Simone Schreurs

Ambassadeur Brandveiligleven

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Sinds 2017 ben ik medewerker vakbekwaamheid. Dit is mijn koude functie. Sinds 2013 ben ik Ambassadeur Brandveilig Leven. Daarnaast ben ik ook collega in het TCO, dit is het Team Collegiale Opvang, wij worden bij ingrijpende gebeurtenissen opgeroepen om onze collega`s bij te staan als deze dit wensen.
Ook ben ik vrijwilliger bij de brandweer. In 2005 begonnen op Noord-Beveland, maar sinds 2 jaar verhuisd naar Goes. 

Waarom ik dit ben gaan doen?
In 2001 ben ik van Duitsland naar Zeeland verhuisd. Hier ben ik in 2004 met de brandweer in aanraking gekomen. Dit gebeurde bij het voorbereiden van de Colijnsplaatsedagen, hier ondersteunde de Brandweer altijd. Wij kwamen in gesprek en mijn vrachtwagenrijbewijs en de Duitse taal was voor hun heel positief.
Eerst dacht ik: Waarom zou ik als vrouw bij de brandweer gaan? Toen ik mee ging lopen boeide me het vak direct! Als kind wilde ik altijd al in de hulpverlening. Dit alles sluit dus goed aan. 
In 2005 ben ik officieel gestart met de opleidingen. Toen is de bal gaan rollen naar waar ik nu ben. In 2013-14 de voorlichting op scholen en de woningchecks, dit lag echt in mijn straatje, voorkomen is beter dan genezen dacht ik en zo denken de collega`s bij Brandveilig Leven ook. Niemand kan garanderen dat je nooit brand meemaakt, maar je kan wel de risico’s verkleinen.  

Waarom je naar de pop-up store zou moeten?
Je huis brandveilig maken sta je niet snel bij stil. Denk je weleens aan het rooster van je droger? Een klein ding die je snel vergeet, maar met grote gevolgen. De pop-up store is een nagebootst huis waar we met bezoekers langs verschillende kamers lopen. De kracht van verbeelding werkt hier goed. Je doet net of je door je eigen huis loopt.
Bezoekers zeggen weleens: “Oh.. dat is bij mij thuis ook..” Dan hopen we dat ze het meenemen en het huis direct brandveiliger maken. Denk bijvoorbeeld aan de kabels van je televisie. Die wil je natuurlijk graag verstoppen zodat je ze niet ziet. Maar heb je dieren? Dan kan het zijn dat je hond of kat stiekem heeft lopen knagen. Gevolg is beschadigde draden met risico’s. Ik heb een aantal telefoontjes gehad dat mensen bellen dat dit het geval is. Dan bedanken ze ons voor de bewustwording. Dat is fijn. 
Dus waarom naar de Pop-up store? Het is leuk, interactief en je wordt bewuster van brandveiligheid in je huis. 

Mijn tip voor een veiliger Zeeland:
De vluchtroute weten en deze met iedere bewoner bespreken is mijn veiligheidstip. Een brand kan iedereen overkomen. Weet hoe jij het huis veilig kan verlaten vanuit elke ruimte. Het kan zo snel gaan. Dit is ook de eerste regel van Brandveilig leven, een vluchtplan maken, naast werkende rookmelders hebben natuurlijk.

We hebben foldertjes met tips en oefeningen van een vluchtplan in de Pop-up store dus kom langs aan de Geerepassage 10 in Middelburg! (tot en met 30 oktober 2021)