Opgepast: digitale boeven!

Computers en internet zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Het maakt veel dingen makkelijker, maar we zijn daardoor soms ook kwetsbaar. Steeds vaker worden computers geïnfecteerd door ‘gijzelvirussen’. Deze virussen blokkeren een computer en/of gegevens die erop staan. Pas na betaling kun je je bestanden weer terugkrijgen.

Een gijzelvirus kan grote gevolgen hebben voor het bedrijfsleven. Als grote organisaties getroffen worden, kan dit invloed hebben op onze samenleving. Openbare voorzieningen, zoals banken of verkeerscentrales, kunnen bijvoorbeeld platgegooid worden door zo’n aanval. Maar het kan jou thuis ook overkomen!

Er zijn gelukkig verschillende manieren om een gijzelvirus te voorkomen. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Wees bedacht op mail van onbekende afzenders. Deze lijken vaak afkomstig van bekende partijen zoals Banken, KPN, PostNL etc. Kenmerken van valse emails zijn onder andere het ontbreken van een gepersonaliseerde aanhef en matig taalgebruik.
     
  • Bekijk een link voor je er op klikt. Als de muis over de link gehouden wordt zonder er op te klikken, verschijnt in beeld waar de link echt heen gaat. Is het een andere bestemming dan de link zelf aangeeft, dan moet je er absoluut niet op klikken.
     
  • Door het openen van een foute bijlage wordt de gevaarlijke software geïnstalleerd. En dan is het goed mis. Open bij twijfel de bijlage dus niet. Bestandsextenties met .exe per definitie nooit openen.

Indien er iets gebeurt dat je niet vertrouwt, sluit dan direct je pc, laptop of tablet af en koppel deze los van het netwerk (haal de kabels eruit en schakel wifi uit) en waarschuw een ICT specialist. Zorg er altijd voor dat de laatste software- en beveiligingsupdates zijn geïnstalleerd.

Meer weten?

Veilig internetten is een website van de overheid waar mensen tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg kunnen vinden over wat zij kunnen doen en laten om veilig te internetten.