Maak van je roze wolk geen rookwolk!

Je bent in verwachting of hebt onlangs een kindje gekregen. Daarmee ben je onderweg om een expert te worden in alle soorten tafelhoekjes, babyfoons, traphekjes en fleshygiëne om je kindje zo veilig en gezond mogelijk op te laten groeien. Brandveiligheid is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan er ook bij jullie brand ontstaan met alle nare gevolgen van dien. Uit onderzoek blijkt dat de kans op woningbrand bij jonge ouders groter is dan gemiddeld, omdat ze vaker gebruik maken van elektrische apparaten met een hoog brandrisico. Gelukkig kun je zelf veel doen om jouw gezin hiertegen te beschermen.

Doe de deur dicht!
Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen, redt levens als er brand uitbreekt. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – beperkt wordt. Je hebt hierdoor meer kans en tijd om veilig te vluchten.

 

Hang werkende rookmelders op
Als je slaapt ruik je niks. Je wordt dus niet wakker van de stank van de rook. Je gehoor werkt wel als je slaapt. Rookmelders zijn daarom van levensbelang. Om je gezin op tijd te wekken bij brand, hang je dus rookmelders op. Een werkende rookmelder voorkomt dus geen brand, maar slaat wel alarm bij rook. Lees hier hoe en waar je rookmelders het beste kunt ophangen.

 

Maak een vluchtplan
Bij brand heb je maar weinig tijd om veilig te kunnen vluchten. Maak en oefen na je kraamtijd je vluchtplan. Als je bijvoorbeeld twee jonge kinderen hebt, is het goed om met je partner of huisgenoot af te spreken via welke weg je het huis ontvlucht en hoe je dat doet. Kinderen hebben dan de automatische reactie om zich te verstoppen. Ook bij brand. Spreek af wie welke kinderen bij brand in veiligheid brengt. Hoe je een vluchtplan maakt, lees je hier.
 

Check elektrische apparatuur  
Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Die warmte moet weg kunnen. Is dat niet het geval, dan kan brand ontstaan. Ga zorgvuldig om met elektrische apparaten. Kijk hier voor tips.