Melding ongeval met brand bij bedrijf aan de Denemarkenweg in Ritthem

Laatst bijgewerkt 25-03-2021
donderdag, 5 juli 2018 om 14:33:00
Grip 2
Gesloten

Bij het bedrijf Kloosterboer aan de Denemarkenweg in Ritthem is bij werkzaamheden brand ontstaan in de meterkast. Een persoon is daarbij gewond geraakt. Brandweer en ambulance zijn inmiddels ter plaatse. Er is ook een waterwagen gealarmeerd.

vrijdag, 6 juli 2018 om 0:29:27

Er wordt afgeschaald, GRIP 1 wordt opgeheven. De brandweer is met drie blusvoertuigen nog uren aan het afblussen. Dat kan in de omgeving wat stankoverlast en verspreiding van roetdeeltjes veroorzaken.

De treinen mogen weer rijden in het Sloegebied. De Denemarkenweg blijft nog voor een deel afgesloten. Er staan verkeersregelaars om het verkeer om te leiden. De bedrijven in de omgeving zijn morgen weer bereikbaar.

Er worden nog steeds metingen gedaan op het terrein, met name de koolmonoxidewaarden worden gemeten. Dit gaat door totdat het afblussen is afgerond. Rijkswaterstaat monitort de waterkwaliteit. Tot nu toe is er geen verontreiniging aangetroffen.

Einde berichtgeving.

donderdag, 5 juli 2018 om 23:11:35

De brandweer heeft brand meester gegeven. Het nablussen zal nog geruime tijd duren.

donderdag, 5 juli 2018 om 22:48:17

Zojuist zijn er enkele kranen gearriveerd die in de hal die nog brandt de constructie uit elkaar gaan trekken. Op die manier kan de brandweer de hal van binnenuit gaan blussen.

Het verkeer in de omgeving wordt nog steeds omgeleid.

Salvage is opgeroepen om de bedrijven te ondersteunen bij de schadeafhandeling.

Rijkswaterstaat monitort de waterkwaliteit in de nabije omgeving.

donderdag, 5 juli 2018 om 21:11:59

We schalen terug af naar GRIP 1. De brandweer is nog steeds aan het blussen.

donderdag, 5 juli 2018 om 19:46:12

In de media lezen we berichtgeving dat 'gitzwarte rookwolken' zouden zijn ontstaan door brandend koelvloeistof, dat de rook bij de brand nog schadelijker zou zijn dan normaal door brandend koelvloeistof en dat er schermen in het water zijn gelegd om o.a. koelvloeistof op te vangen.

Deze berichtgeving is niet juist. Van brandend koelvloeistof of dat er koelvloeistof in het water zou terecht zijn gekomen is geen sprake.

donderdag, 5 juli 2018 om 19:27:51

De situatie is nu stabiel en ook de rookontwikkeling is een stuk minder. Toch kunnen we niet uitsluiten dat de brand weer oplaait en de rook ook weer toeneemt.
Ons advies om binnen te blijven en ramen/deuren gesloten te houden trekken wij hierbij in.

Tegelijkertijd vragen we mensen om alert te zijn en zelf op te letten of de rook weer toeneemt. In dat geval adviseren wij weer naar binnen te gaan en ramen/deuren opnieuw te sluiten en ventilatie uit te zetten.

Gaat u naar buiten, en u ziet onbekende deeltjes liggen die van de brand komen, dan kunt u het volgende doen:

- Raap het materiaal niet met blote handen op.

- Trek handschoenen aan en gooi het materiaal weg in de zwarte afvalcontainer of in een vuilniszak waar je anders restafval in gooit.

- U kan het materiaal wegspuiten, niet borstelen.

- Tuinmeubelen kunt u schoonmaken met water en zeep.

- Eet u groente of fruit uit de tuin? Kijk dan goed of er zichtbaar isolatiemateriaal of onbekende deeltjes op liggen. Ons advies is om deze groente en fruit dan weg te gooien in de zwarte afvalcontainer of waar u anders het restafval in gooit.

