Uitslaande brand agrarisch bedrijf Bram Groenewegeweg in Poortvliet

Laatst bijgewerkt 2-09-2020
dinsdag, 1 september 2020 om 21:20:07
Gesloten

Omstreeks 21:00uur is uitslaande brand gemeld in een agrarisch bedrijf aan de Bram Groenewegeweg in Poortvliet. Betreft een varkensstal, onduidelijk is of er dieren in het pand aanwezig zijn.

Meldkamer heeft meerdere brandweereenheden ter plaatse gestuurd om de brand te bestrijden. Tevens is ondersteuning gevraagd van de hoogwerker uit Bergen op Zoom. Om te voorzien in veel en voldoende bluswater is een grootschalig watertransportsysteem ter plaatse gevraagd.

De eerste eenheid is ter plaatse en bevestigt de uitslaande brand.

woensdag, 2 september 2020 om 8:49:54 - Dankzij de inzet van de brandweer hebben veel dieren de brand overleefd

In de vroege morgen is de brandweerinzet verder afgebouwd en staat er nog 1 blusvoertuig op het brandadres. 

Vannacht is een extra grote ventilator ingezet vanuit buurregio Midden en West Brabant om te voorzien in ventilatie van de stal. De eigen ventilatie van de stal was immers door de brand uitgevallen. Hiermee is succesvol een overleefbare situatie gecreëerd voor de varkens. Uitval van de ventilatie zou namelijk betekenen dat tijdens de nabluswerkzaamheden alsnog duizenden dieren zouden omkomen.

De inzet van de brandweer, samen met het geluk dat er in het deel waar de brand het heftigst was geen varkens stonden, maken dat bijna alle varkens de brand hebben overleefd. Helaas zijn bij de brand 20 dieren omgekomen van de in totaal ongeveer 7000 varkens.

Einde berichtgeving

woensdag, 2 september 2020 om 1:26:04 - Brand is meester

Het is de brandweer gelukt om de brand te blussen. De Officier van dienst meldt dat de brand meester is.

Verdeeld over de stallen staan ongeveer 7000 varkens. De 4 stallen zijn verdeeld over twee schuren met ieder twee stallen. Eén schuur met daarin twee stallen stond bij aankomst van de brandweer volledig in brand, maar is niet volledig verwoest. De brand woedde met name in het dak van de schuur.

Snel werd duidelijk dat er prioriteit moest worden gesteld op het voorkomen van overslag van de brand naar de andere twee stallen. Door de grote inzet van de brandweer is het gelukt om uitbreiding van de brand naar de andere stallen te voorkomen. Tegelijkertijd is zoveel mogelijk aandacht uitgegaan naar de dieren door zoveel mogelijk ventilatie te creëren.

Als gevolg van de brand zijn dieren omgekomen. Hoeveel dieren zijn omgekomen is op dit moment niet duidelijk. Bij de brand zijn geen personen gewond geraakt.

De brandweer bouwt haar inzet af en blijft met twee blusvoertuigen en een hoogwerker aanwezig om verder na te blussen. Naar verwachting zal dit nog enkele uren duren.

De aanwezige eenheden worden afgelost zodat de nabluswerkzaamheden kunnen worden afgerond.

Einde berichtgeving.

dinsdag, 1 september 2020 om 23:46:03

Brandweer is nog druk bezig met het bestrijden van de brand en is de brand nog niet meester. Er worden op dit moment gaten in het dak gemaakt om de rook te kunnen verdrijven en daarna te blussen.

dinsdag, 1 september 2020 om 22:35:35

Twee watertransportsystemen zorgen voor de watertoevoer. Brandweer kan op dit moment uitbreiding voorkomen en zal zodadelijk offensief vanaf buiten proberen het vuur te blussen. Op dit moment zijn er 4 blusvoertuigen ingezet om de brand te bestrijden samen met 2 hoogwerkers.

Uit voorzorg is ook een Adviseur Gevaarlijke Stoffen gealarmeerd. Deze komt ter plaatse en richt zich op de rookverspreiding in de omgeving. Rook is altijd ongezond. Heeft u last van de rook, sluit dan ramen en deuren en schakel ventilatie uit.

Er is geen asbest bij de brand betrokken.

Ter ondersteuning zijn logistieke eenheden ter plaatse voor verzorging van het personeel en om te voorzien in voldoende ademlucht.

Om de brandweerzorg op het eiland Tholen te garanderen is brandweerpost Stavenisse gekazerneerd.

dinsdag, 1 september 2020 om 21:53:14 - Brandweer inzet richt zich op het voorkomen van uitbreiding

Op het terrein staan 4 varkensstallen met daarin dieren. 2 stallen staan volledig in brand en brandweer kan voor deze stallen niets meer betekenen. De brandweerinzet richt zich op het voorkomen van uitbreiding naar de aangrenzende stallen.

 

dinsdag, 1 september 2020 om 21:46:03 - Geef hulpverleners de ruimte

Brand is met veel voertuigen aanwezig, geef hulpverleners de ruimte!

De Bram Groenewegeweg wordt afgesloten voor het verkeer vanaf de Zwarteweg tot Weihoekweg.

dinsdag, 1 september 2020 om 21:33:40 - Grote brand

Brandweer schaalt op, er komt een extra blusvoertuig ter plaatse alsmede een waterwagen.

De hoogwerker uit Bergen op Zoom is onderweg om te ondersteunen.

De eenheden ter plaatse bevestigen dat de brand volledig uitslaand is. In de varkensstal zijn dieren aanwezig, onbekend is nog hoeveel.

De brand gaat gepaard met een forse rookontwikkeling, heeft last van de rook sluit dan ramen en deuren en schakel ventilatie uit. Rook is altijd ongezond!

Terug naar meldingen
Blijf uit de rook

Bij brand komt altijd rook vrij. Rook van brand is ongezond. Probeer altijd te voorkomen dat je rook inademt. Is er een brand in de buurt? Zorg dat je niet in de rook staat! Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit. Ben je buiten en niet in de buurt van een woning of gebouw? Let dan op de windrichting en zoek een plek op in de omgeving waar je geen last hebt van de rook. Help ook mensen om je heen om uit de rook te blijven.