Brandweerman Wilco leidt eigen opvolgers op

15 juli is het Wereld jonge talentendag. Wij spraken met Wilco Kempe over zijn werk als leider bij de jeugdbrandweer in Vlissingen. Er is altijd plaats voor jong talent. Lees maar!

Wat voor werk doe je?

Naast mijn dagelijkse werk als monteur bij Veiligheidsregio Zeeland ben ik ook leider bij de jeugdbrandweer. Hier laten we kinderen spelenderwijs kennismaken met het werk van de brandweer. De leeftijd is van 12 tot en met 18 jaar. Het is mooi om het enthousiasme en de leergierigheid van die jonge gasten te zien. We hopen natuurlijk dat ze de brandweer op hun 18e nog zo leuk vinden dat ze solliciteren.

Waarom ben je dit werk gaan doen?

Toen ik 18 was, ben ik meteen jeugdleider geworden. Het is leuk om kinderen binnen te zien komen die werken bij de brandweer als hun droom(baan) zien. Als ze 18 zijn en daarna doorstromen naar de volwassen brandweer en dus je collega worden, is het helemaal top. Dan hebben we iemand niet alleen een leuke en leerzame tijd bij de jeugdbrandweer gegeven, maar ook voor een enthousiaste nieuwe collega gezorgd.

Kun je de brandweer ook direct bellen voor problemen?

Je kan ons altijd bereiken via 112. Als je een (mogelijk) gevaar ziet waar je wel de brandweer voor nodig hebt, maar niet het zwaailicht en de sirene, bel dan het nummer: 0900-0904 'Geen spoed wel brandweer.' Denk bijvoorbeeld aan losliggende dakbedekking na een storm of wateroverlast na een bui met risico op kortsluiting in de elektra.

Wat is jouw gouden veiligheidstip?

Let op met laders en elektrische apparatuur. Als je elektrische apparatuur niet gebruikt, trek dan de stekker er uit. Doe dit ook bij laders van telefoons en laptops. Niet gebruiken is echt de stekker eruit.

Kijk hier voor nog meer gebruiktips voor elektrische apparaten.

Wilco Kempe