Sylvana van der Schoor

Brandweervrijwilliger Middelburg

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Ik werk bij de Veiligheidsregio Zeeland als facilitair medewerker.

Deze functie is heel gevarieerd, van bestellingen plaatsen tot het verhelpen van storingen aan brandweerkazernes en alle overige facilitaire taken die je maar kan bedenken. Samengevat zorg ik er dus voor dat de brandweer en de collega’s binnen VRZ hun werk goed kunnen uitvoeren.
Naast mijn kantoorfunctie draai ik ook dagdiensten en ben ik vrijwilliger bij de brandweer op de Post Torenweg. Dit maakt het werk nog leuker, je weet nooit wanneer de pieper gaat.
Zo kan het zijn dat je in een vergadering zit, en je wordt opgeroepen. Dan ga ik natuurlijk direct de deur uit. Dit maakt het werk zeer afwisselend!

Waarom ik dit doe?
Ik hoorde via via van het bestaan van de jeugdbrandweer. En ben toen een avond gaan kijken bij de jeugdbrandweer Middelburg en was gelijk overtuigd dat dit echt iets voor mij was!
Toen ik daarbij zat zocht ik een stageplaats voor mijn opleiding Management Assistente.
Deze vond ik bij de toenmalige brandweer Stadsgewest Vlissingen-Middelburg. En dit is mij zo goed bevallen dat er aan het eind van mijn stageperiode een functie vrijkwam bij Veiligheidsregio Zeeland en heb ik op gesolliciteerd.
Zodat ik niet alleen bij de vrijwillige brandweer zit maar ook een mooie kantoorfunctie heb binnen Veiligheidsregio Zeeland. Zo is mijn werk perfect te combineren met het werk als brandweer!

Hoe is het als brandweervrouw in een “mannenwereld”?
Een mannenwereld? Je merkt dat er steeds meer vrouwen bij de brandweer komen. Zelf vind ik het super om met mannen samen te werken.
Er zijn meerdere voordelen aan een gemengde groep. Met een mix van vrouwen en mannen heeft iedereen een andere specialiteit en discipline. Zo heb je voor elke situatie de juiste persoon. Je bent gewoon één van de cruciale personen van de groep of je nou man of vrouw bent! Hoezo mannenwereld? Laten we ervoor zorgen dat dit beeld verdwijnt. Dus ik zou zeggen meld je aan**!

Mijn tip voor een veiliger Zeeland:
Probeer in alle situaties hoe moeilijk het soms ook is, rustig te blijven. Doe wat je nog kan om jezelf in veiligheid te brengen. Bel daarna de hulpdiensten als dit nodig is. Denk aan gevaarlijke situaties die voor kunnen komen en zorg voor voorzorgsmaatregelen. Voorbeelden zijn een veiligheidshamer en brandblusser voor in de auto en een rookmelder en vluchtplan voor in huis.

 

**Wil jij ook bij de brandweer of nieuwsgierig? Informeer bij jouw brandweerpost en kom eens kijken!