Dreigingsniveau verhoogd; wat betekent dat voor jou?

Je ziet een tas staan en de eigenaar is in geen velden of wegen te bekennen. Wat doe je dan? De kans is groot dat iemand de tas ‘gewoon’ vergeten is mee te nemen, maar het kan ook dat iemand er kwade bedoelingen mee heeft.

De vraag werd dinsdag iets actueler. Het dreigingsniveau van een terroristische aanslag in Nederland werd toen namelijk verhoogd. Het niveau ging van 3 (aanzienlijk) naar 4 (substantieel). Het hoogste niveau is 5 (kritiek). Niveau 4 betekent dat de kans op een aanslag reëel is.

De drie redenen dat de dreiging groter is geworden, zijn het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden, koranschendingen in verschillende Europese landen en de oproepen tot aanslagen van terroristische organisaties.

Wat is het antwoord op de vraag over de verdachte tas? Wees in elk geval alert op verdachte situaties. Neem in onderstaande situaties altijd contact op met de politie. Op die manier help je terrorisme te voorkomen.

  • Als je een achtergelaten tas, koffer of verdacht pakketje ziet in de openbare ruimte.
  • Als er een onbekend bestelbusje al lange tijd in je straat staat.
  • Als mensen te veel bezig zijn met de beveiliging van een gebouw of terrein.
  • Als jongeren steeds extremere ideeën krijgen.
  • Een klant die veel gevaarlijke spullen koopt, zoals kunstmest of waterstofperoxide.

Wees ook alert in drukke openbare plaatsen zoals treinstations, festivals, concerten en winkelcentra. Weet altijd waar de nooduitgangen zijn en laat je spullen niet onbeheerd achter.

Wat moet je doen bij een (mogelijk) terroristische aanslag?

Verlaat de plaats van het incident zo snel mogelijk en breng jezelf niet onnodig in gevaar. Als je niet veilig weg kunt komen, ga dan op de grond liggen of verstop je achter muren of stevige objecten.

Hoe meld je terrorisme of verdachte situaties?

Bel de politie op 0900-8844 of meld het online via deze link:. Bij spoed bel je het alarmnummer 112. Wil je liever anoniem blijven, bel dan Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of ga naar deze website. Doven en slechthorenden kunnen de teksttelefoon gebruiken: 0900-1844 voor de politie en 0800-8112 voor het alarmnummer.

Meer weten? Kijk hier op onze gevarenpagina.