Strandwacht Jordan: 'Kijk naar de vlaggen en borden op het strand'

Waarop moet je letten als je in de zee gaat zwemmen? Jordan Pinas is strandwacht op het strand in Domburg en vertelt het.

Wat kan je doen als je bijvoorbeeld in sterke stroming terecht komt?

Het belangrijkste is om niet tegen de stroom in te zwemmen of in paniek te raken. Tegen de stroom inzwemmen kost erg veel energie en lukt meestal niet. Het is beter om je krachten te sparen en te wachten tot de stroom afneemt of om schuin op de stroming terug te zwemmen naar de kant. Mocht dit niet lukken, probeer echt rustig te blijven en aandacht te trekken van iemand op de kant zodat deze hulp kan inschakelen.  

Wat houdt je werk precies in?

We houden toezicht en verlenen hulp waar dat nodig is. Het werk is erg afwisselend. Op een warme dag ben je veel bezig met toezichthouden, hulpverlening en patrouilles op het land en op het water. Op rustige dagen is het meer het onderhoud en trainingen waar we mee bezig zijn.   

Waarom ben je dit werk gaan doen?

Al sinds ik klein was, ging ik met mijn familie naar het strand en heb altijd een interesse gehad voor het water. Op een gegeven moment ben ik gaan zwemmen bij een reddingsbrigade en vervolgens op mijn 15e bij de strandwacht gegaan. Onderdeel zijn van een leuk team en een bijdrage leveren aan de veiligheid op het strand maken dit werk zo leuk. 

Wat is jouw gouden veiligheidstip?

Kijk naar de vlaggen en bebording op het strand. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van gevaarlijke stroming of objecten onderwater waar wij borden voor kunnen plaatsen of de gele vlag voor hijsen. De oranje windzak hangen wij bij aflandige wind. Zo weten bezoekers dat ze niet met opblaasbare zaken (bv. luchtbed of opblaasboot) de zee in moeten. Dit vanwege het gevaar om af te drijven.  

Nog niet uitgelezen over zwemmen aan zee? Klik hier.

Jordan Pinas strandwacht