- Heeft u het materiaal toch aangeraakt met blote handen, was dan de handen grondig.

- Heeft u in de rook gestaan, dan adviseren wij u uw kleding te wassen, om zo brandlucht en roetdeeltjes uit de kleding te verwijderen.

Bovenstaand is het gebruikelijk advies bij het verwijderen van roetdeeltjes en neergedaald brandmateriaal.

Blijf de berichtgeving volgen op www.zeelandveilig.nl of via Twitter @VRZ.

donderdag, 5 juli 2018 om 19:01:14

We krijgen wat vragen over dat mensen geen of laat het uitgezonden NL Alert bericht hebben ontvangen. Er kunnen meerdere redenen zijn, bijvoorbeeld omdat je telefoon uit stond, omdat je op dat moment slecht bereik had, omdat je in gesprek was of omdat je op dat moment via 2G of 3G internet gebruikte om een app te downloaden of een video te kijken.

Ook moet je telefoon juist zijn ingesteld om een NL-Alert te kunnen ontvangen. Zolang de waarschuwing geldt, wordt een NL-Alert uitgezonden. Als je het gebied ingaat of jouw telefoon aanzet, ontvang je een NL-Alert.

Wil je er meer over weten, kijk dan op:

- https://crisis.nl/nl-alert/veelgestelde-vragen/  of

- https://crisis.nl/nl-alert/nl-alert-en-je-mobiele-telefoon/

donderdag, 5 juli 2018 om 18:13:36

De trein op het haventerrein mag weer gaan rijden, behalve op het tracé bij het bedrijf waar de brand is.

De opvanglocatie waar 40 mensen van het bedrijf waar de brand woedt, gaat Kloosterboer zaten gaat dicht. De mensen zijn naar huis.

donderdag, 5 juli 2018 om 18:09:32

Ter ondersteuning om de brand te bestrijden heeft een politiehelikopter gevlogen. Er is ook een drone ingezet om beelden te maken van de brand om zo te assisteren bij de bestrijding van de brand. Deze bekeek en zocht naar plekken waar brandhaarden zaten.

In het water van de Westerschelde zijn geen verontreinigende waardes gemeten van het bluswater of grondstof van het bedrijf.

donderdag, 5 juli 2018 om 18:06:58

De meetploegen van de brandweer meten nog steeds geen verhoogde waardes waardoor u gevaar oploopt. Ze houden gedurende het incident vinger aan de pols door regelmatig metingen uit te voeren. We verwachten ook niet verhoogde waardes Dit verwachten we ook niet te meten in Terneuzen waar we signalen hebben opgevangen van de overtrekkende rook. Ook daar voeren we metingen uit. De brandweer zet nog steeds in op het behouden van de derde hal, hal C.

Het advies om naar binnen te gaan en ramen, deuren en ventilatie dicht te zetten geldt nog steeds voor bedrijven in de omgeving van de brand en de kern Borssele.

donderdag, 5 juli 2018 om 17:17:24

De brandweerinzet richt zich nu op hal C. Hallen A en B moeten als verloren worden beschouwd. Er doen zich geen verkeersproblemen rondom het incident voor. Het verkeer stroomt gewoon door. We blijven echter de omgeving monitoren aangezien er veel bedrijven zijn die een wisseling aan personeel hebben. Er is 1, zoals eerder gezegd, een gewonde door de brand. Enkele mensen hebben rook ingeademd, die zijn nagekeken en zijn in orde. Er worden nu schermen in de Westerschelde gelegd ter hoogte van het bedrijf om te uitstroom van eventueel vervuild bluswater of product van het bedrijf op te vangen. Medewerkers van het bedrijf worden opgevangen bij een bedrijf in de buurt.

donderdag, 5 juli 2018 om 17:12:37

We horen en zien dat de rook ook over Terneuzen gaat. Daarvoor geldt dat als u hinder van de rook ondervindt om dan naar binnen te gaan en ramen en deuren, ventilatie dicht te zetten. Het is niet noodzakelijk, tenzij u er last van heeft. Er is wel een meetploeg van de brandweer onderweg om in Terneuzen metingen te verrichten.

