Apps maken Zeeland veiliger 

Zeeland Veilig en WhatsApp BuurtPreventie (WABP) slaan de handen ineen om Zeeland veiliger te maken. De Zeeuwse beheerders van WABP bevelen vandaag de Zeeland Veilig-app in hun groepsapps aan om de veiligheid in de buurt te vergroten. 

WABP is een groep binnen WhatsApp waarin leden uit dezelfde buurt elkaar snel op de hoogte brengen van alarmerende situaties zoals inbraken, vernielingen, verdachte personen en vermissingen. ,,Ieder mens verdient het namelijk om in een veilige omgeving te wonen’’, zegt directeur Wim van Deijzen. 

Met de Zeeland Veilig-app word je snel op de hoogte gebracht van een incident in je omgeving. Bijvoorbeeld als een overstroming dreigt, er een grote brand is met veel rook of grootschalige uitval van stroom. Situaties waarbij je snel wil weten wat er aan de hand is en wat je kan doen om jezelf en mensen in je omgeving in veiligheid te brengen. 

Elke seconde telt

Beide partijen zien in hun samenwerking een win-winsituatie. Van Deijzen (WABP): ,,Snelle alarmering is van grote waarde voor veiligheid in de buurt.’’ Rudy Boogert, communicatieadviseur van Veiligheidsregio Zeeland: ,,Bij een incident telt elke seconde. We willen de Zeeland Veilig-app daarom op zo veel mogelijk apparaten in Zeeland krijgen.’’ 

De app werkt ook met pushmeldingen (notificaties met geluid), die op basis van je locatie of postcode kunnen worden verstuurd. Het aantal abonnees is ruim een jaar na lancering onlangs de 4000 gepasseerd. De Zeeland Veilig-app is gratis te gebruiken en kan gedownload worden in de Appstore en de Google Playstore. 

Veilige Buurt Plan

WABP heeft zo’n 10.000 groepen in Nederland, waarin zo’n 700.000 inwoners vrijwillig actief zijn. Zij zijn de ogen en oren van de buurt. In Zeeland zijn zo’n 250 groepen actief met zo’n 17.000 inwoners. Op de website www.wabp.nl kun je checken of er in jouw omgeving actief zijn. Zo ja, dan kun je je via de site melden bij de beheerder. Zo niet, dan kun je er in drie stappen zelf één starten via Veilige Buurt Plan.  

,,Met onze whatsappgroepen hebben we al de nodige successen geboekt’’, aldus Van Deijzen. ,,Door de oplettendheid van onze vrijwilligers zijn bijvoorbeeld huisinbraken verijdeld en is bewijsmateriaal verzameld die auto-inbrekers de das om deed. De beheerders van de groepen hebben ook nauw contact met politie en gemeenten. Samen maken we buurten veiliger.’’ 

logo WABP