Samantha van Schaick

Adviseur Waterveiligheid

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Ik werk bij Waterschap Scheldestromen als adviseur waterveiligheid. In mijn dagelijkse werk ben ik voornamelijk bezig met het beoordelen van de dijken en duinen aan de laatste veiligheidsnormen. Hiervoor kijk ik, samen met collega’s, of de waterkeringen hoog en sterk genoeg zijn, maar ook of de bekledingen voldoende sterk zijn tijdens extreme omstandigheden. Door aan de geldende normen te voldoen heeft iedere inwoner van Zeeland een basisveiligheid tegen overstromingen. Soms is het nodig om een dijk te versterken om aan de normen te voldoen.

Waarom ik dit doe?
Na mijn middelbare school in Oostburg ben ik naar Delft gegaan om Civiele Techniek te studeren. Daar is mijn interesse voor de waterbouw en waterveiligheid verder vergroot. Na mijn studie heb ik een aantal jaar lesgegeven op de HZ, maar het kriebelde om zelf aan de slag te gaan binnen waterveiligheid. Het leuke aan het waterschap vind ik dat je echt iets doet voor de veiligheid van Zeeland, het is heel tastbaar. Als de waterkeringen niet hoog genoeg zijn dan hebben we als inwoners van Zeeland toch een probleem, want een groot deel van Zeeland ligt onder zeeniveau.

Hoe kunnen Zeeuwen zich beschermen tegen hoogwater en wat is de kans?
Iedere Nederlander heeft dezelfde kans om te overlijden door een overstroming, dit is de zogenoemde basisveiligheid. De kans om een overstroming mee te maken is heel klein, maar hij is niet nul. Daarom is het wel van belang dat je nu al nadenkt over wat je moet doen bij een overstroming. Op de website www.overstroomik.nl kan je bijvoorbeeld zien hoe hoog het water komt bij jou thuis. Ook wordt hier aangegeven of je nog een droge verdieping hebt waar je naartoe kunt of dat deze ergens in de buurt is. Dit is veiliger dan de weg op gaan, want zelfs bij 20 cm water heb je al weinig grip met de auto, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Hou er daarnaast rekening mee dat je het even kunt volhouden, dus denk ook aan drinkwater, warmte en licht. Op de eerder genoemde website vind je nog veel meer goede tips om je voor te bereiden op een overstroming.

Mijn tip voor een veiliger Zeeland:
De gouden veiligheidstip is vooral om te zorgen dat je voorbereid bent, zorg dat je weet wat je moet doen als er een overstroming dreigt. Op het moment dat het daadwerkelijk gebeurd heb je maar beperkte tijd om er op te reageren. Als eerste stap in de voorbereiding kan je naar de pop-up store gaan.

Samantha van Waterschap Scheldestromen Zeeland