Ken jij je buren?

Bij brand in huis heb je maar 3 minuten om te handelen. De meeste mensen denken er wel aan hun eigen gezin en huisdieren te evacueren. Maar vaak niet aan andere mensen, zoals b.v. de buren. Heb jij hier wel eens over nagedacht? Weet jij wie je buurman is? En weet je het ook als ze op vakantie zijn, of hoe het met de gezondheid is en eventueel hulp nodig is als er iets misgaat?

Er zijn verschillende manieren waarop je eenvoudig het contact met de wijk, en vooral de mensen om je heen, kan vergroten. Maar het makkelijkste is om eerst bij jezelf te beginnen namelijk wat kan je zelf doen om jou en je gezin voor te bereiden op een incident? Hiervoor hebben we op ZeelandVeilig.nl een speciale pagina ingericht: https://www.zeelandveilig.nl/wat-kan-ik-doen.

Hier vind je de gevaren die voor kunnen komen in Zeeland, waar je meer informatie kunt vinden als er iets misgaat en wat je makkelijk zelf kan doen in en om het huis. Er zijn namelijk nogal wat maatregelen die je in huis eenvoudig zelf kan uitvoeren!

Ken je omgeving
Het klinkt misschien logisch maar als jij bijvoorbeeld weet dat jouw buurvrouw haar been heeft gebroken dan kan je daar ook naar handelen als er iets misgaat. Het gaat er dus in eerste instantie om dat je met elkaar in contact kan komen indien het nodig is. Dat kan zo simpel zijn als een berichtje via de telefoon tot even aanbellen. Andersom geldt dat natuurlijk ook, indien je zelf moeilijk ter been bent of hulpbehoevend zijn er verschillende manieren om in contact te komen met je directe omgeving. Vaak zijn er verschillende digitale buurtgroepen. Vaak kan je via een wijkmanager van de gemeente achterhalen welke dit zijn.

Denk dus gewoon even na over wat je weet over de mensen in jouw directe omgeving.

Ready2Help
Het Rode Kruis heeft ook een speciaal burgerhulpnetwerk opgericht; Ready2Help. Dit is een netwerk van mensen die bereid zijn te helpen als er een (dreigende) noodsituatie is. De allereerste inzet van het burgerhulpnetwerk was in 2015 na de aardbeving in Nepal. Het netwerk kende vooral een flinke groei van enkele honderden naar duizenden aanmeldingen in 2015, toen het Rode Kruis veelvuldig werd ingezet voor de hulpverlening aan vluchtelingen. Aanmelden kan via https://ready2help.rodekruis.nl/.

Maak je huis veilig