Waarom je nooit je telefoon onder je kussen moet leggen tijdens het opladen…

We halen steeds vaker apparaten als smartphones, computers en elektrische fietsen in huis. Hoe makkelijk deze apparaten ons leven ook maken brengen ze toch risico’s met zich mee. Bij normaal gebruik is er niets aan de hand. Maar het is voor iedereen best herkenbaar, de telefoon in de oplader voordat je gaat slapen. Nog even vlug op dat berichtje reageren en je legt je telefoon onder je kussen en valt in slaap. Door je kussen kan de warmte niet weg en dat betekent een grotere kans op oververhitting van de batterij, waardoor brand kan ontstaan. Alleen al dit jaar moest de brandweer in Zeeland 14 keer in actie voor een brand veroorzaakt door elektra. Maar wat moet je dan wel doen?

Allereerst is het veiliger om je telefoon niet op te laden als je slaapt. Bekijk hier aflevering 1: Zeeland Veilig: Nieuwe energie en brandveiligheid

Zijn batterijen gevaarlijk?
Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.

Een Lithium-ion batterij?
Een Lithium-ion batterij of li-on batterij (of soms ook wel eens LIB genoemd) zijn lichtgewicht, oplaadbare batterijen of accu's van elektrische fietsen, smartphones, tablets, laptops en hoverboards. Ze worden dagelijks door miljoenen mensen veilig gebruikt. In dit type batterij zit veel meer energie dan in een standaard penlite batterij en dat heeft veel voordelen. Maar tegelijkertijd neemt de zorg over dit nieuwe type batterij toe, omdat deze spontaan kan ontbranden of zelfs ontploffen.

De oplader zelf
Zorg ervoor dat je apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Bedek de opladers en batterijen daarom niet en leg je telefoon niet onder je kussen. Kijk ook eens kritisch naar het hoesje van je telefoon. Kan je smartphone zijn warmte kwijt? En kan je laptop zijn warmte kwijt als je ermee op bed ligt?

Opladen in bed