Risiconiveau voor natuurbrand in Zeeland verhoogd

Het natuurbrandrisico in Zeeland is deze week verhoogd naar de fase 'extra alert'. De reden daarvoor is de aanhoudende droogte. Wat betekent dat in de praktijk voor bewoners en bezoekers van Zeeland?

De meest kwetsbare brandrisicogebieden in Zeeland zijn de Kop van Schouwen, Schotsman, Manteling Walcheren, Axelsche Bos en Waterwingebied Sint Jansteen. Houd je daar zeker aan onderstaande aanwijzingen.

  • In natuurgebieden mag je geen open vuur stoken. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan, net als in de natuur koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout of houtskool/briketten.
  • Ga ervan uit dat de eventueel verleende ontheffing voor stookverboden niet meer geldig is; zie de voorwaarden van de ontheffing of neem hierover contact op met de verlenende instantie (gemeente of provincie).
  • Wees alert op verdachte situaties en meld die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Help mee door foto's/film te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt. Bij gebruik van de 112NL-app wordt de locatie automatisch gedeeld met de hulpdiensten.
  • Houd op je verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of desnoods een emmer water.
  • Denk eraan, dat je niet overal in de natuur goed bereik hebt met je mobiele telefoon.
  • Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval (broei), en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras.
  • Neem eventueel een topografische kaart / GPS / wandel-app mee als je op stap gaat in de natuur. 

 

Kijk hier voor meer informatie over natuurbrand.