Veronique Cevaal

Instructeur reddingsbrigade

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Ik ben al jaren lid van de reddingsbrigade en geef ook al een flink aantal jaren les aan onze jeugdleden. Daarnaast werk ik als verpleegkundige. Ik ben van mening dat als alle kinderen goed leren zwemmen en zichzelf goed leren redden je Zeeland een stuk veiliger maakt. Ik ben ook eigenlijk van mening dat je na je zwem ABC nog door moet gaan met zwemmen. Je verleert zwemmen niet snel, maar door regelmatig te zwemmen word je wel krachtiger en kan je het steeds beter waardoor als je in een onverwachts situatie komt, je jezelf goed kan redden. En dat je dan ook nog kan leren een ander te redden als dit nodig is, dat is toch alleen maar mooi meegenomen.

Waarom ik dit doe?
Ik heb zelf na mijn zwem ABC nog een tijdje wedstrijden gezwommen voor een andere vereniging. Maar daar vond ik uiteindelijk niet wat ik zocht. Ik was 12 jaar toen ik de overstap maakte naar de dr. Stavermanbrigade. Daar vond ik veel meer aansluiting en had ik echt het gevoel dat ik wat kon betekenen voor een ander als dat nodig was. Er was geen prestatie druk meer, maar gezelligheid en focus op veiligheid en leren jezelf te redden en jezelf te bevrijden als dit nodig is. Ik heb mijn aanstaande man daar ook ontmoet en nadat we zelf kinderen hebben gekregen zijn we allebei doorgegaan met lesgeven. We hebben de lestijden wel moeten verdelen, maar we vinden het allebei belangrijk dat kinderen leren zichzelf te redden als dit nodig mocht zijn. Inmiddels zwemt onze zoon ook alweer 3 jaar voor de vereniging en start onze dochter na de zomervakantie. Kortom ik zit al ruim 20 jaar bij de vereniging en ben ik van jeugdlid uitgegroeid tot instructeur en bestuurslid.

Waar mensen op moeten letten op het strand?
Zoals vele mensen wel weten is het grootste gevaar op het badstrand in Vlissingen de scheepvaart die grote golven kunnen veroorzaken tijdens het langsvaren. Let er dan ook altijd op dat je niet naar wegtrekkende water toe loopt, maar juist afstand neemt. Oh ja en zorg dat je handdoek dan ook weg is bij de vloedlijn. Ook belangrijk is het om te letten op de vlaggen die er hangen. Zorg bij aflandige wind dat je niet met je drijfvoorwerp de zee in gaat, wat voor je het weet lig je in de vaargeul. En dan heb je natuurlijk nog de stroming rondom de Nolledijk en de stenen. Er is eigenlijk zoveel waar je op moet letten als het je naar het strand gaat. Tip voor ouders met kleine kinderen. Let erop dat je een duidelijke plek of herkenningspunt hebt waar je zit, zodat je kinderen je makkelijk terug kunnen vinden.

Heb je nog een andere veiligheidstip waar mensen niet snel aan denken.
Vooral een tip voor ouders. Je grootste nachtmerrie is natuurlijk je kind kwijt raken op het strand. Mijn tip is dan ook, zorg dat je op een herkenbare plaats zit en zorg dat je kind een polsbandje draagt met je mobiele nummer of je nummer weet. Schrijft dit niet met een (watervaste) stift  op een arm of hand wat dit kan serieuze brandwonden opleveren.