Roseline van den Heuvel

Buurtsportcoach Tholen

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Het streven is om iedere oudere fietser veilig te laten fietsen. Zo zorg ik er bijvoorbeeld voor dat mensen in beweging blijven en alert op de fiets! Dat werkt ook mee aan veiligheid in Zeeland. Ik doe dit als buurtsportcoach bij de gemeente Tholen. De sportcoaches zetten zich in om alle inwoners van de gemeente Tholen aan het bewegen te krijgen en te houden. Tijdens het sporten en bewegen staat veiligheid altijd bovenaan.
Wij geloven in de kracht van sport en cultuur en streven er naar al onze inwoners hiermee in aanraking te laten komen. Sport zorgt er niet alleen voor dat onze inwoners fit en vitaal blijven, maar het verbindt mensen met elkaar en brengt mensen van alle leeftijden samen. Het is gezellig om samen te sporten en zo mensen te ontmoeten. Daarnaast dragen sport en cultuur bij aan de ontwikkeling van mensen en laat het hen ontdekken wat ze leuk vinden, wat bij hen past en waar ze talent voor hebben. 

Waarom ik dit ben gaan doen?
Graag wil ik iets voor de gemeenschap betekenen door het geven van bijvoorbeeld beweegactiviteiten, maar ook op andere manieren. Voor de een zal dit het vinden van een passende sport zij, voor de ander is het samen opzetten van een activiteit of beweeggroep. Door middel van sport en bewegen breng je mensen bij elkaar. Sport en bewegen is gezond en zorgt ervoor dat je fit en vitaal blijft, maar het brengt ook heel veel plezier met zich mee. Het liefst wil ik iedereen in beweging brengen én houden en ze laten beleven dat bewegen erg leuk is. 

Tips om veiliger op de fiets te gaan?
Tijdens de Doortrapdagen die we organiseren in gemeente Tholen in samenwerking met het ROVZ wordt veel aandacht besteed aan senioren die gebruik maken van een e-bike. Er wordt dan ingegaan op de senioren die minder alert kunnen reageren op het verkeer om hen heen, het fietsen in een groep, de plaats op de weg maar ook het op- en afstappen is een aandachtspunt en niet te snel de snelheid opvoeren zodat er eerst overzicht is. Verder is de gezondheid en veiligheid van de fietser belangrijk, kleding met reflectie, fietsbel en eventueel een spiegeltje.

Mijn (fiets)tip voor een veiliger Zeeland:
Steeds meer mensen pakken de fiets en dat is natuurlijk super goed! Organiseer daarom bijvoorbeeld met leeftijdsgenoten een clubje om eens per week een stukje te fietsen. Zo is het gezellig samen en wordt er ook goed op elkaar gelet. Neem een flesje water mee op de fiets en zorg voor goede verlichting wanneer het gaat schemeren. Laat ook de fiets regelmatig nakijken bij een specialist. Hij adviseert de mensen bijvoorbeeld ook of de zithoogte correct is. Kortom, schroom niet om vragen te stellen aan jouw fietsspecialist!