Schuurbrand Beoostenblijsestraat Axel

Laatst bijgewerkt 16-07-2020
woensdag, 15 juli 2020 om 21:58:27
Gesloten

In een schuur van een agrarisch bedrijf aan de Beoostenblijsestraat in Axel is woensdagmiddag 15 juli brand uitgebroken. De schuur is volgeladen met hooibalen. Waarschijnlijk is er broei ontstaan in het hooi. Aan het eind van de middag is een blusvoertuig, ondersteund door een waterwagen, gestart met het leeghalen van de schuur.

De stro- en hooibalen worden naar buiten gereden met een verreiker en buiten de schuur afgeblust. Het leeghalen van de schuur is een uitermate tijdrovend karwei daarom is de brandweer al enkele uren aan het afblussen. In de tussentijd is de temperatuur in de schuur, die continu in de gaten wordt gehouden, opgelopen. Omstreeks 20.30uur is op verzoek van de officier van dienst de Cobra-eenheid ingezet. Met deze eenheid kan onder hogedruk worden geblust in de hooibalen, zodat deze van binnenuit worden gekoeld.

Omstreeks 21:30uur constateert de Officier van Dienst dat de temperatuur achterin de schuur verder oploopt en schaalt daarom verder op. Een extra blusvoertuig komt ter plaatse evenals een grootschalig watertransportsysteem om te voorzien in voldoende bluswater.

De brandweerinzet richt zich op behoud van de schuur. Gedurende de nacht en ochtend van donderdag 16 juli is de brandweer nog druk bezig met het blussen van de brand. Tijdens de bluswerkzaamheden kan overlast ontstaan door de rookontwikkeling. Indien u last heeft van de rook, sluit dan deuren en ramen en schakel ventilatie uit.

donderdag, 16 juli 2020 om 18:48:17 - Brandweer ruimt op en verlaat brandadres

Aan het eind van de middag zijn, na een zeer lange brandweerinzet, de laatste resten afgeblust. Inmiddels worden de laatste spullen opgeruimd en keren ook de laatste brandweereenheden terug naar de kazerne. Behoudens de forse schade aan de schuur is deze behouden. 

Einde berichtgeving

donderdag, 16 juli 2020 om 14:06:04 - Brand is meester

Rond het middaguur heeft de Officier van Dienst het sein brandmeester gegeven. Dit betekent echter niet dat de werkzaamheden zijn afgerond. Ongeveer 10% van de schuur is nog gevuld met hooi. De balen zijn kapot gebrand, waardoor het hooi met een verreiker in een wagen wordt geladen, afgeblust en naar buiten wordt gebracht. Nadat de wagen is gelost wordt buiten nogmaals het hooi afgeblust. Naar verwachting zullen brandweereenheden nog tot in de avond bezig zijn met de bluswerkzaamheden.

De rookontwikkeling is sterk afgenomen, waardoor ook de overlast is afgenomen. Tijdens de werkzaamheden blijft echter kans op overlast door rook.

donderdag, 16 juli 2020 om 6:49:12

Tijdens de nacht is de brandweer druk bezig geweest met het verder leeghalen en blussen van het hooi in de schuur. Tijdens de nacht is er tweemaal afgelost en inmiddels is vanaf 05:00uur opnieuw een blusploeg gestart om de schuur leeg te maken.

Halverwege de nacht werd de situatie in de schuur te gevaarlijk om door te gaan en is de brandweerinzet vanaf buiten vervolgd. Inmiddels zijn vanaf 05:00uur ook de werkzaamheden in de schuur weer opgestart.

donderdag, 16 juli 2020 om 0:15:55 - Brandweerinzet gaat door in de nacht

De brandweerinzet gaat nog ruime tijd in beslag nemen en zal tot ver in de nacht en mogelijk in de ochtend doorgaan. De schuur is inmiddels slecht toegankelijk waardoor met een rupskraan hooibalen uit de schuur moeten worden gehaald.

Vooralsnog lijkt het erop dat de schuur kan worden behouden. Tijdens de werkzaamheden zal er overlast blijven door de rookontwikkeling.

woensdag, 15 juli 2020 om 22:52:12 - Stank door rook in wijde omgeving

De bluswerkzaamheden en hooibrand geven forse rookoverlast. De rook stijgt nauwelijks en er is weinig wind, waardoor de rook langzaam verspreidt in de richting van Hulst en in de wijde omgeving is te ruiken.

Als u last heeft van de rook, sluit dan ramen en deuren en schakel ventilatie uit.

woensdag, 15 juli 2020 om 22:18:05 - Langdurige inzet

Het is een langdurige inzet die veel tijd en arbeid vraagt van het ingezette brandweerpersoneel. Er wordt daarom voorzien in aflossing, zodat het brandweerpersoneel rust kan nemen en herstellen. Tevens is er logistiek ondersteuning ter plaatse, evenals een unit voor het opnieuw vullen van de ademlucht.

De brandweer richt zich met één blusvoertuig op de behoud van de schuur door binnen in de schuur te blussen. Het andere blusvoertuig blust buiten de hooibalen af die naar buiten worden gereden.

Tijdens de bluswerkzaamheden blijft overlast ontstaan door rookontwikkeling.

woensdag, 15 juli 2020 om 22:03:04 - Forse rookontwikkeling

De brand gaat gepaard met forse rookontwikkeling, die door de geringe wind blijft hangen in de nabije omgeving. Rook is altijd ongezond, blijf dus altijd uit de rook. Heeft u last van de rook, sluit dan ramen en deuren en schakel ventilatie uit.

 

Terug naar meldingen
Blijf uit de rook

Bij brand komt altijd rook vrij. Rook van brand is ongezond. Probeer altijd te voorkomen dat je rook inademt. Is er een brand in de buurt? Zorg dat je niet in de rook staat! Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit. Ben je buiten en niet in de buurt van een woning of gebouw? Let dan op de windrichting en zoek een plek op in de omgeving waar je geen last hebt van de rook. Help ook mensen om je heen om uit de rook te blijven.