In het algemeen geldt dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen bij de brand, echter, rook is altijd slecht voor de gezondheid.

De waarschuwing om ramen en deuren en ventilatie dicht te zetten geldt nog wel voor de omgeving van het incident aan de Denemarkenweg in Ritthem en de kern Borssele.

donderdag, 5 juli 2018 om 16:46:41

Op dit moment is het zo dat de rook van de brand recht omhoog de lucht in gaat. Hierdoor zal de overlast voor de omgeving sterk verminderen. De waarschuwing blijft van kracht om binnen te blijven of naar binnen te gaan, ramen en deuren en ventilatie gesloten te houden. Dringend advies om niet naar de brand toe te komen blijft ook van kracht.

donderdag, 5 juli 2018 om 16:36:14

We verzoeken dringend om NIET naar het incident toe te komen om zo de hulpverlening niet te hinderen.

donderdag, 5 juli 2018 om 16:31:44

De brand is nog steeds in ontwikkeling. Hal A is ingestort en hal B van het bedrijf gedeeltelijk. De brandweer is volop aan het inzetten op hal C om deze te kunnen behouden en om de brand onder controle te houden. De brand is ontstaan door kortsluiting tijdens onderhoud. 1 persoon is daarbij gewond geraakt, was bij kennis, en met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De ingezette medische helikopter is achteraan gevlogen om te kijken of er nog assistentie nodig was. Het bedrijf is ontruimd. Het scheepvaartverkeer is gewaarschuwd en kan vooralsnog niet in de buurt van het incident komen. De verkeerssituatie is onder controle. Er kan geen verkeer van of naar de Denemarkenweg. Het verkeer wordt ter plaatse omgeleid.

donderdag, 5 juli 2018 om 16:14:45

We hebben een NL Alert bericht verstuurd:

We adviseren de bedrijven die benedenwinds zitten van de brand aan de Denemarkenweg in Ritthem EN inwoners in de kern Borssele binnen te blijven of naar binnen te gaan en ramen, deuren, ventilatieroosters te sluiten. En www.www.zeelandveilig.nl te volgen.

donderdag, 5 juli 2018 om 16:10:05

De loods waar de brand is ontstaan is inmiddels ingestort.

donderdag, 5 juli 2018 om 16:07:46

We zitten sinds 15.00 uur in GRIP 2. De brandweer is volop bezig om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen.

donderdag, 5 juli 2018 om 15:30:44

We verzoeken aan mensen in de omgeving van de brand om de weg vrij te houden of te maken voor de hulpverlening.

donderdag, 5 juli 2018 om 15:15:52

De rook trekt over de Westerschelde. Probeer uit de rook te blijven.

Het spoorverkeer door het havengebied is stilgelegd.

donderdag, 5 juli 2018 om 14:50:47

De Denemarkenweg wordt afgesloten.

Er wordt ook een watertransportsysteem aangevraagd en opgebouwd en een extra hoogwerker. Tevens wordt een meetploeg ter plaatse gevraagd.

donderdag, 5 juli 2018 om 14:42:41

Brandweer schaalt verder op naar zeer grote brand.

donderdag, 5 juli 2018 om 14:38:07

Bij de brand komt veel rook vrij, probeer uit de rook te blijven.

Er is een 2e waterwagen onderweg. Ook is de Adviseur Gevaarlijke Stoffen gealarmeerd.

donderdag, 5 juli 2018 om 14:33:48

Vanwege de kans op uitbreiding heeft de brandweer zojuist opgeschaald naar grote brand.

