Sylvia Agema

Vrijwilliger Rope Rescue Team

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Ik ben werkzaam als ambulancehulpverlener bij de Ambulancedienst van ZorgSaam. Daarnaast ben ik lid van het Rope Rescue Team, wat een mooie combinatie is met mijn ambulancewerk.
Op de ambulance werken we met z’n tweeën en moeten we het samen zien te redden in de meest heftige situaties. Van een bevalling, heftige ongevallen, mensen die zichzelf verhangen, reanimaties, alles komt voorbij.  Dat schept een band met elkaar. Het mooie vind ik dat je altijd mensen aan het helpen bent.
Naast mijn werk op de ambulance ben ik lid van het Rope Rescue Team. Binnen dit team ben ik brandweerchauffeur en klimmer. Wij doen reddingen met touwen op grote hoogtes en dieptes of op moeilijk bereikbare plaatsen waar het redvoertuig van de brandweer niet bij kan komen. Het unieke hieraan is dat wij op heel bijzondere locaties komen. Denk aan hijskranen, windmolens, en besloten ruimtes met ademlucht.
Bij het Rope Rescue Team werken we altijd in teamverband. Als we ter plaatse zijn dan gaan we kijken wat we kunnen opbouwen en welke ankerpunten we kunnen maken om onze lijnen met brancard en slachtoffer aan te kunnen bevestigen. Soms gaat er ook een teamlid met het slachtoffer mee, zeker als er een medische noodzaak is. We kunnen onszelf dan aan de brancard vastmaken. Dit is voor het slachtoffer vaak geruststellend. Je moet dan denken dat je s ’nachts vanaf een schip hangend aan een hijskraan naar de wal word gehesen. Of iemand redden vanaf een windturbine. Het is echt een prachtig beroep als je van uitdagingen houd en graag mensen wilt helpen. Het geeft veel voldoening binnen het team als we een goede redding hebben gedaan en het slachtoffer veilig kunnen overdragen aan de collega’s van de ambulance.

Waarom ik dit doe?
Ik ben 8 jaar klimmer binnen het RRT. Ik kende dit team doordat ik ze regelmatig zag oefenen. In het team zaten toen mensen van de brandweer en de politie. Ik dacht dat het een meerwaarde kon zijn om ook vanuit de medische tak mensen in het team te hebben om slachtoffers gelijk te kunnen behandelen. Ik heb een open sollicitatie geschreven en ik ben flink gaan sporten om zo conditie en kracht op te bouwen. Een half jaar later werd ik gebeld dat er een plek was. Ik had een gesprek en er moesten wat testen worden afgelegd zoals onder andere de fitheidstest en de hoogtetest. Gelukkig ging alles goed en ben ik aangenomen. Ik doe het met heel veel plezier. Inmiddels bestaat het team uit 2 ambulance-5politie en7 brandweer mensen.

Wanneer het Rope rescue Team ingezet wordt?
Als een redvoertuig niet bij het slachtoffer kan komen dan worden wij ingezet. Denk aan een hoogwerker die de hoogte of diepte niet kan bereiken. Wij worden dus ingezet als een slachtoffer zich op een moeilijk bereikbare plaats bevind. We zijn ook opgeleid om reddingen te doen uit besloten ruimtes. Denk dan aan silo’s, tanks, kelders. Voor deze reddingen gebruiken we een ademluchttoestel of meeruren aansluiting. Als wij ter plaatse komen is er ook altijd een tankautospuit. Deze blijft ter plaatse en de bemanning kan ons ondersteunen met hand en spandiensten. Deze samenwerking is erg fijn. De inzetleider van het RRT is verantwoordelijk voor het Rope Rescue gedeelte. Ons inzet gebied is Zuid-West Nederland maar we zijn ook landelijk inzetbaar.

Mijn tip voor een veilig Zeeland:
Als wij met spoed komen aanrijden dan zien wij vaak dat er mensen zijn die niet weten wat ze moeten doen.  Mijn tip is om uiterst rechts op de weg te gaan rijden en de richtingaanwijzer aan zodat wij er langs kunnen. Naderen wij een rotonde dan is het fijn dat je een extra rondje rijdt zodat wij gemakkelijk onze weg kunnen vervolgen. Kijk regelmatig in je spiegels, want dan zie je een voorrangsvoertuig eerder. En zijn wij voorbij met onze sirene en blauwe lampen kijk dan goed, want er kan nog een voorrangsvoertuig komen. Zo blijft het voor iedereen een stuk veiliger op de weg.

Het Rope Rescue Team is op zoek naar nieuwe leden!
Geinspireerd of wil je meer info? Bel naar ploegleider RRT, Ron de Hamer op 06 22004018 of mail naar ploegleider.rrt@vrzeeland.nl 

Sylvia Rope rescue Zeeland Terneuzen