Watersnoodproject 53NU wil zaadje planten bij bezoekers

Zijn we anno 2023 beter voorbereid op een Watersnoodramp dan in het rampjaar 1953? Die vraag staat centraal bij de tentoonstelling 53NU die de komende maanden te zien is in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Spoiler alert: ,,We willen niet het antwoord geven, maar mensen vooral aan het denken zetten’’, zegt Jessie Bertolai.

Jessie Bertolai werkt in het museum en is één van de samenstellers van de tentoonstelling. Terwijl hij de laatste hand legt aan de inrichting benadrukt hij dat het niet de bedoeling is om de bezoekers met een waarschuwende vinger angst aan te jagen. ,,Het gaat om bewustwording. We willen laten zien wat er kan gebeuren en hoe we ons daartegen kunnen wapenen. Dat zaadje willen we planten.’’

Welke scenario's liggen klaar?
De naam van de tentoonstelling (53NU) geeft al aan dat het project tweeledig is. Voor verschillende stadia van de Ramp wordt de vergelijking gemaakt met nu. Hoe werden bewoners destijds voorbereid en gealarmeerd en hoe nu? Hoe werd destijds tijdens de ramp gehandeld en hoe nu? Hoe verliep de redding the day(s) after en welke scenario’s liggen daar nu voor klaar?

Met de hulp van experts van het KNMI, Veiligheidsregio Zeeland, verzekeraar AON en de Reddingsbrigade Nederland heeft het Watersnoodmuseum de tentoonstelling samengesteld. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van de Augmented Reality waarmee visueel wordt gemaakt hoe water de stad Zierikzee en een woning binnenstroomt.

Opening expositie
De opening vond plaats in de museumbrasserie Het Vijfde Caisson. Na een welkomstwoord van museumdirecteur Siemco Louwerse gaf evacuatie-expert Bas Kolen van de TU Delft achtergronden bij de tentoonstelling met een lezing getiteld ’Evacuatie in ’53 en NU’. Daarna verplaatste het gezelschap zich naar de derde caisson waar de tentoonstelling zich bevindt.

Deze is tot eind oktober te bekijken in het Watersnoodmuseum.

Waternoodproject
Watersnoodproject