Help! Mijn schoorsteen brandt!

Jaarlijks zijn in ons land meer dan 2.000 schoorsteenbranden, die aanzienlijke schade aan woningen toebrengen. In Zeeland gaat het om zo’n 60 schoorsteenbranden per jaar.  De meeste schoorsteenbranden ontstaan door slecht onderhoud van het schoorsteenkanaal en door (verkeerd) stoken.

Goed onderhoud van het schoorsteenkanaal
Zonder een schoon schoorsteenkanaal kun je niet veilig stoken. Door het stoken kan het kanaal dichtslibben. Een vervuild of verstopt kanaal kan een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Wanneer je de kachel of openhaard als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar laten vegen voldoende. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het schoorsteenkanaal minimaal twee keer per jaar te laten vegen.

Veilig stoken: de Zwitserse methode
Je houtkachel op een veilige manier aansteken doe je door te stoken volgens de Zwitserse methode, waarbij je het meest brandbare materiaal bovenaan legt (omgekeerd stoken). Zo wordt de vlam in de kachel gejaagd zonder al te veel schadelijke rook te veroorzaken. Deze stookmethode zorgt voor minder aanslag in de schoorsteen. Door het vuur van boven naar onder te geleiden, komen er minder schadelijke stoffen vrij. Houd de luchttoevoer open, ook als het vuur uit is. Pas als de blokken niet meer zichtbaar gloeien, kunnen de luchttoevoeren dicht.

Zo stook je veilig:

  • Leg dikke blokken hout op de aslaag
  • Plaats dun aanmaakhout erop
  • Dek de stapel af met wat sprokkelhout
  • Leg bovenaan een (geparaffineerd) aanmaakblokje
  • Gebruik schoon en droog brandhout

Zo voorkom je schoorsteenbrand:

  • Laat je schoorsteen jaarlijks vegen
  • Kies een bedrijf dat is aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB)
  • Zorg voor een emmer met zand of een pot zout naast de open haard/kachel/schoorsteen
  • Gebruik aanmaakhoutjes bij het aansteken (nooit benzine of spiritus!)
  • Stook volgens de Zwitserse methode

Schoorsteenbrand?!

  • Hoor je een loeiend geluid in het rookkanaal? Kom direct in actie!
  • Doof snel het vuur in de haard met zand of zout, om rook in huis te voorkomen.
  • Blus nooit met water!
  • Sluit direct hierna de schoorsteenklep
  • Sluit de luchttoevoer van de kachel, of bij een open haard de deurtjes
  • Bel 112
  • Ventileer direct na het doven van het vuur de ruimte. Er zou  koolmonoxidevorming kunnen plaatsvinden. Plaats bij de kachel of haard daarom een CO-melder aan het plafond.