Samen zorgen we voor een veilige jaarwisseling

De jaarwisseling. Voor veel mensen een feestelijke avond en nacht. Op welke manier je de jaarwisseling ook viert, sta bewust stil bij de veiligheidsrisico’s en denk aan de veiligheid en gezondheid van anderen in je omgeving. Zo kunnen we met elkaar genieten van een gezellige en veilige jaarwisseling.

Vanzelfsprekend staan de medewerkers van de meldkamer, politie, brandweer/ veiligheidsregio’s en ambulancezorg paraat tijdens de jaarwisseling 2023-2024. Zij zijn er altijd tijdens (potentiële) noodsituaties. Een geruststellend idee. Maar veiligheid is van ons allemaal. Daarom geven de hulpdiensten tips, zodat je weet wat jij kunt doen om bij te dragen aan een veilige situatie.

Wie bel je waarvoor?
Om ervoor te zorgen dat 112 bereikbaar blijft voor mensen in een noodsituatie is het goed om te weten wie je waarvoor belt. Voorgaande jaarwisselingen gingen veel meldingen bij de meldkamer over kleine brandjes op straat of andere zaken die weliswaar overlast kunnen geven, maar geen acuut (levens)gevaar, schade of letsel opleveren. De verschillende soorten meldingen zijn in een overzicht in beeld gebracht. Hiermee bieden de gezamenlijke hulpdiensten duidelijkheid over wie je in welke situatie belt.

jaarwisseling Zeeland Veilig infographic

Vuurwerk
Niet al het vuurwerk mag door consumenten worden afgestoken. Zo is het afsteken van een Chinese rol verboden, net als bepaald knalvuurwerk, zoals rotjes. Fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk) is wel toegestaan. Dat is vuurwerk dat het hele jaar vanaf twaalf jaar mag worden gebruikt. Bereid jezelf voor om ongelukken te voorkomen. Op het moment dat je overlast van illegaal vuurwerk ervaart en de daders zijn bekend, bel dan het geen spoed wel politie nummer: 0900-8844. Indien de overlast langer geleden plaatsvond en/of de daders zijn niet bekend, meld de overlast dan bij je gemeente.

Carbidschieten
Carbidschieten is een prachtige traditie die naast het vertrouwde geknal zorgt voor veel gezelligheid en plezier tijdens de jaarwisseling. Zorg dat er altijd een Bewust Oplettende CarbidKnaller (BOCK) aanwezig is die op de hoogte is van dé vijf tips voor veilig carbidschieten! Alle informatie over de BOCK-campagne vind je op www.wieisdebock.nl.

Wensballonnen
Volgens de Aziatische cultuur brengt de wensballon geluk. Een wensballon ziet er mooi uit, maar het oplaten brengt ook risico’s met zich mee. Wensballonnen hebben een open vlam en kunnen daardoor brandgevaarlijk zijn. De brandweer raadt het gebruik van wensballonnen af. De regels zijn namelijk zo ingewikkeld, dat het bijna niet mogelijk is om een wensballon veilig op te laten. Wil je tóch een wensballon oplaten, lees dan eerst op de website van de brandweer wat de spelregels zijn.

Veiligheidsregio Zeeland wenst je een veilige jaarwisseling.

Lees ook

Veilige bril, gevaarlijke capuchon en Serdar Gözübüyük

Brandveilige feestdagen