Rian Kloet

Brandweerheld Wolphaartsdijk

Wat doe je voor werk?
In mijn fulltime job werk ik als operator/hoofdtolgaarder bij de Westerscheldetunnel. Aan ons de taak om te zorgen voor een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer. Als operator schouw je de tunnels en zorg je bij incidenten dat er zo snel mogelijk wordt veilig gesteld. Als hoofdtolgaarder houd je het Tolplein in de gaten, heb je contact met klanten die hulp nodig hebben en stuur je de tolpleinmedewerkers aan. 

Naast deze drukke baan heb ik ook nog de geweldige “hobby” als vrijwilliger bij brandweer Wolphaartsdijk. Hier ben ik bevelvoerder en manschap. Zodra de pieper gaat, haasten mijn man en ik ons naar de kazerne.

Waarom ben je brandweervrijwilliger geworden en hoe kom je hier terecht?
Nou, dat is dus via mijn man gekomen. We zijn samen begonnen bij de brandweer. Bij hem was het een familie ding. Onder andere zijn vader, oom en neef zaten al bij de brandweer. Toen kwam de vraag aan mijn man of ik ook bij de brandweer kwam. Ik dacht: “Willen ze dat wel?”. Ik ben niet zo heel groot namelijk. Maar toch wilde ze me hebben. En ik heb er nooit spijt van gehad! Inmiddels doe ik het dan ook al 17 jaar! Het lijkt misschien een mannencultuur, maar daar merk je niks van. Het is geweldig werk.

Brandweer Wolphaartsdijk bestaat 100 jaar! Wat maakt het brandweer vak zo mooi?
Dan denk ik toch de spanning die op je pad komt! Je weet nooit hoe je dag loopt. Dat heb ik op mijn werk ook. Je staat echt klaar voor een ander, wanneer die pieper ook gaat.

Wat Wolphaartsdijk zo mooi maakt, is de saamhorigheid en het dorpsgevoel! Het is geweldig om dit 100 jarige bestaan nu mee te mogen maken. We zijn met 15 collega’s die allemaal hart voor hun brandweerwerk hebben. En dat laten we graag zien tijdens onze open dag aanstaande zaterdag 10 september!
Er komen ook andere (brandweer) disciplines. Zoals:

  • Een Belgische ladderwagen
  • De duikploeg Goes.
  • De jeugdbrandweer en reddingsbrigade
  • Onze eigen EHBO vereniging
  • En de belevingscontainer!

Er is duidelijk genoeg te doen voor jong en oud! Kom vooral langs als je zin hebt!

Mijn tip voor een veiliger Zeeland
Mijn tip vanuit het brandweervak: ken je vluchtroute! Oefen deze thuis. Je moet namelijk binnen 3 minuten je huis uit zijn. Als je binnen op ons moet wachten kan het te laat zijn. We zien je het liefst buiten staan als we aankomen!
Je vluchtroute kennen geldt ook bij andere gebouwen en evenementen. Blijf veilig! En hopelijk tot zaterdag!

 

Rian Kloet brandweer wolphaartsdijk