Robert Maranus

Specialist Natuurbrand

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Ik ben sinds 2 jaar Specialist Operationele Voorbereiding bij de brandweer. Onze afdeling bereid een hoop voor op echte incidenten. Denk aan informatievoorziening, beleid en beheer van brandweerzorg, paraatheid en alarmering, maritieme en repressieve veiligheid, advisering bluswater en bereikbaarheid enz enz.  
Eén van mijn taken is het specialisme natuurbrand. Bij natuurbrand kennen wij een operationeel uitbreidingsrisico. Hoe hoger dit risico, hoe meer voertuigen er direct naar een melding van natuurbrand gaan. Bij fase Hoog, waar we nu inzitten, gaan er direct 7 voertuigen af op de melding. Dit zijn 4 Tankautospuiten, 2 tankwagens en een auto met een waterbassincontainer. Een brand in de natuur kan zich ontzettend snel verspreiden. Daarnaast ontstaat dit vaak in natuurgebieden ver buiten de dorpskernen waar een kazerne is. Het kost vaak zeker een kwartier om bij de natuurband te komen voor het eerste voertuig. Als er dan één voertuig naartoe gaat en die vraagt alsnog om versterking dan gaat daar te veel tijd overheen en breidt de brand zich ondertussen steeds verder uit. Daarom dus gelijk met meerdere voertuigen uitrukken zodat we direct met voldoende materiaal en middelen aan de slag kunnen om de brand beheersbaar te houden.

Zo meten we droogte
Het risico wordt mede bepaald door een meetstation. Deze staat in Burgh-Haamstede. Het apparaat meet onder andere de windkracht en richting, luchtvochtigheid, temperatuur en vochtigheid van vegetatie. Ik lees het station uit en communiceer bij hoge risico’s met onze partners. Denk aan natuurbeheerders en gemeenten. Maar ook zeker de brandweerposten in risicogebieden. Zij moeten namelijk veel samenwerken bij een melding voor natuurbrand.

Landelijke hulp
Als het echt uit de hand loopt kunnen we een beroep doen op landelijke teams. Bijvoorbeeld het Fire Bucket Operation team. Dit zijn helikopters van defensie die een grote emmer dragen vol met water. Ook kennen we een Handcrew. Dit team kan op moeilijk bereikbare plaatsen aan de slag met speciaal gereedschap. Zij doen ook aan “voorbranden”. Hierbij steken ze bewust natuur in brand. Als er dan een natuurbrand ontstaat wordt dit beperkt door stuk dat al verbrand is. We  zijn op dit moment bezig met een 2e handcrew in Zuid Nederland.

Dit model helpt ons
Dan hebben we nog het natuurverspreidingsmodel die ons helpt. In dit model geven we de locatie van de brand aan. Vervolgens laat dit model ons zien hoe de brand zal gaan verlopen. Brand gaat altijd in alle richtingen; in V-vorm. Een klein beetje naar achter, maar vooral met de wind mee. Het model laat zien waar de brand elke 2 uur naartoe verspreidt. Zo weten we waar we de brand kunnen opvangen.

Waarom ik dit doe?
Mijn achtergrond zit in de bouwkunde. Ooit ben ik begonnen als werkvoorbereider en via bedrijfsleider uiteindelijk directeur. Helaas ging dit bedrijf in 2016 failliet. Na een half jaar voor een groot deel thuiszitten kwam ik een vacature tegen voor een jaarcontract bij de afdeling Operationele Voorbereiding van de brandweer. Ik was toen al 35 jaar vrijwilliger bij post Oostkapelle, dus dit leek me wel wat. Ondanks dat ik al 53 was werd ik gelukkig nog aangenomen ? Ik kon van mijn hobby mijn beroep maken!
Oostkapelle is één van de posten die te maken krijgt met natuurbrand. Sindsdien had ik al interesse in dit onderwerp. Het is voor mij altijd een ondergeschoven kindje geweest. Vanaf het moment dat we de Veiligheidsregio werden is dit breder opgepakt. Toen de vacature specialist natuurbrand kwam twijfelde ik dan ook geen moment! Daar steek ik nu veel van mijn energie in sinds ik vorig jaar gestopt ben met de vrijwillige brandweer.

Hoe voorkom je natuurbrand en wat kan je doen?
Wist je dat 70% van de natuurbranden door mensen ontstaat? Vaak per ongeluk. Bij een verhoogd risico is het goed om extra alert te zijn op wat je doet. Stook bijvoorbeeld geen open vuur en pas ook op met BBQ’en. Wat je s’ avonds achterlaat kan s’ nachts door een stevige wind toch weer aan gaan. Het gevolg is een natuur brand waar we wellicht veel te laat achter komen.

Ga je naar de natuur met de auto? Zet deze dan niet in hoog en droog gras. Een auto is nog warm en dit kan genoeg zijn om gras in brand te laten vliegen. Let ook op dat je glas niet weggooit. Glas versterkt de warmte van de zon, ook hierdoor kan de natuur vlam vatten.

Mijn tip voor een veiliger Zeeland!
Download de 112 app! Als je ergens in de natuur staat en het gaat branden is dit handig. Het kan namelijk voorkomen dat je niet precies weet waar je bent. Je staat ergens in de Zeeuwse natuur en denkt … “hoe moet ik uitleggen waar ik ben?”. De 112 app heeft een functie die de locatie aangeeft. Als je dan een melding maakt van natuurbrand ziet de meldkamer meteen waar je bent. Dit is sneller dan te moeten zeggen dat je ergens tussen Domburg en Oostkapelle staat. Dit scheelt een hoop tijd. Hoe sneller wij er zijn, hoe beter!

 

Robert Maranus Brandweer Zeeland Natuurbrand