Jacht gezonken in kanaal door Walcheren

Laatst bijgewerkt 29-03-2020
zondag, 29 maart 2020 om 11:22:18
Gesloten

Omstreeks 10:45 uur is er melding gemaakt een zinkend jacht in het kanaal door Walcheren. 

Zowel een blusvoertuig als twee waterongevallenteam met brandweerduikers zijn gealarmeerd en onderweg naar het incident.

Een redvoertuig ter ondersteuning is tevens onderweg.

zondag, 29 maart 2020 om 15:08:29 - Zoekactie geen resultaat, einde inzet hulpdiensten

Grondige zoekactie Politie en Brandweer

Hoewel de hulpdiensten gezamenlijk grondig en intensief hebben gezocht met zowel een brandweerboot met sonar, als met een politieboot met sonar, is er niets gevonden. Op basis van de meldingen is een zeer ruim zoekgebied afgezocht, in dit gebied is de bodem ‘schoon’ en niets aangetroffen.

Vermoeden boot

Meerdere keren zijn getuigen bevraagd, inmiddels bestaat er een vermoeden om welke boot het moet gaan, maar tot op heden is er niets te vinden. De politie zoekt nog verder naar de eigenaren van deze vermoedelijke boot.

 

De inzet van de hulpdiensten wordt beeindigd. De aanwezige brandweereenheden pakken in en keren terug naar de kazerne.

Einde berichtgeving.

zondag, 29 maart 2020 om 13:11:05 - Zoekactie hulpdiensten hervat

De hulpdiensten hebben gezamenlijk de zoekactie hervat, zowel Politie (Team Onderwaterzoekingen) als Brandweer zijn gezamenlijk op zoek naar het jacht. Zodra het jacht is gevonden, zal in overleg door de hulpdiensten worden bepaald of (brandweer)duikers het jacht veilig kunnen benaderen en onderzoeken.

 

Meerdere meldingen van getuigen

Er worden vragen gesteld, of er daadwerkelijk een jacht is gezonken. Omdat we meerdere, verschillende meldingen van getuigen hebben ontvangen, nemen we het zeer serieus en zoek daarom nog steeds naar het jacht.

 

 

zondag, 29 maart 2020 om 12:27:44 - Het jacht is nog niet gevonden, zoekactie in plaats van reddingsactie

De zoekactie van de brandweerduikers heeft (nog) geen resultaat opgeleverd, het jacht is nog niet gevonden. Omdat er ruim een uur is verstreken wordt de brandweerinzet aangepast en richt zich nu op het zoeken in plaats van redden. Het waterongevallenteam uit Goes gaat terug naar de kazerne, evenals het redvoertuig uit Middelburg.

Er wordt een nieuw plan gemaakt om de zoekactie uit te voeren. Door het waterongevallenteam uit Terneuzen is een speciaal Sonar-apparaat gebracht waarmee de zoekactie wordt ondersteund.

Het waterongevallenteam uit Middelburg blijft ter plaatse evenals beide brandweerhulpboten.

zondag, 29 maart 2020 om 11:48:40 - Boot is geheel onder wateroppervlak gezonken

Getuigen melden dat het jacht is gezonken en volledig onder het wateroppervlak is verdwenen.

Onbekend is of de boot ter plaatse voer of uit de haven afkomstig is. De brandweerinzet richt zich daarom om zo snel mogelijk het jacht te vinden en te doorzoeken op de aanwezigheid van eventuele personen. Indien nodig zal ook de omgeving worden afgezocht.

Om te ondersteunen bij de zoekactie is een SONAR ter plaatse gevraagd, hiermee kunnen voorwerpen onder water worden gedetecteerd.

 

zondag, 29 maart 2020 om 11:35:54

Omdat onduidelijk was aan welke zijde van het kanaal door Walcheren moest worden gezocht is een tweede brandweereenheid ter plaatse gevraagd. Inmiddels is duidelijk dat het jacht is gelokaliseerd aan de zuidelijke zijde, ter hoogte van het Stadskantoor Gemeente Middelburg.

Brandweerduikers maken zich gericht om te gaan duiken. Op verzoek van de brandweer wordt het scheepvaartverkeer stilgelegd.

2 waterongevallenteams met brandweerduikers en ieder een boot ter ondersteuning zijn ter plaatse. 

 

Terug naar meldingen