Richard

Politie Zeeland

Hoe ik Zeeland veilig maak?
Ik ben Operationeel Expert – Evenementen, Horeca en Recreatie & Toerisme voor het Politiebasisteam Oosterscheldebekken.
Werkzaam bij de Politie vanaf 2006 en sinds begin dit jaar aangesteld als thematisch Expert Wijkagent, voorheen was ik o.a. Expert Wijkagent op Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Daarnaast ben ik liaison van de Duitse Politie en het zomerdetachement vrijwillige Politieagenten.

Waarom ik dit doe?
Voordat dat ik bij de Politie ben gestart, werkte ik in de evenementen branche (o.a. buitensport instructeur). Vanuit daar merkte ik dat ik opzoek was naar een uitdagende baan, niet van 08:00 tot 17:00 op kantoor. Ik wilde echt het verschil kunnen maken. De Politie paste perfect in dit profiel en zodoende gesolliciteerd als agent. Daarnaast wilde ik iets beteken op het gebied van veiligheid binnen de Horeca en Recreatie & Toerisme sector.  Daar heb ik ook een voorliefde voor. Vanuit mijn vorige functie als wijkagent deed ik dit al en met mijn huidige functie als Operationeel expert in deze branche zeker.

Waarom we samenwerken met de Duits politie?
Vanaf de begin jaren ’90 vond er een explosieve groei plaats van toerisme in Zeeland. Dit was voor de politie Zeeland toen aanleiding voor een experiment: “de inzet van Duitse politieagenten”. Na 25 jaar is dit experiment een geslaagd concept geworden. Door de nauwe samenwerking met de Duitse politie kunnen taalproblemen met de vakantievierders makkelijk worden opgelost. Hierdoor kunnen wij effectiever optreden. Deze samenwerking versterkt ook de informatie-uitwisseling met de Nederlandse en Duitse. We leren van elkaar. Het klikte meteen toen ik als aspirant in 2008 voor eerst ging samenwerken met de Duitse collega’s. Ik sprak al wat Duits vanuit mijn vorige werk. Sinds 2015 ben ik de verbindingspersoon voor de Duitse politie.

Vorig jaar hebben mijn Duitse Collega en ik vragen beantwoord in “Vragen Vuur – On Tour” zie; https://youtu.be/IzZIBuMgAEo

Mijn tip voor een veiliger Zeeland:
“Veiligheid is een balans van verantwoordelijkheden”
Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Dit is niet alleen een taak van de Politie maar ook van ondernemers, burgers en overheden. Samen zorgen we voor veiligheid. Een praktische tip: Kijk goed wat wel en niet in je wijk, buurt, dorp, stad of camping thuis hoort. Bij onderbuikgevoelens moet je dit direct met ons delen, beter een keer te veel, dan te weinig!

Politie Zeeland met Duitse politie