Veelgestelde vragen

Vragen en Antwoorden – na de brand

 

1. Wat moet ik doen als ik rook heb ingeademd? (Ben naar de brand

gaan kijken of heb door de rook heen gefietst/gelopen)

Door het
inademen van de rook, kunt u wellicht last hebben van hoesten als gevolg van

een licht
geïrriteerde keel, prikkeling van de ogen en/of van de bovenste luchtwegen of

hoofdpijnklachten.
Inademen van rook kan ook benauwdheidsklachten en piepen veroorzaken, maar dit laatste
is afhankelijk van de gevoeligheid (bijv. COPD-patiënten of kinderen zullen
hier eerder last van krijgen). In de meeste gevallen gaan deze klachten, als u
niet meer in de rook staat, vanzelf over. Als dit niet het geval is of als u
zich zorgen maakt, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts. Irritatie van de
ogen kan ook verdwijnen door de ogen te spoelen met lauw water.

 

 

2. Ik ben naar de brand gaan kijken, wat moet ik met mijn kleding doen

die ik toen aanhad?

Indien u in de
rook heeft gestaan, adviseren wij u uw kleding te wassen, om zo

brandlucht en
roetdeeltjes uit de kleding te verwijderen.

 

 

3. Ik heb in de rook gestaan, kan ik onderzocht worden?

Het is niet
noodzakelijk om onderzocht te worden, wanneer de gezondheidsklachten na beëindiging
van de blootstelling vrijwel direct verdwijnen. Kans op blijvende gezondheidsschade
is dan onwaarschijnlijk. Indien de gezondheidsklachten na

beëindiging van
de blootstelling aan blijven houden, kunt u contact opnemen met uw

huisarts.

 

 

4. Ik heb groenten/fruit in mijn tuin, kan ik die eten?

 

Eet geen
gewassen met zichtbare roetdeeltjes er op. De GGD adviseert om groenten en
fruit die niet zichtbaar verontreinigd zijn uit voorzorg te schillen, te pellen
of te wassen. Gewassen die geteeld worden in kassen waarvan de ramen dicht
stonden kunnen gewoon gegeten worden.

 

 

5. Mijn kinderen speelden in de tuin/zandbak, moet ik mij zorgen

maken?

Nee, vaak gaat
het om een kleine hoeveelheid stoffen waaraan uw kinderen kort zijn

blootgesteld.
De kans op gezondheidsklachten (zoals prikkelende ogen, neus, keel en

luchtwegen,
leidend tot tranen en hoesten) is erg klein en u hoeft zich dus geen zorgen

te maken.
Bovendien gaan de klachten voorbij wanneer uw kinderen niet meer aan de

rook worden
blootgesteld. Maakt u zich ongerust vanwege mogelijke klachten, dan kunt

u contact
opnemen met uw huisarts.

Wij adviseren u
om wel de volgende voorzorgsmaatregelen te treffen:

 

  • Het
    is verstandig om de speelplekken goed te inspecteren. Roetneerslag op

    speeltoestellen
    kan met warm water en zeep worden verwijderd;

  • Grasveldjes,
    waar gespeeld wordt, kunnen worden gemaaid. Het gemaaide gras

    kan worden
    verzameld en afgevoerd als normaal afval;

  • Ook
    kunt u bij zichtbare roetvervuiling de toplaag van het zand in de zandbak

    verwijderen
    en vervangen door schoon zand.

 

 

6. Er liggen verbrandingsresten en roetdeeltjes in mijn tuin; wat moet

ik doen?

