Zware buien, code oranje in Zeeland

Laatst bijgewerkt 20-06-2023
dinsdag, 20 juni 2023 om 15:52:18

Vanaf 15:00uur deze middag is code oranje van kracht voor grote delen in Nederland, waaronder Zeeland. Omstreeks 15:30uur zijn de eerste meldingen gekomen van wateroverlast in de omgeving Sluis en later ook in Middelburg. Zware regenbuien trekken over de provincie met als gevolg diverse meldingen van wateroverlast.

dinsdag, 20 juni 2023 om 20:07:17

De buien hebben Zeeland verlaten en het lijkt erop dat de rust is teruggekeerd, er zijn geen brandweereenheden meer actief. De extra maatregelen die Brandweer Zeeland had getroffen om eventuele grote hoeveelheden aan meldingen te kunnen opvangen worden daarom opgeheven.

Einde berichtgeving.

dinsdag, 20 juni 2023 om 16:09:33 - Brandweer ingezet bij wateroverlast in Sluis en Middelburg

Het regengebied is vanuit het Zuidwesten over Zeeland getrokken. In Sluis heeft dat ertoe geleid dat in korte te tijd meerdere meldingen zijn ontvangen van wateroverlast. Ook Middelburg volgde vrij snel daarna, in korte tijd volgden een 10tal meldingen van wateroverlast verspreid over Middelburg. Meerdere brandweereenheden zijn in zowel Sluis als Middelburg actief.

De meldkamer heeft het druk door alle meldingen, bel 112 alleen bij acuut gevaar!

Terug naar meldingen
Blijf binnen en controleer op losliggend materiaal

Blijf binnen als je niet per se naar buiten moet. Controleer of materiaal buiten in de tuin, op het terras en/of balkon goed vast staat of ligt. Wegwaaiend materiaal kan op je eigen terrein, bij buren of verderop in de straat schade en ongevallen veroorzaken. Bel bij weggewaaid materiaal of bijvoorbeeld omgewaaide bomen alleen 1-1-2 als er acuut gevaar is voor mens of dier. Bijvoorbeeld als een boom over de openbare weg ligt.

Extreme regenval

Ga geen ondergelopen straten op tenzij dat noodzakelijk is, bijvoorbeeld wanneer je anderen wilt helpen. Houd kinderen en huisdieren binnen. Als het riool dreigt over te lopen, vul dan een zak met zand (of tuinaarde) en zet die in de wc-pot. Zo komt het rioolwater niet via de wc het huis in. Rijd niet met je auto door straten of buurten die zijn getroffen door wateroverlast. Dat veroorzaakt hinderlijke golven en hindert de hulpdiensten. Volg aanwijzingen van gemeente en/of hulpdiensten op. Bel de brandweer via 112 alleen als er gevaar is voor mens of dier. Twijfel je of er acuut gevaar is? Bel dan ook 112. Acuut gevaar is bijv. risico op kortsluiting of brand.