valt of omwaait groot. Blijf vooral veilig!"

Willem van Dort