Wat doe je als ‘Leave the world behind’ echt gebeurt?

De film ‘Leave the world behind’ is momenteel een hit op Netflix. Het verhaal speelt zich af in en om New York. Binnen een aantal dagen vallen steeds meer functies uit: internet, telefoon, elektriciteit en andere technologie. De spanning en onzekerheid onder de hoofdpersonen, gespeeld door topacteurs als Julia Roberts, Mahershala Ali en Ethan Hawke, lopen steeds hoger op.

Hoe realistisch is zo’n scenario? Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend dat er altijd water uit de kraan komt, dat er elektriciteit is, dat de verwarming het doet en dat we zorgeloos en snel kunnen internetten en bellen. Toch kunnen deze zogenoemde nutsvoorzieningen onverwacht uitvallen, zoals in ‘Leave the world behind’ te zien is.

Dat kan voor flinke problemen zorgen. Bij mensen thuis, in ziekenhuizen of zorginstellingen, bij bedrijven en in het verkeer. De hulpdiensten en de bedrijven die je voorzien van gas, water en elektriciteit of die internet- en telefoondiensten leveren, zijn zo goed mogelijk voorbereid op storingen. Maar het is ook belangrijk om te weten wat je zelf kan doen om voorbereid te zijn.

Dat kun je lezen op deze pagina. Hierop vind je wat je kunt doen als elektriciteit, gas, water of internet uitvalt. In alle gevallen is een noodpakket in huis hebben een goed idee. Dat kan voor enkele dagen voorzien in je basisbehoeften. Helaas voor Rose in ‘Leave the world behind’ is de laatste aflevering van Friends geen basisbehoeften. Maar hier kun je lezen wat wel in een noodpakket hoort.

New York