Test je veiligheidskennis!

Denk jij dat je wakker wordt van de rook bij een nachtelijke woningbrand? Fout! Rook ruik je niet als je slaapt. Daarom is het erg belangrijk om rookmelders te installeren in huis. Schrale troost: je bent niet de enige die dit niet weet. Dat bleek wel tijdens de 1e Zeeland Veilig Veiligheidsquiz.

In de online quiz, die we tijdens de Zeeuwse Week van de Veiligheid samen met Omroep Zeeland organiseerden, gaven 330 deelnemers het verkeerde antwoord. Gelukkig waren er nog altijd 732 mensen die wel het goede antwoord gaven. In totaal deden 1.062 Zeeuwen mee aan de veiligheidsquiz. Gemiddeld beantwoordden deelnemers 8,3 van de 12 vragen goed. 29 deelnemers wisten alle vragen goed te beantwoorden. Uit die deelnemers trokken we 1 winnaar, Denise van Kooten, die een goedgevuld veiligheidspakket ontving.

Lastige vraag

De moeilijkste vraag in de quiz bleek: hoe lang kun je nog mobiel bellen als de stroom langdurig uitvalt? Die had 45% goed. Natuurlijk kun je niet meer bellen als je batterij leeg is. Maar ook al werkt je telefoon nog, de noodstroomvoorziening van telefoonmasten houdt er bij een stroomstoring gemiddeld na 2 tot 4 uur ook mee op.

Onderschat

Het gemiddelde aantal woningbranden in Zeeland wordt ook onderschat, zo bleek uit de quiz: Het merendeel (49%) van de deelnemers dacht dat het 'slechts' 75 keer voorkomt. In werkelijkheid vinden jaarlijks gemiddeld 200 woningbranden plaats in Zeeland. Ook opvallend: Zo'n 150 deelnemers kiezen er voor om bij onweer plat op de grond te gaan liggen. Gevaarlijk, want de bliksem loopt vaak horizontaal over de grond. Hoe minder contact je met de grond hebt, hoe beter. Daarom is jezelf klein maken en gehurkt op de grond zitten het beste.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Ben jij benieuwd hoe met het jouw kennis over veiligheid gesteld is? En wil jij ook wel kans maken op een mooi veiligheidspakket, met onder andere een rookmelders, brandblusser, koolmonoxidemelder en EHBO-kit? Doe dan snel mee met de 2e Zeeland Veilig Veiligheidsquiz! Je vindt de quiz hier. Op vrijdag 7 december 2018 trekken we weer een winnaar uit de deelnemers die alle vragen goed hebben beantwoord. Leuk, en nog hartstikke leerzaam ook!