Verkoudheid voorkomen? Was je handen!

Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. En iedereen is wel eens flink verkouden. Maar kun je dat eigenlijk voorkomen? Word je bijvoorbeeld sneller ziek als je zonder jas naar buiten gaat? Ben je immuun als je al een keer griep hebt gehad? En helpen antibiotica tegen griep? Het antwoord op deze vragen is: nee!

Knikje
Wat helpt om verkoudheid of griep zoveel mogelijk te voorkomen is regelmatig je handig wassen met zeep: vóór het eten en na hoesten, niezen of snuiten. Droog je handen daarna goed af. Ben je al ziek? Zorg dan dat je woon- en slaapruimten zo goed mogelijk ventileert. Hou je hand of een zakdoek voor je mond als je hoest of niest. Gebruik bij voorkeur een papieren zakdoek of tissue en gooi deze na één keer gebruik weg. Hoesten in de elleboog in plaats van in je handen voorkomt ook dat je snel anderen besmet. En geef gewoon minder vaak een hand; griepoverdracht gaat namelijk vaak via handen. Een vriendelijk knikje is ook beleefd!

Griepprik
De griepprik verkleint de kans op griep. De prik is voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld long- of hartaandoeningen.  Zij krijgen een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik bij de huisarts.