Ondersteuning bedrijfsbrandweer ICL-IP Frankrijkweg Terneuzen

Laatst bijgewerkt 7-09-2023
woensdag, 6 september 2023 om 15:23:22

We zijn opgeschaald ter ondersteuning van de bedrijfsbrandweer van bedrijf ICL-IP aan de Frankrijkweg te Terneuzen. Op het fabrieksterrein is sprake van een lekkage van een gevaarlijke stof. Er is geen gevaar voor de omgeving, ook is niets in de omgeving merkbaar. We verrichten metingen om dit voortdurend in de gaten te houden. In overleg met het bedrijf, de bedrijfsbrandweer en DCMR is een plan gemaakt. De stof zal overgepompt gaan worden naar een andere container. Omdat het gaat om een brandbare stof, zetten we uit voorzorg extra eenheden paraat. 

donderdag, 7 september 2023 om 6:42:13

Rond half drie afgelopen nacht was de container leeg. Daarna moest de container nog worden losgekoppeld en op een veilige plek worden geplaatst. Toen dat was afgerond rond 4 uur eindigde daarmee onze inzet en zijn de eenheden retour gegaan naar hun post. Het bedrijf zal zorgdragen voor de verdere afhandeling.

Einde berichtgeving.

woensdag, 6 september 2023 om 22:02:22

We staan nog steeds met meerdere eenheden bij het bedrijf ter ondersteuning van de bedrijfsbrandweer. De afgelopen uren zijn medewerkers van het bedrijf bezig geweest met het maken van koppelingen op de lekkende container. De koppelingen zijn nu gereed en daar zijn slangen op aangesloten, waarmee de vloeistof uit de lekkende container wordt overgezet naar een andere container. Er wordt voortdurend gemeten, er is geen effect voor de omgeving. We blijven aanwezig tot de vloeistof is overgezet in de andere container.

woensdag, 6 september 2023 om 17:08:31

Het bedrijf is gestart met het overpompen van de vloeistof naar een andere container. We blijven tijdens het overpompen uit voorzorg paraat staan ter ondersteuning van de bedrijfsbrandweer. Vanwege de duur van de inzet en de hoge temperaturen is logistieke ondersteuning aanwezig en is een extra blusvoertuig opgeroepen voor het doorwisselen van de manschappen.

woensdag, 6 september 2023 om 15:30:59

Bij de lekkage zijn geen gewonden gevallen. Het bedrijf hoeft ook niet te worden ontruimd. De omliggende bedrijven zijn door het bedrijf geinformeerd over het incident waarbij ook is aangegeven dat er geen gevaar is voor de omgeving.

Terug naar meldingen
Geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen

De brandweer heeft metingen gedaan in de omgeving. Er zijn geen verhoogde concentraties van gevaarlijke stoffen gemeten op leefniveau (daar waar mensen en dieren leven).