Hoe word jij op de hoogte gesteld als er iets misgaat?

Zeeland telt tientallen bedrijven waar een risico  aan vast zit en is daarmee het tweede grootste risicogebied van Nederland. Uiteraard worden deze bedrijven regelmatig gecontroleerd of ze voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van veiligheid. Ook is er in Zeeland vervoer van gevaarlijke stoffen per trein, schip en vrachtwagen en uiteraard wordt de veiligheid hier ook gecontroleerd. De kans is dus klein dat er iets misgaat maar 100% veiligheid bestaat niet. Als het misgaat is dus van groot belang dat jij, als Zeeuw, dit zo snel mogelijk te weten komt zodat je weet wat je wel en niet moet doen. Maar hoe word jij op de hoogte gesteld? Binnen een paar minuten en enkele eenvoudige handelingen ben je hier op voorbereid.

Er zijn verschillende manieren waarop de overheid communiceert als het misgaat. De eerste berichtgeving gaat via de Veiligheidsregio Zeeland en vanaf middelincidenten verloopt dit via Zeelandveilig.nl. Om snel op de hoogte te zijn kan je ons volgen via Twitter en Facebook. Om snel veel mensen te bereiken wordt ook de Zeeuwse media op de hoogte gesteld. Is het echt een heel groot incident of er moet snel gehandeld worden dan kan er voor gekozen worden om de sirenes in te zetten en/of er wordt een NL Alert verzonden. Twee keer per jaar verstuurd de overheid een landelijk controle bericht. Het volgende controlebericht wordt op 2 december verzonden. Het kan zijn dat je mobiele telefoon, indien deze hiervoor geschikt is, hier nog voor moet worden ingesteld.

NL Alert: Stel je mobiel in
NL-Alert op je mobiele telefoon werkt via een techniek waarmee de overheid tekstberichten kan uitzenden via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal.Je ontvangt hierdoor NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Je naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend.
Op de meeste mobiele telefoons die in Nederland worden verkocht, is NL-Alert al ingesteld. Met het landelijke NL-Alert controlebericht dat de overheid ieder halfjaar verzendt, kun jij checken of jouw mobiel goed is ingesteld. Ontvang jij het controlebericht niet? Ga dan naar de instelhulp en stel je mobiel in.

Noodmeldingen