Rijden op lachgas

Lachgas, het onschuldig klinkende goedje, dook afgelopen periode veel op in de media. Zo gebeurden er afgelopen maand meerdere verkeersongelukken waarbij lachgas een rol speelde . Lachgasgebruik geeft doorgaans maar een korte roes, daarom staan veel gebruikers er niet bij stil dat effecten langer kunnen aanhouden en daardoor ook invloed kunnen hebben op deelname aan het verkeer. Steeds vaker gebruiken mensen lachgas terwijl ze deelnemen aan het verkeer. Het aantal verkeersincidenten waarbij lachgas in het spel was, blijkt tot nu toe zeker 2,5 keer hoger dan in heel vorig jaar. Met desastreuze gevolgen…

N20
“Lachgas (distikstofmonoxide, N2O) is een kleurloos, niet-irriterend, zoetgeurend en zoet-smakend gas”, meldt het Trimbos-instituut. “Het inhaleren van lachgas zorgt voor een kortdurende maar sterke roes. Er is sprake van bewustzijnsdaling die een beetje lijkt op dronkenschap. Mensen die lachgas inhaleren dus als drug doen dat vrijwel altijd via een ballon. Het gas wordt door middel van een slagroom-spuit of een cilinder in de ballon gespoten.”

Volgens het instituut is het gebruik van lachgas het hoogst onder uitgaanspubliek van 15-35 jaar. In hun monitor over de periode 2015 tot en met 2017 kwam eind vorig jaar naar voren dat mbo- en hbo-studenten van zestien tot en met achttien jaar meer lachgas tot zich namen. 29 procent gebruikte in 2017 weleens lachgas, tegen 20 procent in 2015. Het blijken wel vooral experimenten.

Kick: rijden met ‘lachgas op’
Uit een onderzoek dat jongerenorganisatie TeamAlert deed met de NOS, komt ook naar voren dat jongeren die een ballonnetje gebruiken in de auto daar het risico niet van inzien. Bijna de helft van de ondervraagden denkt dat dit hun rijstijl niet beïnvloedt. Vaak gebruiken jongeren lachgas in de auto, omdat dat de plek is waar ze afspreken met vrienden. Vaak vinden jongeren lachgasgebruik achter het stuur ‘leuk’ en ‘spannend’. De helft vindt dat het ‘moet kunnen’.

De politie is het hier overduidelijk niet mee eens: ,,Gebruik van lachgas tijdens het rijden is een vorm van afleiding die zeer ongewenst is”, zegt de politie tegen de NOS. ,,Ook al is de werking van lachgas van korte duur, het is direct van invloed op de rijvaardigheid. En dus ben je, ook al is het voor een korte periode, onder invloed.”