Verbrande
brokstukken bevatten vrijwel altijd schadelijke stoffen. De verwachting is dat
de blootstelling aan deze brokstukken (via de huid, via de mond of via
inademing) relatief gering is. Omwonenden ontvangen een bericht zodra het
afgezette gebied weer is vrijgegeven. Als u van de gemeente hoort dat u zelf de
verbrandingsresten en roetdeeltjes mag verwijderen dan kunt u de volgende
voorzorgsmaatregelen opvolgen om mogelijke blootstelling zo veel mogelijk te
voorkomen:

  • Zichtbare
    brokstukken kunnen verwijderd worden door ze met handschoenen op te pakken en
    in te leveren als klein chemisch afval (KCA) bij uw gemeente;

  • Zichtbare
    roetdeeltjes op auto’s, tuinmeubilair etc. kunnen worden afgewassen met warm
    water en zeep;

  • Gras
    kan worden gemaaid;

  • Kinderen
    doen vaak hun (vieze) handen of (vieze) dingen in hun mond. Hierbij krijgen ze
    kleine hoeveelheden grond en stof binnen die aan hun handen is blijven plakken.
    Geadviseerd wordt om de plekken waar kinderen spelen te inspecteren op de
    aanwezigheid van roetdeeltjes. Als dit aanwezig is, dan dient dit te worden
    verwijderd (zie ook het antwoord op vraag 5).

 

7. Hoe krijg ik de brandgeur/stank uit mijn huis?

Als het gebied
is vrijgegeven waar u woont, kunt u uw huis ventileren (ramen en deuren open
zetten). Tot dat moment kunt u uw ramen en deuren beter gesloten houden. U mag,
nadat het gebied is vrijgegeven, ook het ventilatiesysteem weer inschakelen (indien
van toepassing). Wanneer de brandlucht in de gordijnen en/of kleding zit kunt u
deze wassen.

 

 

8. Waarom heeft de brandweer metingen verricht?

De brandweer verricht bij iedere
brand metingen om van een aantal belangrijke stoffen te bepalen of en in welke
concentratie ze vrijkomen. Deze metingen worden ook gebruikt om te bepalen of,
en in welke mate, de rook zich in de (woon)omgeving heeft verspreid (=
effectgebied).

Wanneer de
brandweer vermoedt dat er ook stoffen zijn vrijgekomen die zij zelf niet kunnen
meten zoals dioxinen,  kan de brandweer voor
aanvullende metingen de Milieu Ongevallen Dienst (MOD) van het RIVM benaderen.

 

Wanneer de
brandweer vermoedt dat er asbest vrijkomt bij de brand, zal de brandweer

een
gecertificeerd laboratorium inschakelen om de verspreiding van asbestdeeltjes
in

kaart te
brengen.

 

 

9. Ik heb tijdens de
brand mijn ramen open gehad, wat moet ik doen?

Deze vraag zal
specifiek per situatie moeten worden beantwoord, omdat dit afhankelijk zal zijn
van welke stoffen tijdens de brand zijn vrijgekomen en de plek waar uw huis
staat. De gemeente zal u informeren of u in het gebied woont waar roetdeeltjes
zijn neergeslagen. Indien het noodzakelijk is dat een professioneel
schoonmaakbedrijf uw huis moet schoonmaken, zult u tot die tijd nog niet uw
woning kunnen betreden.

Wanneer er een
geringe hoeveelheid roet is neergeslagen in uw woning, dan kunt u de
oppervlakten schoonmaken met warm water en zeep.

 

10. Kan blootstelling aan
rook blijvende gevolgen voor de gezondheid opleveren?

Eénmalig een
zeer grote hoeveelheid rook inademen kan leiden tot overgevoeligheid van de
luchtwegen. Verder neemt bij herhaalde of langdurige blootstelling aan rook
waarschijnlijk de kans op longkanker toe. Echter, herhaalde of langdurige
blootstelling aan rook (meerdere keren per jaar) is voor burgers niet erg
waarschijnlijk.   

Terug naar meldingen
Blijf uit de rook

Bij brand komt altijd rook vrij. Rook van brand is ongezond. Probeer altijd te voorkomen dat je rook inademt. Is er een brand in de buurt? Sluit dan ramen en deuren en zet ventilatie uit. Blijf uit de rook.

Ben je buiten en niet in de buurt van een woning of gebouw? Let dan op de windrichting en zoek een plek op in de omgeving waar je geen last hebt van de rook. Help ook mensen om je heen om uit de rook te blijven.